a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Andrew Wyeth leadSzáz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Chadds Ford, egy akkoriban úgy 5-600 ember által lakott település volt Pennsylvaniában, Philadelphiától jó hatvan kilométerre. 1777. szeptember 11-én itt csapott össze Washington szedett-vedett serege a Howe tábornok által vezetett brit erőkkel, és az amerikaiaknak vissza is kellett vonulnia Philadelphiáig. Aztán más nem nagyon történt itt, tavasszal bevetették a dúsan termő földeket, ősszel pedig betakarítottak. Generációk élték le így szépen az életüket, de a Wyeth család talán kicsit más volt, ahol az apa képzett akvarellistaként adta át tudását és a természet szeretetét öt gyermekének. Közülük három festő is lett, a legkisebb Andrew pedig eljutott egészen a világhírig. Ami innen indulva azért nem kicsi teljesítmény, de ha megnézünk egy-egy Wyeth tojástemperát, akkor megértjük hamar, hogy ez miért történhetett. Amúgy a reneszánsz festők által is használt módszert sógorától, Peter Hundtól vette át, és persze fejlesztette tökélyre. Mint ahogy az anatómiában és a perspektivikus ábrázolásban is elérte a maximumot. Ráadásul a meglehetősen „ingerszegény” környezetet, és az ott élőket valami olyan titokzatos, ragyogó szépséggel tudta ábrázolni, amire senki más nem volt képes.

Andrew Wyeth
Christina világa (Wikipédia)

Az első kiállítását húsz évesen rendezte meg New Yorkban, a Macbeth Galériában, ahol kis túlzással percek alatt az össze festménye gazdára talált. Ez a siker kitartott mellette egész, hosszúra nyúló életében. 2009-ben halt meg ugyanott, ahol született, csak közben megkapta a civileknek, művészeknek adható legnagyobb amerikai kitüntetéseket. 1963-ban JFK-tól a Szabadságérdemrendet, 1988-ban Reagan-től a Kongresszusi Aranyérmet, végül az ifjabb Bush 2007-ben átadta neki a National Medal of Art három táncossal díszített aranymedálját is. Mindezek mellett 1977-ben tagjai közé választotta az Academie des Beaux-Arts, három év múlva pedig a Royal Academy Londonban. 1948-ban készítette el a máig leismertebbnek számító amerikai festményt, a Christina világát. A modell a szomszédos településen élő Anna Christina Olson (1893-1968) volt, aki a kép készültekor állítólag már ritka betegségéből adódóan nem tudott járni. Róla, és az őt körül vevő dolgokról amúgy 300 Wyeth mű született, és rajta keresztül ismerte meg feleségét, Betsy Jamest is. Aki 1945-ben vasúti balesetben elhunyt apja helyett lett inspirálója, lelki támasza élete végéig. Különös kapcsolat fűzte a szintén a környéken élő, markáns arcú Helga Testorfhoz, akiről vagy 250 művet készített el.

Andrew Wyeth
Helga Testorf (pinterest.com)

Tiszta és szép művészete egyesek szerint alábecsült, mások szerint túlértékelt volt az különféle izmusok tombolása idején. Amik hála Istennek, nem gyakoroltak semmilyen hatást rá, ő csak festette a maga gyönyörű, tiszta képeit élete végéig szépen, csendesen.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.07.12. 12:15