a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

Rossellini, a neorealizmus atyja

rossellini leadNegyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Rómában született 1906. május 8-án, nagypolgári miliőben nevelkedett. Gyermekkora jelentős részét építész apja mozijában (amely az elsők között volt a városban) töltötte, így nem csoda, hogy fiatal korától a mozi szerelmese lett. Apja halála után hangtechnikusként dolgozott, de minden olyan munkát elvállalt, amely a filmezéshez kötődött. Első rövidfilmjét 1936-ban forgatta, és még ugyanebben az évben feleségül vette a jelmeztervező Marcella De Marchist (előtte volt már egy kérészéletű házassága az orosz származású Assia Noris színésznővel). 1937-ben megszületett első fia, Marco és első dokumentumfilmje, amely felkeltette a neves rendező, Goffredo Alessandrini figyelmét. Meg is hívta segédrendezőnek a következő évben készült Luciano Serra pilóta című filmjéhez, Rossellini irányította az észak-afrikai forgatást. Az alkotás a harmincas évek legnagyobb olasz filmsikere lett, s nagyot lendített Rossellini karrierjén, bár ebben az is közrejátszhatott, hogy bensőséges barátságot ápolt a Duce filmkritikus és producer fiával, Vittorio Mussolinivel.

rossellini
A kamera mögött

Első nagy sikereit az úgynevezett fasiszta trilógiával aratta (La nave bianca, 1941, Un pilota ritorna, 1942 és L'uomo dalla croce, 1943). E filmjei lényegében propagandatermékek, ő maga nem is szívesen beszélt róluk, ellenfelei pedig gyakran felhánytorgatták. Ebből az időszakból datálódik Federico Fellinihez és Aldo Fabrizihez fűződő barátsága, Fellini többször is besegített neki a forgatókönyvírásba. Az olasz főváros 1944-es felszabadulását követően Rossellini rögtön forgatni kezdte a Róma nyílt város című korszakalkotó filmjét, amelyet 1945-ben mutattak be. A forgatókönyvből Fellini is kivette a részét, Aldo Fabrizi pedig a pap szerepében tűnt fel az alkotásban, amelyre a rendező hitelekből és kölcsönökből teremtette elő a pénzt. Újfajta ábrázolásmódja és sajátos hangvétele miatt a rendezőt a neorealizmus atyjának kiáltották ki. Második, neorealista trilógiája az 1946-ban készült Paisával, majd a háború utáni Berlinben forgatott Németország, nulla évvel lett teljes. Különleges látásmódjához és munkamódszeréhez az is hozzátartozott, hogy amatőr színészekkel (is) dolgozott.

rossellini
Bergman levélben ajánlkozott

1948-ban magánéletében következett be gyökeres változás. Rövid szakmai levelet kapott, amellyel egy legendás, de botrányos szerelem kezdődött: „Kedves Mr. Rossellini! Láttam a Róma nyílt város és a Paisá című filmjeit, nagyon tetszettek. Ha szüksége van egy svéd színésznőre, aki nagyon jól beszél angolul, nem felejtett el németül, nem igazán beszél franciául, és olaszul csak annyit tud: ti amo, kész vagyok odautazni és filmet forgatni magával. Ingrid Bergman.″ A munkakapcsolat villámgyorsan szerelemmé, majd hét évig tartó házassággá mélyült. A kapcsolat, mivel mindkét művész házasságban élt, világraszóló botránnyá dagadt, a pár még inkább reflektorfénybe került, amikor megszületett fiuk, majd ikerlányaik (akik közül Isabella színésznőként és modellként vált ismertté). Rossellinit időközben, amilyen gyorsan a neorealizmus atyjává nyilvánították, ugyanolyan gyorsan le is taszították a piedesztálról következő két filmje, az Anna Magnanival forgatott Szerelem és Az igazsággép miatt. Átmeneti filmek után következett az "Ingrid-trilógia" (Stromboli, Európa '51, Utazás Olaszországban), amelyet a szakma és a közönség is felemásan fogadott. A fiaskók miatt csalódott rendező egy időre a színház világába vonult vissza, de 1959-ben újabb filmsikert könyvelhetett el a Vittorio de Sica főszereplésével készített Rovere tábornok révén. A Rómában éjszaka volt és a Vanina Vanini szintén kedvező fogadtatásra talált. A rendező ebben az időszakban már legújabb feleségével, az indiai Sonali Guptával élt együtt, akitől még egy kislánya született, de örökbe fogadta felesége kisfiát is. Rossellini 1975-ben forgatta utolsó filmjét, a Messiás Jézus életének izgalmas, modern szellemiségű feldolgozása volt. A neorealizmus atyja szívinfarktusban halt meg Rómában 1977. június 3-án.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.01. 14:45

Magyar játékfilmek