a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Nicole Kidman 50

kidman leadNicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Honoluluban látta meg a napvilágot, négyéves volt, amikor a család Sydneybe költözött. Egy itteni drámaiskolában ismerkedett meg a később szintén világhírűvé vált brit Naomi Wattsszal, akivel életre szóló barátságot kötöttek. Neve 1983-ban az ötödik kontinensen ma is karácsonyi klasszikusnak számító Karácsonyi lótolvajok révén lett ismert. A porcelánfehér bőrű, vörös hajú szépség a nyolcvanas években már rendszeresen szerepelt az ausztrál televízióban, olyan sikerszériákban, mint a Vietnam, a Bangkok Hilton vagy az Ausztrál expressz. 1989-ben kapta meg a Halálos nyugalom című thriller egyik főszerepét, ami sorsfordítónak bizonyult számára. Felfigyelt rá ugyanis az ekkor már világsztárként ünnepelt Tom Cruise, aki azt kérte, hogy következő filmjének női főszerepére a Hollywoodban szinte teljesen ismeretlen Kidmant szerződtessék. Cruise megkapta, amit akart, a Mint a villám pedig 1990 legjövedelmezőbb filmje lett. Kidman és Cruise hamarosan nemcsak a vásznon lettek egymáséi, hanem a valóságban is. A következő tíz évben Hollywood ügyeletes álompárját alkották, a sajtó minden lépésükről tudósított. A színésznő 1992-ben játszott újra Cruise oldalán a Túl az Óperencián című filmben, s rá kellett ébrednie, hogy mennyire férje árnyékában él, még színészi teljesítményét is eszerint ítélik meg. Ezért függetlenfilmes vizekre evezett, nem is eredménytelenül: Golden Globe-díjat nyert Gus Van Sant Majd megdöglik érte című fekete komédiájáért, szokatlan és kifinomult játékával bizonyította rendkívüli tehetségét.

kidman

1999-ben a legendás Stanley Kubrickkal dolgozott együtt: a rendező utolsó filmjében, a Tágra zárt szemekben újra Tom Cruise társaságában álltak a felvevőgép elé. A forgatás után útjaik elváltak egymástól, nyilatkozataik szerint a film tükröt tartott eléjük, és felőrölte házasságukat. A színésznőnek évekbe telt, mire sikerült feldolgoznia a szakítást. A magánéleti kudarcból Baz Luhrmann lenyűgöző látványvilágú filmjével, a Moulin Rouge-zsal lábalt ki. A nézők lelkesedtek a régimódi románcért, a film zenéjéért, különösen a Kidman és Ewan MacGregor által előadott Come What May volt hatalmas siker, a dal a slágerlistákra is felkerült. Kidman alakításáért 2001-ben megkapta első Oscar-jelölését és második Golden Globe-díját. Hollywoodban ezután már úgy számoltak vele, mint akinek a neve egyedül is elég a nézők becsalogatásához. A következő évben Az órák című filmben arcát szinte a felismerhetetlenségig átalakítva, műorral játszotta el a depressziós, zavarodottsággal küzdő Virginia Woolf karakterét. Jutalma az Oscar-díj lett a legjobb női főszereplő kategóriában (a filmvilág legrangosabb kitüntetését első ausztrál színésznőként nyerte el), majd a Golden Globe és a BAFTA-díjat is átvehette. Ezután három teljesen különböző filmben csillantotta meg tehetségét: Lars von Trier Dogville című kísérleti drámájának főszerepét követően Anthony Hopkins oldalán jelent meg a Szégyenfoltban, és belevágott a Hideghegy forgatásába. Ada Monroe szerepéért hatodszor jelölték Golden Globe-ra, a díjra eddig összesen 11-szer nominálták.

kidman

A legkiválóbb divattervezők esengtek kegyeiért, hogy az ő ruhakölteményeiket viselje, és a Chanel No.5 kölni arca lett, a legjobban fizetett színésznők közé számított. A korábbi szakítás sebei is begyógyultak, 2006-ban házasságot kötött a countryénekes Keith Urbannal, akivel szinte csak a házasság alatt ismerték meg igazán egymást. Együtt küzdöttek meg az énekes drogfüggőségével, két gyermekük is született, a második béranya segítségével (Kidmannek első házasságából két örökbe fogadott gyereke is van.) A következő évek sikerfilmjei között szerepelt: A tolmács volt az első film, amelyet az ENSZ-székházban forgattak, majd ismét Baz Luhrman kereste meg egy újabb nagyszabású kalandfilmmel, az Ausztráliával, amelyben honfitársával, Hugh Jackmannel játszott. 2009-ben a Fellini ihlette Kilencben pompázott, majd az Engedd el! következett, amely egy gyermekét elvesztő anya megrázó portréja. 2012-ben forgatta Az újságosfiú című thrillert eddigi szerepeitől meglepően eltérő karakterrel, saját határait feszegetve, a film Cannes-ban Arany Pálma jelölést kapott. 2014-ben a Grace - Monaco csillaga csúfos bukás volt, de 2015-ben a Szemekbe zárt titkok, majd az Oroszlán és a Hatalmas kis hazugságok című HBO minisorozat sikerével vigasztalódott.

nicole kidman

Nicole Kidman 1994-ben az UNICEF jószolgálati nagykövete lett, Ausztráliában élő nemzeti kincsnek nyilvánították. 2006-ban az ENSZ Fejlesztési Alapja a Nőkért (UNIFEM) jószolgálati nagyköveteként jelent meg az amerikai kongresszus külügyi bizottsága előtt, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak terjedésére, amely a hollywoodi filmeknek is köszönhető. Idén káprázatos ruhakölteményeivel és három kiváló filmjével, valamint egy sorozatszereppel tündökölt a cannes-i filmfesztiválon, ráadásul megkapta a fesztivál 70. évfordulójára alapított különdíjat is.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.20. 11:28

Kapcsolódó írások