a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Andrew Wyeth leadSzáz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Chadds Ford, egy akkoriban úgy 5-600 ember által lakott település volt Pennsylvaniában, Philadelphiától jó hatvan kilométerre. 1777. szeptember 11-én itt csapott össze Washington szedett-vedett serege a Howe tábornok által vezetett brit erőkkel, és az amerikaiaknak vissza is kellett vonulnia Philadelphiáig. Aztán más nem nagyon történt itt, tavasszal bevetették a dúsan termő földeket, ősszel pedig betakarítottak. Generációk élték le így szépen az életüket, de a Wyeth család talán kicsit más volt, ahol az apa képzett akvarellistaként adta át tudását és a természet szeretetét öt gyermekének. Közülük három festő is lett, a legkisebb Andrew pedig eljutott egészen a világhírig. Ami innen indulva azért nem kicsi teljesítmény, de ha megnézünk egy-egy Wyeth tojástemperát, akkor megértjük hamar, hogy ez miért történhetett. Amúgy a reneszánsz festők által is használt módszert sógorától, Peter Hundtól vette át, és persze fejlesztette tökélyre. Mint ahogy az anatómiában és a perspektivikus ábrázolásban is elérte a maximumot. Ráadásul a meglehetősen „ingerszegény” környezetet, és az ott élőket valami olyan titokzatos, ragyogó szépséggel tudta ábrázolni, amire senki más nem volt képes.

Andrew Wyeth
Christina világa (Wikipédia)

Az első kiállítását húsz évesen rendezte meg New Yorkban, a Macbeth Galériában, ahol kis túlzással percek alatt az össze festménye gazdára talált. Ez a siker kitartott mellette egész, hosszúra nyúló életében. 2009-ben halt meg ugyanott, ahol született, csak közben megkapta a civileknek, művészeknek adható legnagyobb amerikai kitüntetéseket. 1963-ban JFK-tól a Szabadságérdemrendet, 1988-ban Reagan-től a Kongresszusi Aranyérmet, végül az ifjabb Bush 2007-ben átadta neki a National Medal of Art három táncossal díszített aranymedálját is. Mindezek mellett 1977-ben tagjai közé választotta az Academie des Beaux-Arts, három év múlva pedig a Royal Academy Londonban. 1948-ban készítette el a máig leismertebbnek számító amerikai festményt, a Christina világát. A modell a szomszédos településen élő Anna Christina Olson (1893-1968) volt, aki a kép készültekor állítólag már ritka betegségéből adódóan nem tudott járni. Róla, és az őt körül vevő dolgokról amúgy 300 Wyeth mű született, és rajta keresztül ismerte meg feleségét, Betsy Jamest is. Aki 1945-ben vasúti balesetben elhunyt apja helyett lett inspirálója, lelki támasza élete végéig. Különös kapcsolat fűzte a szintén a környéken élő, markáns arcú Helga Testorfhoz, akiről vagy 250 művet készített el.

Andrew Wyeth
Helga Testorf (pinterest.com)

Tiszta és szép művészete egyesek szerint alábecsült, mások szerint túlértékelt volt az különféle izmusok tombolása idején. Amik hála Istennek, nem gyakoroltak semmilyen hatást rá, ő csak festette a maga gyönyörű, tiszta képeit élete végéig szépen, csendesen.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.07.12. 12:15