a rovat írásai

Fuvola és lazacfarm

Ian Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Cseh Tamásra gondolnak Bakonybélben

Filmvetítéssel és tábortűz melletti közös énekléssel tisztelegnek Cseh Tamás előtt az Énekmondók Emlékezete című rendezvényen szombaton Bakonybélben, közölték a szervezők.

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Közgazdász, polihisztor és a legfranciásabb magyar zeneszerző

Százhuszonöt éve, 1892. június 30-án született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar komponistája és folkloristája.

Évtizedes a Budapest Bár

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Zene összes cikke »

Wim Wenders operát rendez

wenders leadElőször mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Wenders elmondta: a zeneműbe a hetvenes években első hallásra beleszeretett, a dallamai nem eresztették, és később lemezen is megvásárolta. Fantasztikusnak éreztem, hogy George Bizet mindössze 25 évesen írta, fűzte hozzá. Bizet (1838-1875) 12 évvel a Carmen sikere előtt komponálta a Gyöngyhalászokat. A darabban minden együtt volt, ami a 19. századi közönséget foglalkoztatta: csavaros szerelmi történet egy távoli vidéken, nagy kórus, és szép áriák. Akkoriban az emberek szívesen hallottak egzotikus vidékekről, amelyekről nem nagyon tudtak semmit, idézte fel a rendező.

wenders

A háromszögtörténet főbb szerepeit az orosz szoprán, Olga Peretyatko-Mariotti, Francesco Demuro olasz tenor és a Sepsiszentgyörgyből származó bariton, Orendt Gyula énekli. Az utóbbi években már felmerült, hogy Wenders operát rendezzen. A Wagner-jubileum alkalmából, 2013-ban úgy volt, hogy részt vesz Bayraeuthban A Niebelung gyűrűje nagyszabású megrendezésében, de végül ez meghiúsult, mert nem sikerült megállapodni egy közös művészi koncepcióban. A berlini operaházba Barenboim hívta meg egy rendezésre. Wenders pedig a Gyöngyhalászokat választotta, amelyet még a zeneigazgató karmester sem vezényelt korábban. Az idei évadban az opera Gyöngyhalászok-előadásaira már minden jegy elkelt.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.19. 14:15