a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

pozsonyi csata leadAztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Ezek az új hódítók pedig mi voltunk, négy év alatt, 900 végére a miénk volt az összes addig a keleti frankoknak hódoló terület, és portyázó csapataink már Linzig jutottak előre, majd a Fischa folyó lett a határ. Ezt a helyzetet akarta megváltoztatni a magyarok felé szívélyesebb apja, Arnulf halála után trónra kerülő, sokat betegeskedő Gyermek Lajos keleti frank király. Aki 14 évesen már nem is volt annyira gyermek, amikor a támadás mellett döntött. Az akciót megelőzte egy a korban egyáltalán nem ritka merénylet is, Kurszán fejedelmet, aki talán Árpád szakrális uralkodása mellett a hadi ügyeket intézte, 904 nyarán Altenburgba hívták a bajorok a jövőről tárgyalni, de egy lakomán az összes kísérőjével együtt lemészárolták. Ami nem volt szép dolog a keresztény bajoroktól, de hát ők a keleti terjeszkedés legfőbb akadályát a magyarokban látták. Sőt, 902 és 906 között sikerült a keleti frank vazallus morva fejedelemséget is felszámolnunk, így igen csak haragudhattak ránk ott Ennsburgban, a királyi székhelyen.

pozsonyi csata

Ahová szokásos módon 907 tavaszára is meghirdették a nagy hadi mustrát, folyhatott a sör, sülhettek az ökrök, miközben a vezetők titokban a hadjáratról értekeztek fenn a várban. Ami az avarok elleni korábbi támadáshoz hasonlóan egyszerre indult meg a Duna mindkét partján úgy, hogy a páncélos gyalogságot és a készleteket egy flotta vitte a hadoszlopokkal együtt haladva lefelé a folyón. A most 20-25 ezer főre becsült támadó sereg veszélyeztetettebb, jobb parton előrenyomuló részét Theotmár salzburgi érsek vezette, a flotta a királyi rokon, Sieghard herceg parancsnoksága alatt hajózott, míg a bal parti, pár nappal később induló erőket Luitpold bajor herceg vezette. Egyikük sem élte túl ezeket a napokat. A talán éppen Árpád, vagy a legidősebb fia, Levente által vezetett egy „töménnyi”, tízezer magyar könnyűlovas már egy a gyepükön szolgálók által június 26-tól folyamatosan támadott bajorokkal csapott össze a jobb parton, a katlanba szorított, elfáradt lovasságot körülvéve, nyílzáporral elárasztva. Az érsek egyes források szerint már korábban meghalt, de elesett itt Utto freisingi és Zakariás brixeni püspök is három apáttal és vagy tucat gróffal együtt. A dunai flottillát közben gyújtónyilakkal árasztották el, Sieghard herceg pedig egészen Ennsburgig futott a hajók elsüllyedése után. A balparti, Pozsony ostromára készülő csapatokra másnap hajnalban törtek rá a folyón átúsztató magyarok, hírmondót is alig hagyva a tízezresre becsült seregrészből.

pozsonyi csata
Lotz Károly metszete a Dunán átkelő magyarokról

 És ahogy azt a csatáról valamikor a 16. század elején írott, korabeli forrásokat felhasználó munkájában Johannes Aventius (1477-1534) is megírta, a magyarok nem ültek el a babérjaikon, hanem azonnal Ennsburg ellen vonultak, Gyermek Lajos ennek hírére egészen Passauig futott, pontosabban eveztetett vissza a királyi gályájával, Sieghard pedig itt esett el végül a várból kivonuló bajorok élén. Mi magyarok ezután egészen 955-ig az Enns folyóig uraltuk a mai Ausztriát is, és 123 év telik majd el, hogy a következő támadó II. Konrád ismét megpróbáljon bennünket uralma alá hajtani. Őt Szent István verte vissza és kerítette be Bécs alatt.

pozsonyi csata
A csata vecsési emlékműve

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.03. 13:28