a rovat írásai

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Szertefoszlott Plácido Domingo nagy álma

Csődbe ment a szervező, ezért elmarad a Verdi Aida című operájának nagyszabású stadionturnéja, amelyet Plácido Domingo vezényelt és állított volna színpadra Erwin Schrottal az egyik főszerepben.

Bob Dylan tényleg ennyire tesz a Nobel-díjára?

Az amerikai Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között, adta hírül a BBC News.

Itt a Pink Floyd agytrösztjének lemeze

Is This The Life We Really Want? (Valóban ilyen életet akarunk?) címmel megjelent Roger Waters új stúdióalbuma. A Pink Floyd egykori alapítója 25 év elteltével készített friss lemezt, amely kritikus állásfoglalás napjaink világáról, a félelmekről és a bizonytalanságról.

Még Goebbels is különlegesen szépnek tartotta

Nyolcvan éve, 1937. június 8-án mutatták be Carl Orff német zeneszerző legismertebb és legnépszerűbb zeneművét, a Carmina Burana című oratóriumot.

Sting a Papp László Arénában!

Öt év után ismét Budapesten ad koncertet Sting. A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a tavaly ősszel megjelent albuma, a 57th & 9th európai turnéja keretében.

Újra színpadon a Fonográf!

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar, mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

Visszatérnek a legendák az Ifiparkba

Több mint harminc év után visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba. A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet.

Európában is tesz egy kört a Rolling Stones

A Rolling Stones ősszel európai turnéra indul, a Stones – No Filter című koncertkörúton 13 városban lépnek fel – jelentette be honlapján a legendás angol együttes.

Zene összes cikke »

Wim Wenders operát rendez

wenders leadElőször mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Wenders elmondta: a zeneműbe a hetvenes években első hallásra beleszeretett, a dallamai nem eresztették, és később lemezen is megvásárolta. Fantasztikusnak éreztem, hogy George Bizet mindössze 25 évesen írta, fűzte hozzá. Bizet (1838-1875) 12 évvel a Carmen sikere előtt komponálta a Gyöngyhalászokat. A darabban minden együtt volt, ami a 19. századi közönséget foglalkoztatta: csavaros szerelmi történet egy távoli vidéken, nagy kórus, és szép áriák. Akkoriban az emberek szívesen hallottak egzotikus vidékekről, amelyekről nem nagyon tudtak semmit, idézte fel a rendező.

wenders

A háromszögtörténet főbb szerepeit az orosz szoprán, Olga Peretyatko-Mariotti, Francesco Demuro olasz tenor és a Sepsiszentgyörgyből származó bariton, Orendt Gyula énekli. Az utóbbi években már felmerült, hogy Wenders operát rendezzen. A Wagner-jubileum alkalmából, 2013-ban úgy volt, hogy részt vesz Bayraeuthban A Niebelung gyűrűje nagyszabású megrendezésében, de végül ez meghiúsult, mert nem sikerült megállapodni egy közös művészi koncepcióban. A berlini operaházba Barenboim hívta meg egy rendezésre. Wenders pedig a Gyöngyhalászokat választotta, amelyet még a zeneigazgató karmester sem vezényelt korábban. Az idei évadban az opera Gyöngyhalászok-előadásaira már minden jegy elkelt.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.19. 14:15