a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

JFK 100

kennedy lead

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Ennek oka talán nem más, mint a napjainkig életben tartott legenda, a három betűvel (JFK), mint hívószóval előcsalogatható egyre pozitívabb emlékek. Még azoknál is, akik koruknál fogva nem is emlékezhetnek rá. A két év tíz hónapos elnöksége ugyanakkor hozott jót is, rosszat is Amerikának, bár programja alapján igazán innovatív, tettre kész személyiséget ismerhettünk meg benne, ugyanakkor sajnálatos módon nem volt rá esélye, hogy keresztül is vigye elképzeléseit. Kétségen kívül olyan tulajdonságokkal és képzettséggel (Harvard!) bírt, ami alkalmassá tette egy magas pozíció betöltésére, és a családi háttér is adott volt az Angliában nagyköveteskedő atyával, az egész Kennedy klánnal. És ott volt akkor még a csendes-óceáni hadszíntéren mutatott bátorsága, no és az életét mindvégig megkeserítő sebesülése is. És hát Amerika, mint tudjuk, szereti a hősöket, így szoros verseny után kapott is egy ilyen elnököt JFK személyében.

kennedy
Katonaként

De ne hogy azt gondoljuk, hogy a jó iskolák és a háborús vitézség elég lett volna az 1947-től már képviselő, 1953 és 1961 között pedig már szenátor JFK felemelkedéséhez. Mert a vele szemben induló Richard Nixon sem volt kispályás, csakhogy Kennedy tudott valamit, amit a republikánus jelölt nem. Mivel a háború után néhány hónapot maga is újságíróskodott, tisztában volt a sajtó, különösen a televízió királycsináló szerepével. És így az első, mindjárt az elnöki címről is döntő tévévitában egy láthatóan gyűrött, megfáradt Nixon bizony alaposan alul maradt az ifjú és energikus, no és jókedvű Kennedyvel szemben. Aki nagyon jól használta népszerűségének, ismertségének növelésére a házasságát is. 1951-ben vette el feleségül a kor szépségideáljának megfelelő Jacquline Bouvier-t, e jeles és pénzes családból származó hölgyet, akivel képviselőként és szenátorként is sokat forgott a nagybetűs társaságban, és az újságok címlapjain. Mindent összevetve, adva volt hát egy tehetséges, jó családi hátterű és iskolázottságú mintacsaládfő, aki ráadásul még katolikus is, és ügyesen használja a médiát. Nem véletlen hát, hogy ő lett az USA 35. elnöke.

kennedy
Az USA 35. elnöke

Még pedig mindmáig a legfiatalabb elnökként, jellegzetesen liberális beállítódással és programmal, melynek központjában a faji megkülönböztetés elleni küzdelem és a társadalombiztosítás megerősítése állt. (Lám, Barack Obama is zászlajára tűzte ezeket…) Mindezek mellett nem igazán liberális demokrata módon fokozta a vietnami háborúban az amerikai jelenlétet, és 1961 április 17-én Castro ellen megindította a Disznó-öbölről nevét nyerő csúf és sikertelen akciót. Mellette szól az 1961 október kubai rakétaválság menedzselése, amikor Hruscsovval együttműködve talán egy atomháborútól mentették meg a világot. És hát ott van 1962-ben az Apolló űrprogram elindítása is, ami 1969. július 20-án a Holdra szálláshoz vezetett. Talán a másik serpenyőbe még bele kell tennünk féktelen szexuális étvágyát is, amely miatt egyre nehezebb volt tartani a mintacsaládról szóló képet. Hogy aztán a gyógyszerei miatt volt a számtalan szerető (Marilyn Monroe mellett állítólag Marlene Dietrich is járt az ágyában, és még számtalan Frank Sinatra által szállított színésznő, táncosnők és a gyakornokok is), azt nem lehet tudni, de az biztos, hogy Jacquline jól viselte a dolgot.

kennedy
Nem sokkal előtte

Végül csak annyit még, hogy a dallasi golyók mögött kétségtelenül az átszervezésre ítélt CIA és az erősen támadott maffia együttműködése állt. Terveinek egy részét az alelnöke, Lyndon Baines Johnson valósította meg.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.05.29. 12:07