a rovat írásai

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Tízezerszeres áron ment el a váza

A becsült ár tízezerszereséért és ezzel rekordáron, ötmillió svájci frankért (1,3 milliárd forint) kelt el egy bizonytalan korú kínai váza egy genfi aukción.

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

Művelődés összes cikke »

JFK 100

kennedy lead

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Ennek oka talán nem más, mint a napjainkig életben tartott legenda, a három betűvel (JFK), mint hívószóval előcsalogatható egyre pozitívabb emlékek. Még azoknál is, akik koruknál fogva nem is emlékezhetnek rá. A két év tíz hónapos elnöksége ugyanakkor hozott jót is, rosszat is Amerikának, bár programja alapján igazán innovatív, tettre kész személyiséget ismerhettünk meg benne, ugyanakkor sajnálatos módon nem volt rá esélye, hogy keresztül is vigye elképzeléseit. Kétségen kívül olyan tulajdonságokkal és képzettséggel (Harvard!) bírt, ami alkalmassá tette egy magas pozíció betöltésére, és a családi háttér is adott volt az Angliában nagyköveteskedő atyával, az egész Kennedy klánnal. És ott volt akkor még a csendes-óceáni hadszíntéren mutatott bátorsága, no és az életét mindvégig megkeserítő sebesülése is. És hát Amerika, mint tudjuk, szereti a hősöket, így szoros verseny után kapott is egy ilyen elnököt JFK személyében.

kennedy
Katonaként

De ne hogy azt gondoljuk, hogy a jó iskolák és a háborús vitézség elég lett volna az 1947-től már képviselő, 1953 és 1961 között pedig már szenátor JFK felemelkedéséhez. Mert a vele szemben induló Richard Nixon sem volt kispályás, csakhogy Kennedy tudott valamit, amit a republikánus jelölt nem. Mivel a háború után néhány hónapot maga is újságíróskodott, tisztában volt a sajtó, különösen a televízió királycsináló szerepével. És így az első, mindjárt az elnöki címről is döntő tévévitában egy láthatóan gyűrött, megfáradt Nixon bizony alaposan alul maradt az ifjú és energikus, no és jókedvű Kennedyvel szemben. Aki nagyon jól használta népszerűségének, ismertségének növelésére a házasságát is. 1951-ben vette el feleségül a kor szépségideáljának megfelelő Jacquline Bouvier-t, e jeles és pénzes családból származó hölgyet, akivel képviselőként és szenátorként is sokat forgott a nagybetűs társaságban, és az újságok címlapjain. Mindent összevetve, adva volt hát egy tehetséges, jó családi hátterű és iskolázottságú mintacsaládfő, aki ráadásul még katolikus is, és ügyesen használja a médiát. Nem véletlen hát, hogy ő lett az USA 35. elnöke.

kennedy
Az USA 35. elnöke

Még pedig mindmáig a legfiatalabb elnökként, jellegzetesen liberális beállítódással és programmal, melynek központjában a faji megkülönböztetés elleni küzdelem és a társadalombiztosítás megerősítése állt. (Lám, Barack Obama is zászlajára tűzte ezeket…) Mindezek mellett nem igazán liberális demokrata módon fokozta a vietnami háborúban az amerikai jelenlétet, és 1961 április 17-én Castro ellen megindította a Disznó-öbölről nevét nyerő csúf és sikertelen akciót. Mellette szól az 1961 október kubai rakétaválság menedzselése, amikor Hruscsovval együttműködve talán egy atomháborútól mentették meg a világot. És hát ott van 1962-ben az Apolló űrprogram elindítása is, ami 1969. július 20-án a Holdra szálláshoz vezetett. Talán a másik serpenyőbe még bele kell tennünk féktelen szexuális étvágyát is, amely miatt egyre nehezebb volt tartani a mintacsaládról szóló képet. Hogy aztán a gyógyszerei miatt volt a számtalan szerető (Marilyn Monroe mellett állítólag Marlene Dietrich is járt az ágyában, és még számtalan Frank Sinatra által szállított színésznő, táncosnők és a gyakornokok is), azt nem lehet tudni, de az biztos, hogy Jacquline jól viselte a dolgot.

kennedy
Nem sokkal előtte

Végül csak annyit még, hogy a dallasi golyók mögött kétségtelenül az átszervezésre ítélt CIA és az erősen támadott maffia együttműködése állt. Terveinek egy részét az alelnöke, Lyndon Baines Johnson valósította meg.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.05.29. 12:07