a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

100 ezer látogatónál jár a madridi magyar kiállítás

szepmuveszeti_152x152Várhatóan mintegy százezer látogatóval zár vasárnap a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig címmel megrendezett kiállítás a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

Az egyik legjelentősebb spanyolországi kiállítóhelyként számon tartott Thyssen-Bornemisza Múzeum a 90 műtárgyat felvonultató tárlattal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy VI. Fülöp spanyol király nyitotta meg Áder János köztársasági elnök társaságában február 17-én - mondta el a tárlat keddi záró sajtóvezetésén Guillermo Solana gyűjteményi igazgató. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a tárlat sikeréről az igen kedvező közönség- és sajtóvisszhang és a várhatóan százezres látogatottság mellett az is tanúskodik, hogy a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeum is meghívta az anyagot, így először mutatkozhat be magyar múzeum Dél-Amerikában, várhatóan 2018 tavaszán. A kiállítást Mar Borobiával együtt rendező Guillermo Solana felidézte, hogy 2006-ban, a Szépművészeti Van Gogh-kiállításának megnyitásakor járt először a budapesti múzeumban, ettől kezdve pedig igen intenzív együttműködés alakult ki a két intézmény között, amelyek már csaknem minden évben kölcsönöznek műtárgyakat egymás kiállításaira.

madrid
(Forrás: Wikipédia)

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása azonban most alkalmat szolgáltatott arra, hogy a gyűjtemény legbecsesebb darabjaiból mutassanak be enciklopédikus válogatást – jegyezte meg.
Guillermo Solana méltatta az anyag rendkívüli gazdagságát: a madridi közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról, többek között Raffaello, Cranach, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin műveinek segítségével. A látogatók a világszerte ismert mesterek munkái között találkozhatnak a magyar festők kiemelkedő alkotásaival is, többek között Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik remekműveivel. A spanyol szakember külön kiemelte Szinyei Merse Pál művészetének egyediségét és szintetizáló képességét, Rippl-Rónai Józsefről pedig elmondta, hogy már a kiállítás előkészítését megelőzően is jól ismerte a párizsi Nabik közé tartozó magyar mester életművét.

madrid
(Forrás: cultura.hu)

Győri Enikő spanyolországi magyar nagykövet a kiállításokhoz kapcsolódó, magyar vonatkozású programokról számolt be. Elmondása szerint a nagykövetség célja az volt, hogy minél széleskörűbben mutassa be a magyar kultúrát, ezért a magyar zenét, irodalmat, táncot, borkultúrát és gasztronómiát egyaránt megismertették a spanyol közönséggel. Baán László elárulta, hogy a Thyssen-Bornemisza Múzeummal a kiállítás zárása után is folytatódik az együttműködés. Már megállapodás született arról, hogy a madridi gyűjteményből mintegy tíz műtárgy érkezik majd a Szépművészeti Múzeum 2019 őszén nyíló, Rubens és a flamand barokk művészetét bemutató nagykiállítására, de a Thyssen-Bornemisza a következő évtizedben további jelentős kölcsönzésekkel is hozzájárul majd a Szépművészeti tárlatainak megrendezéséhez.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.23. 14:41