a rovat írásai

Kalapács alatt a Picasso kalapálta gyűrű

Elárverezik a gyűrűt, amelyet Pablo Picasso tervezett és saját kezűleg készített szerelmének, Dora Maarnak engesztelésül egy nagy veszekedésük után.

Gerzson Pál a Vigadóban

Gerzson Pál festőművész munkásságát tekinti át mintegy 160 képen keresztül a Pesti Vigadó csütörtöktől látható életmű-kiállítása.

Megfagyott sarkkutató madárkája

Tökéletes állapotban fennmaradt akvarellt fedeztek fel a kutatók Robert Falcon Scott brit felfedező tragikusan végződött déli-sarki expedíciójának egyik helyszínén.

Krúdy a plébánia falán

Krúdy Gyula író életéhez kapcsolódó műveket festettek az óbudai Tanuló utcában lévő Katolikus Plébánia melléképületének falára.

Hauszmann mindenhol

Százhetven éve, 1847. június 9-én született Budán Hauszmann Alajos építész, a historizmus egyik legtevékenyebb és legjellegzetesebb magyarországi képviselője.

Gyerekekkel és fotóapparáttal Erdélyben

Erdélybe manapság már senki sem indul el fényképezőgép nélkül. És a sok csoda láttán kattogtatnak is szaporán a messziről jött emberek. Vannak aztán olyanok is, akik nem csak a fényképalbumba, jobban mondva a laptop memóriájába, vagy a külső meghajtóra fényképeznek, hanem ennél jóval többet tesznek a megmaradásért. Közöttük van a 12. kerületi városházán most kiállító Sóti István is.

Hiperrealistáink Párizsban

A legjelentősebb magyar hiperrealista festők munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Párizsi Magyar Intézetben.

A klíma és a reneszánsz remekmű

Négy hónapig tartó restaurálás után ismét egykori fényében ragyog Donato Bramante reneszánsz építész és festő Krisztus az oszlopnál című táblaképe, a legjelentősebb műalkotás, amely megrongálódott a milánói Brera képtárban a klímarendszer meghibásodása és a rendkívül száraz tél miatt.

Az "előőrsünk" Amszterdamban

A fauvizmustól a szürrealizmusig címmel tizenkilenc magyar avantgárd művész képeiből nyílt kiállítás az amszterdami Zsidó Történelmi Múzeumban.

Plagizált a leggazdagabb szobrász

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrászművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt.

Szinyei Merse és Gulácsy a sztár Kieselbachéknál is

Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet péntek este tartanak a budapesti Hotel Marriottban. A Virág Judit Galéria tavaszi árverésén szintén egy-egy jelentősebb Gulácsy és Szinyei Merse munka került kalapács alá.

Művészet összes cikke »

A klíma és a reneszánsz remekmű

bramante leadNégy hónapig tartó restaurálás után ismét egykori fényében ragyog Donato Bramante reneszánsz építész és festő Krisztus az oszlopnál című táblaképe, a legjelentősebb műalkotás, amely megrongálódott a milánói Brera képtárban a klímarendszer meghibásodása és a rendkívül száraz tél miatt.

A megújult 15. századi reneszánsz remekművet csütörtökön mutatták be a nyilvánosságnak. A restaurálás lehetővé tette a szakértők számára, hogy infravörös sugarakkal bepillantsanak a festék alá és korábban nem látott részleteket fedezzenek fel, így Bramante ujjlenyomatát a figura köldökénél és hajtincseinek végén, és azonosítsák azt a sajátos festési technikát, amely egyre népszerűbbé vált a kép keletkezésének idején, mondta el Paolo Borghese restaurátor.

bramante
(Forrás: adorans.hu)

Januárban a páratartalom csökkenése miatt a festék elvált a fától a kép bizonyos részein, a restaurálás során ezt hozták helyre. A Krisztus az oszlopnál mindig is krónikus páciensnek számított törékenysége miatt, hiszen a festék amúgy sem tapad jól a fához, hangzott el a bemutatón. A képtár a legmodernebb klímaberendezést szerelte fel Bramante művénél, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló vészhelyzetek. A milánói képtárban összesen 40 festmény rongálódott meg januárban, amikor a szokatlanul száraz és hideg tél kellős közepén két napra felmondta a szolgálatot a levegő páratartalmát szabályozó berendezés. Andrea Carini főrestaurátor szerint a klímaberendezés meghibásodása miatt egyetlen műalkotás sem veszített színéből vagy rongálódott meg helyrehozhatatlanul.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.02. 08:42