a rovat írásai

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Közgazdász, polihisztor és a legfranciásabb magyar zeneszerző

Százhuszonöt éve, 1892. június 30-án született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar komponistája és folkloristája.

Évtizedes a Budapest Bár

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Szertefoszlott Plácido Domingo nagy álma

Csődbe ment a szervező, ezért elmarad a Verdi Aida című operájának nagyszabású stadionturnéja, amelyet Plácido Domingo vezényelt és állított volna színpadra Erwin Schrottal az egyik főszerepben.

Bob Dylan tényleg ennyire tesz a Nobel-díjára?

Az amerikai Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között, adta hírül a BBC News.

Zene összes cikke »

Popsztárok fogyatékkal

The Tap TapÚton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

A The Tap Tap zenekar 18 évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy iskolán kívüli elfoglaltságot biztosítson egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó neves prágai iskola diákjai számára. Az együttesnek ma már milliós rajongótábora van nem csupán hazájában, hanem azon túl is. A zenekar lenyűgöző játékát hallgatva senki sem gondolná, hogy a művészek egy része tolószékben ül és súlyos problémákkal küzd. Az együttes vezetője, Simon Ornest szerint gyakran előfordul, hogy a fogyatékkal élők elé nem támasztanak elég kihívást és az emberek hajlamosak túlságosan óvni őket. Már a legelejétől fogva az volt a célom, hogy ne terápiaként tekintsünk erre az egészre, hanem viselkedjünk úgy mint egy igazi zenekar és tegyünk eleget az összes ezzel járó kötelességnek, jegyezte meg Ornest. Szerinte a hozzájuk érkező 18-20 éves fiatalok itt találkoznak először olyan élethelyzettel, amelyben valóban elvárnak tőlük valamit. Ornest bár érezte, hogy a zenekar ötlete megvalósítható, az óriási siker még őt is megdöbbentette. Ez egy gondosan kidolgozott rendszer, amely mögött kemény, elmondhatatlanul kemény munka áll, fogalmazott a zenész.

The Tap Tap
(Forrás: deník.cz)

A kezdetekkor a The Tap Tap még csak a tagok kedvenc számait játszotta, ma már azonban saját szerzeményekkel lépnek fel. Ezek helyi zenészek közreműködésével születnek, a szövegek pedig a fogyatékkal élők világát mutatják be érzékeny, de humoros módon. A húsz tagú zenekar ma már hatvan koncertet ad évente és egy musicallel is fel szokott lépni a prágai Nemzeti Színházban. A The Tap Tap fellépett már Londonban, Madridban, Moszkvában és Jeruzsálemben. Idén átszeli az Atlanti-óceánt, hogy New York-ot, Washingtont és Chicagót is meghódítsa. Az együttes jövőre cseh börtönökben fog fellépni és a börtönlakókkal közös koncerteket élőben fogja közvetíteni a cseh televízió.

(mti)

• Publikálva: 2017.07.06. 12:42