a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Popsztárok fogyatékkal

The Tap TapÚton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

A The Tap Tap zenekar 18 évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy iskolán kívüli elfoglaltságot biztosítson egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó neves prágai iskola diákjai számára. Az együttesnek ma már milliós rajongótábora van nem csupán hazájában, hanem azon túl is. A zenekar lenyűgöző játékát hallgatva senki sem gondolná, hogy a művészek egy része tolószékben ül és súlyos problémákkal küzd. Az együttes vezetője, Simon Ornest szerint gyakran előfordul, hogy a fogyatékkal élők elé nem támasztanak elég kihívást és az emberek hajlamosak túlságosan óvni őket. Már a legelejétől fogva az volt a célom, hogy ne terápiaként tekintsünk erre az egészre, hanem viselkedjünk úgy mint egy igazi zenekar és tegyünk eleget az összes ezzel járó kötelességnek, jegyezte meg Ornest. Szerinte a hozzájuk érkező 18-20 éves fiatalok itt találkoznak először olyan élethelyzettel, amelyben valóban elvárnak tőlük valamit. Ornest bár érezte, hogy a zenekar ötlete megvalósítható, az óriási siker még őt is megdöbbentette. Ez egy gondosan kidolgozott rendszer, amely mögött kemény, elmondhatatlanul kemény munka áll, fogalmazott a zenész.

The Tap Tap
(Forrás: deník.cz)

A kezdetekkor a The Tap Tap még csak a tagok kedvenc számait játszotta, ma már azonban saját szerzeményekkel lépnek fel. Ezek helyi zenészek közreműködésével születnek, a szövegek pedig a fogyatékkal élők világát mutatják be érzékeny, de humoros módon. A húsz tagú zenekar ma már hatvan koncertet ad évente és egy musicallel is fel szokott lépni a prágai Nemzeti Színházban. A The Tap Tap fellépett már Londonban, Madridban, Moszkvában és Jeruzsálemben. Idén átszeli az Atlanti-óceánt, hogy New York-ot, Washingtont és Chicagót is meghódítsa. Az együttes jövőre cseh börtönökben fog fellépni és a börtönlakókkal közös koncerteket élőben fogja közvetíteni a cseh televízió.

(mti)

• Publikálva: 2017.07.06. 12:42