a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

Rossellini, a neorealizmus atyja

rossellini leadNegyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Rómában született 1906. május 8-án, nagypolgári miliőben nevelkedett. Gyermekkora jelentős részét építész apja mozijában (amely az elsők között volt a városban) töltötte, így nem csoda, hogy fiatal korától a mozi szerelmese lett. Apja halála után hangtechnikusként dolgozott, de minden olyan munkát elvállalt, amely a filmezéshez kötődött. Első rövidfilmjét 1936-ban forgatta, és még ugyanebben az évben feleségül vette a jelmeztervező Marcella De Marchist (előtte volt már egy kérészéletű házassága az orosz származású Assia Noris színésznővel). 1937-ben megszületett első fia, Marco és első dokumentumfilmje, amely felkeltette a neves rendező, Goffredo Alessandrini figyelmét. Meg is hívta segédrendezőnek a következő évben készült Luciano Serra pilóta című filmjéhez, Rossellini irányította az észak-afrikai forgatást. Az alkotás a harmincas évek legnagyobb olasz filmsikere lett, s nagyot lendített Rossellini karrierjén, bár ebben az is közrejátszhatott, hogy bensőséges barátságot ápolt a Duce filmkritikus és producer fiával, Vittorio Mussolinivel.

rossellini
A kamera mögött

Első nagy sikereit az úgynevezett fasiszta trilógiával aratta (La nave bianca, 1941, Un pilota ritorna, 1942 és L'uomo dalla croce, 1943). E filmjei lényegében propagandatermékek, ő maga nem is szívesen beszélt róluk, ellenfelei pedig gyakran felhánytorgatták. Ebből az időszakból datálódik Federico Fellinihez és Aldo Fabrizihez fűződő barátsága, Fellini többször is besegített neki a forgatókönyvírásba. Az olasz főváros 1944-es felszabadulását követően Rossellini rögtön forgatni kezdte a Róma nyílt város című korszakalkotó filmjét, amelyet 1945-ben mutattak be. A forgatókönyvből Fellini is kivette a részét, Aldo Fabrizi pedig a pap szerepében tűnt fel az alkotásban, amelyre a rendező hitelekből és kölcsönökből teremtette elő a pénzt. Újfajta ábrázolásmódja és sajátos hangvétele miatt a rendezőt a neorealizmus atyjának kiáltották ki. Második, neorealista trilógiája az 1946-ban készült Paisával, majd a háború utáni Berlinben forgatott Németország, nulla évvel lett teljes. Különleges látásmódjához és munkamódszeréhez az is hozzátartozott, hogy amatőr színészekkel (is) dolgozott.

rossellini
Bergman levélben ajánlkozott

1948-ban magánéletében következett be gyökeres változás. Rövid szakmai levelet kapott, amellyel egy legendás, de botrányos szerelem kezdődött: „Kedves Mr. Rossellini! Láttam a Róma nyílt város és a Paisá című filmjeit, nagyon tetszettek. Ha szüksége van egy svéd színésznőre, aki nagyon jól beszél angolul, nem felejtett el németül, nem igazán beszél franciául, és olaszul csak annyit tud: ti amo, kész vagyok odautazni és filmet forgatni magával. Ingrid Bergman.″ A munkakapcsolat villámgyorsan szerelemmé, majd hét évig tartó házassággá mélyült. A kapcsolat, mivel mindkét művész házasságban élt, világraszóló botránnyá dagadt, a pár még inkább reflektorfénybe került, amikor megszületett fiuk, majd ikerlányaik (akik közül Isabella színésznőként és modellként vált ismertté). Rossellinit időközben, amilyen gyorsan a neorealizmus atyjává nyilvánították, ugyanolyan gyorsan le is taszították a piedesztálról következő két filmje, az Anna Magnanival forgatott Szerelem és Az igazsággép miatt. Átmeneti filmek után következett az "Ingrid-trilógia" (Stromboli, Európa '51, Utazás Olaszországban), amelyet a szakma és a közönség is felemásan fogadott. A fiaskók miatt csalódott rendező egy időre a színház világába vonult vissza, de 1959-ben újabb filmsikert könyvelhetett el a Vittorio de Sica főszereplésével készített Rovere tábornok révén. A Rómában éjszaka volt és a Vanina Vanini szintén kedvező fogadtatásra talált. A rendező ebben az időszakban már legújabb feleségével, az indiai Sonali Guptával élt együtt, akitől még egy kislánya született, de örökbe fogadta felesége kisfiát is. Rossellini 1975-ben forgatta utolsó filmjét, a Messiás Jézus életének izgalmas, modern szellemiségű feldolgozása volt. A neorealizmus atyja szívinfarktusban halt meg Rómában 1977. június 3-án.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.01. 14:45

Magyar játékfilmek