a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Ötven éves, Lovasi a neve

lovasiLovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

A Pécsen született zenész a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakára járt, de az intézmény sorozatos hiányzásai miatt eltanácsolta. Húszéves volt, amikor Bräutigam Gábor dobossal, Kispál András gitárossal és a néhány év múlva kiszálló Ózdi Rezső basszusgitárossal együttest alapítottak. A bandát Borz névre akarták keresztelni, de a gitáros ez ellen tiltakozott, így lett belőlük Kispál és a Borz. A Pécshez erősen kötődő zenekar első koncertjét az egyetemi Szenes Klubban adta, első lemezük 1991-ben Naphoz Holddal címmel jelent meg. A több tagcserén is átment, olykor trióban zenélő Kispál és a Borz hamarosan Magyarország egyik legismertebb rockzenekara lett, amiben óriási szerepe volt Lovasi jellegzetes énekének és hol finom, hol szarkasztikus, hol patetikus, a szürrealitással is kacérkodó szövegeinek, amelyes sokak szerint verseknek is tekinthetők. Összesen tíz stúdióalbumuk, több koncertlemezük és DVD-jük jelent meg, több ezer koncertet adtak, a Csinibaba című filmben több régi sláger csendült fel sajátos értelmezésükben. Pályafutásukat majdnem negyedszázad után, 2010 augusztusában a Sziget Fesztiválon zárták le, s a búcsúkoncertet nem csak a 45 ezer rajongó láthatta: a kezdetekre utaló Napozz Holddal címmel koncertfilm is készült róla. Az együttes dalai közül több bekerült a köztudatba, mint a Ha az életben, Emese, Autók a tenger felé, Mégegyszer, A pécsi szál, Csillag vagy fecske. Lovasi maga úgy véli, hogy számos dala nem állta ki az idők próbáját, de vannak olyanok is, amelyek igen, és nemcsak szerinte, hanem zenésztársai szerint is.

lovasi
Nemrégen

Lovasi az úgynevezett csendes-ülős koncertek zenei anyagából jelentette meg 2001-ben első szólólemezét Bandi a hegyről címmel. Négy évvel később Ózdi, Bräutigam és Leskovics Lecsó Gábor gitáros társaságában hobbizenekarként létrehozta a Kiscsillagot, amelyben az ének mellett gitározik és alkalmanként bendzsózik (Ózdi és Bräutigam helyén ma már mások játszanak). A Kiscsillag eddig öt lemezt jelentetett meg, 2012-ben Fonogram-díjat kaptak Az év hazai alternatív albuma kategóriában. A zenész 2007-ben a Hangzó Helikon sorozatban Lackfi János megzenésített dalait énekelte. Ha hívják, szívesen lép fel másokkal, rendszeres vendég a Csík Zenekar koncertjein, a Budapest Bár állandó énekese. Több filmben is szerepelt, mint a Csinibaba, az Anyád, a szúnyogok, Kelj fel, komám, ne aludjál, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, A mohácsi vész, Sztornó, Lámpagyújtogatók. Zenészként, zeneszerzőként a Magyar szépség és az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című filmekben működött közre. 2007-ben létrehozta a Fishing on Orfű fesztivált. A minden évben teltházas fesztivál nevét a Kiscsillag egy daláról kapta. A nagyon hangulatos, emberi léptékűnek megmaradt fesztivál valamennyi koncertjét a kezdetektől rögzítik, az archívum már online is elérhető. A Kiscsillag rendszeres vendég az Ördögkatlan Fesztiválon is, amely hagyományosan az ő késő esti bulijukkal zárul. Lovasi 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listáján a 16. helyen szerepelt, de csak gesztusként, meg sem fordult a fejében, hogy politikai pályára lépjen. Mint mondta, szövegeiben sem politizál, bár közéleti-közérzeti dalokat ír.

lovasi
Régebben

Tavaly jelent meg a Lovasi – Idáig tudom a történetet című életrajzi könyv, amelyről a szerző, Lévai Balázs így fogalmazott: A történet Lovasi, a mondat én vagyok. A cím utalás a Kiscsillag 2012-ben kezdett színházi koncertsorozatára, a „rockoperácskában″ számaikat adták elő szöveges kísérettel, így bontakozott ki a történet. A folytatást tavaly mutatták be Semmi konferencia címmel, idén ennek új, kamaradarabbá formált változatával indultak turnéra, a női főszereplő Lovasi András második felesége, Földes Eszter színésznő. A Semmi konferencia zenei anyaga Kiscsillag-lemezként jelent meg. Lovasi András 2000-ben Huszka Jenő-díjat, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át (a Kispál és a Borz akkori tagjaival közösen), 2002-ben Arany Zsiráf-díjat, 2005-ben Budapestért-díjat kapott. 2010-ben nagy népszerűségnek örvendő zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként – a magyar könnyűzene legfiatalabbjaként – Kossuth-díjjal tüntették ki. Akkor a rá jellemző öniróniával így fogalmazott: Ennek a díjnak köszönhetem, hogy megvásároltam életem első öltönyét, így elmondhatom, máris jelentős változást okozott az életemben a kitüntetés. Ötvenedik születésnapján, június 20-án kezdődik a tizedik Fishing on Orfű, az aznap esti Lovasi 50 koncerten számos régi zenésztárs is fellép. A koncertet november 11-én a fővárosi Papp László Sportarénában megismétlik, a zenész ismét eljátssza az első 50 év legjobb dalait.

(mti)

• Publikálva: 2017.06.20. 11:41