a rovat írásai

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Száz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Eltűntnek hitt festményre bukkantak Egerben

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, jelentették be Egerben.

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Műalkotás aranyhalakból

Sok ezernyi aranyhallal teli, kivilágított akváriumokból alkotott vizuális művészeti installációját mutatja be egy tokiói kiállításon egy japán művész.​

A suffolki fák jelentették az akadémiát számára

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.

A tetők felett repkedő szerelmesek festője

Százharminc éve, 1887. július 7-én született Marc Chagall, a múlt század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb képzőművésze.

Megmutatják a gyarapodást

Előre és vissza - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017) címmel új tárlat nyílt intézményünk fontos szentendrei partnerének tereiben.

Művészet összes cikke »

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Andrew Wyeth leadSzáz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Chadds Ford, egy akkoriban úgy 5-600 ember által lakott település volt Pennsylvaniában, Philadelphiától jó hatvan kilométerre. 1777. szeptember 11-én itt csapott össze Washington szedett-vedett serege a Howe tábornok által vezetett brit erőkkel, és az amerikaiaknak vissza is kellett vonulnia Philadelphiáig. Aztán más nem nagyon történt itt, tavasszal bevetették a dúsan termő földeket, ősszel pedig betakarítottak. Generációk élték le így szépen az életüket, de a Wyeth család talán kicsit más volt, ahol az apa képzett akvarellistaként adta át tudását és a természet szeretetét öt gyermekének. Közülük három festő is lett, a legkisebb Andrew pedig eljutott egészen a világhírig. Ami innen indulva azért nem kicsi teljesítmény, de ha megnézünk egy-egy Wyeth tojástemperát, akkor megértjük hamar, hogy ez miért történhetett. Amúgy a reneszánsz festők által is használt módszert sógorától, Peter Hundtól vette át, és persze fejlesztette tökélyre. Mint ahogy az anatómiában és a perspektivikus ábrázolásban is elérte a maximumot. Ráadásul a meglehetősen „ingerszegény” környezetet, és az ott élőket valami olyan titokzatos, ragyogó szépséggel tudta ábrázolni, amire senki más nem volt képes.

Andrew Wyeth
Christina világa (Wikipédia)

Az első kiállítását húsz évesen rendezte meg New Yorkban, a Macbeth Galériában, ahol kis túlzással percek alatt az össze festménye gazdára talált. Ez a siker kitartott mellette egész, hosszúra nyúló életében. 2009-ben halt meg ugyanott, ahol született, csak közben megkapta a civileknek, művészeknek adható legnagyobb amerikai kitüntetéseket. 1963-ban JFK-tól a Szabadságérdemrendet, 1988-ban Reagan-től a Kongresszusi Aranyérmet, végül az ifjabb Bush 2007-ben átadta neki a National Medal of Art három táncossal díszített aranymedálját is. Mindezek mellett 1977-ben tagjai közé választotta az Academie des Beaux-Arts, három év múlva pedig a Royal Academy Londonban. 1948-ban készítette el a máig leismertebbnek számító amerikai festményt, a Christina világát. A modell a szomszédos településen élő Anna Christina Olson (1893-1968) volt, aki a kép készültekor állítólag már ritka betegségéből adódóan nem tudott járni. Róla, és az őt körül vevő dolgokról amúgy 300 Wyeth mű született, és rajta keresztül ismerte meg feleségét, Betsy Jamest is. Aki 1945-ben vasúti balesetben elhunyt apja helyett lett inspirálója, lelki támasza élete végéig. Különös kapcsolat fűzte a szintén a környéken élő, markáns arcú Helga Testorfhoz, akiről vagy 250 művet készített el.

Andrew Wyeth
Helga Testorf (pinterest.com)

Tiszta és szép művészete egyesek szerint alábecsült, mások szerint túlértékelt volt az különféle izmusok tombolása idején. Amik hála Istennek, nem gyakoroltak semmilyen hatást rá, ő csak festette a maga gyönyörű, tiszta képeit élete végéig szépen, csendesen.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.07.12. 12:15