a rovat írásai

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Művészet összes cikke »

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Andrew Wyeth leadSzáz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Chadds Ford, egy akkoriban úgy 5-600 ember által lakott település volt Pennsylvaniában, Philadelphiától jó hatvan kilométerre. 1777. szeptember 11-én itt csapott össze Washington szedett-vedett serege a Howe tábornok által vezetett brit erőkkel, és az amerikaiaknak vissza is kellett vonulnia Philadelphiáig. Aztán más nem nagyon történt itt, tavasszal bevetették a dúsan termő földeket, ősszel pedig betakarítottak. Generációk élték le így szépen az életüket, de a Wyeth család talán kicsit más volt, ahol az apa képzett akvarellistaként adta át tudását és a természet szeretetét öt gyermekének. Közülük három festő is lett, a legkisebb Andrew pedig eljutott egészen a világhírig. Ami innen indulva azért nem kicsi teljesítmény, de ha megnézünk egy-egy Wyeth tojástemperát, akkor megértjük hamar, hogy ez miért történhetett. Amúgy a reneszánsz festők által is használt módszert sógorától, Peter Hundtól vette át, és persze fejlesztette tökélyre. Mint ahogy az anatómiában és a perspektivikus ábrázolásban is elérte a maximumot. Ráadásul a meglehetősen „ingerszegény” környezetet, és az ott élőket valami olyan titokzatos, ragyogó szépséggel tudta ábrázolni, amire senki más nem volt képes.

Andrew Wyeth
Christina világa (Wikipédia)

Az első kiállítását húsz évesen rendezte meg New Yorkban, a Macbeth Galériában, ahol kis túlzással percek alatt az össze festménye gazdára talált. Ez a siker kitartott mellette egész, hosszúra nyúló életében. 2009-ben halt meg ugyanott, ahol született, csak közben megkapta a civileknek, művészeknek adható legnagyobb amerikai kitüntetéseket. 1963-ban JFK-tól a Szabadságérdemrendet, 1988-ban Reagan-től a Kongresszusi Aranyérmet, végül az ifjabb Bush 2007-ben átadta neki a National Medal of Art három táncossal díszített aranymedálját is. Mindezek mellett 1977-ben tagjai közé választotta az Academie des Beaux-Arts, három év múlva pedig a Royal Academy Londonban. 1948-ban készítette el a máig leismertebbnek számító amerikai festményt, a Christina világát. A modell a szomszédos településen élő Anna Christina Olson (1893-1968) volt, aki a kép készültekor állítólag már ritka betegségéből adódóan nem tudott járni. Róla, és az őt körül vevő dolgokról amúgy 300 Wyeth mű született, és rajta keresztül ismerte meg feleségét, Betsy Jamest is. Aki 1945-ben vasúti balesetben elhunyt apja helyett lett inspirálója, lelki támasza élete végéig. Különös kapcsolat fűzte a szintén a környéken élő, markáns arcú Helga Testorfhoz, akiről vagy 250 művet készített el.

Andrew Wyeth
Helga Testorf (pinterest.com)

Tiszta és szép művészete egyesek szerint alábecsült, mások szerint túlértékelt volt az különféle izmusok tombolása idején. Amik hála Istennek, nem gyakoroltak semmilyen hatást rá, ő csak festette a maga gyönyörű, tiszta képeit élete végéig szépen, csendesen.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.07.12. 12:15