a rovat írásai

Kalapács alatt a Picasso kalapálta gyűrű

Elárverezik a gyűrűt, amelyet Pablo Picasso tervezett és saját kezűleg készített szerelmének, Dora Maarnak engesztelésül egy nagy veszekedésük után.

Gerzson Pál a Vigadóban

Gerzson Pál festőművész munkásságát tekinti át mintegy 160 képen keresztül a Pesti Vigadó csütörtöktől látható életmű-kiállítása.

Megfagyott sarkkutató madárkája

Tökéletes állapotban fennmaradt akvarellt fedeztek fel a kutatók Robert Falcon Scott brit felfedező tragikusan végződött déli-sarki expedíciójának egyik helyszínén.

Krúdy a plébánia falán

Krúdy Gyula író életéhez kapcsolódó műveket festettek az óbudai Tanuló utcában lévő Katolikus Plébánia melléképületének falára.

Hauszmann mindenhol

Százhetven éve, 1847. június 9-én született Budán Hauszmann Alajos építész, a historizmus egyik legtevékenyebb és legjellegzetesebb magyarországi képviselője.

Gyerekekkel és fotóapparáttal Erdélyben

Erdélybe manapság már senki sem indul el fényképezőgép nélkül. És a sok csoda láttán kattogtatnak is szaporán a messziről jött emberek. Vannak aztán olyanok is, akik nem csak a fényképalbumba, jobban mondva a laptop memóriájába, vagy a külső meghajtóra fényképeznek, hanem ennél jóval többet tesznek a megmaradásért. Közöttük van a 12. kerületi városházán most kiállító Sóti István is.

Hiperrealistáink Párizsban

A legjelentősebb magyar hiperrealista festők munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Párizsi Magyar Intézetben.

A klíma és a reneszánsz remekmű

Négy hónapig tartó restaurálás után ismét egykori fényében ragyog Donato Bramante reneszánsz építész és festő Krisztus az oszlopnál című táblaképe, a legjelentősebb műalkotás, amely megrongálódott a milánói Brera képtárban a klímarendszer meghibásodása és a rendkívül száraz tél miatt.

Az "előőrsünk" Amszterdamban

A fauvizmustól a szürrealizmusig címmel tizenkilenc magyar avantgárd művész képeiből nyílt kiállítás az amszterdami Zsidó Történelmi Múzeumban.

Plagizált a leggazdagabb szobrász

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrászművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt.

Szinyei Merse és Gulácsy a sztár Kieselbachéknál is

Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet péntek este tartanak a budapesti Hotel Marriottban. A Virág Judit Galéria tavaszi árverésén szintén egy-egy jelentősebb Gulácsy és Szinyei Merse munka került kalapács alá.

Művészet összes cikke »

Gyerekekkel és fotóapparáttal Erdélyben

sóti leadErdélybe manapság már senki sem indul el fényképezőgép nélkül. És a sok csoda láttán kattogtatnak is szaporán a messziről jött emberek. Vannak aztán olyanok is, akik nem csak a fényképalbumba, jobban mondva a laptop memóriájába, vagy a külső meghajtóra fényképeznek, hanem ennél jóval többet tesznek a megmaradásért. Közöttük van a 12. kerületi városházán most kiállító Sóti István is.

A Virányos Általános Iskola nyugdíjba készülő testnevelője már a kormány által támogatott utazások előtt évekkel vezetett egyhetes túrákat felső tagozatosoknak Erdélybe. Igaz, ebben támogatta a kerületi önkormányzat is, de mégis csak az övé volt a munka java: a csapat összegyűjtése, a programok, az út, a szállás és az étkezés megszervezése. Így aztán a hegyvidéki általános iskolások lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjenek egy elszakított országrészt, rádöbbenjenek arra, hogy ott messze is magyarok laknak, és így ne „románozzák” le az onnan érkezőket. Sóti István pedig amellett, hogy megmutatta az ifjúságnak az ottani csodákat, a mi szerencsénkre fényképezett is.

sóti

Fényképezett, és olyan tiszta, szép fotókat állított most ki, amiknek elkészítéséhez több kell, mit a boltban mindenki számára elérhető profi felszerelés. Ezekhez a képekhez szükségeltetik egy erős érzelmi azonosulás is, mert anélkül szép, de üres tájakat, furcsa épületeket látna csak az ember. Sóti István képein a helyiek mellett természetesen megjelennek a túrákon részt vevő tanítványok is, a kiállítást hirdető fotón például egy erődtemplom több szintes falára rögzített faerkélyekre állítva. És ott vannak a székely magyarok, a helyiek is, a legénykék a gumikerekű fogatokon a fotós felé árvalányhajas kalapot emelve. Vagy a húsvéti locsolkodás modernizált, spray-vel megoldott változata, aztán a kisgyermek három kerekű biciklivel az ódon kapu alatt. És az itt is látható nevető szemű öregasszony kékre meszelt roskatag házának tornácán, ahogy kinéz a fényképezőgépével foglalatoskodó túravezetőre.

sóti

Erdélyt sokan fényképezték már, és fogják is még természetesen. Mert ott vannak azok a lélegzetelállítóan szép természeti csodák, a helyi szokások, és színes viseletek. Készültek és készülni is fognak még jobb és rosszabb képek. Hogy miért tudom ajánlani mégis most Sóti István erdélyi fotóit, azt jórészt már elmondtam. Mindehhez még csak annyit tennék hozzá, hogy nézzék meg jól a cikkhez mellékelt három fényképet. Ha ez nem csinál kedvet, hogy a többiért elmenjenek a Böszörményi útra, az baj. Az viszont még nagyobb baj, ha a képek láttán nem merül fel Önökben egy erdélyi út terve.

sóti

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.07. 11:26