a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Gyerekekkel és fotóapparáttal Erdélyben

sóti leadErdélybe manapság már senki sem indul el fényképezőgép nélkül. És a sok csoda láttán kattogtatnak is szaporán a messziről jött emberek. Vannak aztán olyanok is, akik nem csak a fényképalbumba, jobban mondva a laptop memóriájába, vagy a külső meghajtóra fényképeznek, hanem ennél jóval többet tesznek a megmaradásért. Közöttük van a 12. kerületi városházán most kiállító Sóti István is.

A Virányos Általános Iskola nyugdíjba készülő testnevelője már a kormány által támogatott utazások előtt évekkel vezetett egyhetes túrákat felső tagozatosoknak Erdélybe. Igaz, ebben támogatta a kerületi önkormányzat is, de mégis csak az övé volt a munka java: a csapat összegyűjtése, a programok, az út, a szállás és az étkezés megszervezése. Így aztán a hegyvidéki általános iskolások lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjenek egy elszakított országrészt, rádöbbenjenek arra, hogy ott messze is magyarok laknak, és így ne „románozzák” le az onnan érkezőket. Sóti István pedig amellett, hogy megmutatta az ifjúságnak az ottani csodákat, a mi szerencsénkre fényképezett is.

sóti

Fényképezett, és olyan tiszta, szép fotókat állított most ki, amiknek elkészítéséhez több kell, mit a boltban mindenki számára elérhető profi felszerelés. Ezekhez a képekhez szükségeltetik egy erős érzelmi azonosulás is, mert anélkül szép, de üres tájakat, furcsa épületeket látna csak az ember. Sóti István képein a helyiek mellett természetesen megjelennek a túrákon részt vevő tanítványok is, a kiállítást hirdető fotón például egy erődtemplom több szintes falára rögzített faerkélyekre állítva. És ott vannak a székely magyarok, a helyiek is, a legénykék a gumikerekű fogatokon a fotós felé árvalányhajas kalapot emelve. Vagy a húsvéti locsolkodás modernizált, spray-vel megoldott változata, aztán a kisgyermek három kerekű biciklivel az ódon kapu alatt. És az itt is látható nevető szemű öregasszony kékre meszelt roskatag házának tornácán, ahogy kinéz a fényképezőgépével foglalatoskodó túravezetőre.

sóti

Erdélyt sokan fényképezték már, és fogják is még természetesen. Mert ott vannak azok a lélegzetelállítóan szép természeti csodák, a helyi szokások, és színes viseletek. Készültek és készülni is fognak még jobb és rosszabb képek. Hogy miért tudom ajánlani mégis most Sóti István erdélyi fotóit, azt jórészt már elmondtam. Mindehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy nézzék meg jól a cikkhez mellékelt három fényképet. Ha ez nem csinál kedvet, hogy a többiért elmenjenek a Böszörményi útra, az baj. Az viszont még nagyobb baj, ha a képek láttán nem merül fel Önökben egy erdélyi út terve.

sóti

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.07. 11:26