a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Wim Wenders operát rendez

wenders leadElőször mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Wenders elmondta: a zeneműbe a hetvenes években első hallásra beleszeretett, a dallamai nem eresztették, és később lemezen is megvásárolta. Fantasztikusnak éreztem, hogy George Bizet mindössze 25 évesen írta, fűzte hozzá. Bizet (1838-1875) 12 évvel a Carmen sikere előtt komponálta a Gyöngyhalászokat. A darabban minden együtt volt, ami a 19. századi közönséget foglalkoztatta: csavaros szerelmi történet egy távoli vidéken, nagy kórus, és szép áriák. Akkoriban az emberek szívesen hallottak egzotikus vidékekről, amelyekről nem nagyon tudtak semmit, idézte fel a rendező.

wenders

A háromszögtörténet főbb szerepeit az orosz szoprán, Olga Peretyatko-Mariotti, Francesco Demuro olasz tenor és a Sepsiszentgyörgyből származó bariton, Orendt Gyula énekli. Az utóbbi években már felmerült, hogy Wenders operát rendezzen. A Wagner-jubileum alkalmából, 2013-ban úgy volt, hogy részt vesz Bayraeuthban A Niebelung gyűrűje nagyszabású megrendezésében, de végül ez meghiúsult, mert nem sikerült megállapodni egy közös művészi koncepcióban. A berlini operaházba Barenboim hívta meg egy rendezésre. Wenders pedig a Gyöngyhalászokat választotta, amelyet még a zeneigazgató karmester sem vezényelt korábban. Az idei évadban az opera Gyöngyhalászok-előadásaira már minden jegy elkelt.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.19. 14:15