a rovat írásai

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Wyeth, egy amerikai, aki egyszerűen csak nagyon tudott festeni

Száz éve született az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb festője Andrew Wyeth, akiről mi itt Európában bizony elég keveset tudunk. Inkább azokat a művészeket tartjuk számon, akik a vén kontinensről költöztek az Államokba, hogy karriert építsenek, még drágábban tudják eladni képeiket. Wyeth Delaware megyében, egy farmon éldegélt és azt festegette, amit ott látott. Aztán sorra megkapta a legnagyobb hazai elismerések mellett a francia és az angol akadémia tagságát is.

Eltűntnek hitt festményre bukkantak Egerben

Nyolcvan éve eltűntnek hitt, a mai Érseki Palota eredeti mennyezetképének egy részletét ábrázoló vízfestményvázlatra bukkantak a közelmúltban az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, jelentették be Egerben.

Eltitkolt aktok Hincz Gyula titkos szeretőjéről

A művész és modellje között nemritkán szövődik szerelem, valamiféle kapcsolat, mint ahogyan a főnök is a titkárnő között is meg szokott esni az ilyen dolog. De olyan eset csak ritkán fordulhat elő, amikor mindkét szituáció működik egyszerre. Pedig Hincz Gyula tíz éven keresztül élt így, a múzsájának tartott felesége mellett ott volt Margitka, a titkárnő, akiről szintén készültek titokban aktok.

Műalkotás aranyhalakból

Sok ezernyi aranyhallal teli, kivilágított akváriumokból alkotott vizuális művészeti installációját mutatja be egy tokiói kiállításon egy japán művész.​

A suffolki fák jelentették az akadémiát számára

A világhírű 18. századi brit festő, Thomas Gainsborough 25 rajzból álló albumára bukkantak a windsori kastély királyi gyűjteményében.

A tetők felett repkedő szerelmesek festője

Százharminc éve, 1887. július 7-én született Marc Chagall, a múlt század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb képzőművésze.

Megmutatják a gyarapodást

Előre és vissza - Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017) címmel új tárlat nyílt intézményünk fontos szentendrei partnerének tereiben.

Művészet összes cikke »

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

borsos miklós leadSzobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a csütörtöki megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az intézmény és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) legutóbbi közös kiállításán Kondor Béla munkásságát mutatták be. A most nyíló tárlaton a 20. századi magyar szobrászművészet egyik meghatározó alakjának munkásságát tárják a közönség elé. Borsos Miklós festőnek készült, de hamar áttért a szobrászatra: utolsó festményét 1933-ban készítette feleségéről, majd a grafika és szobrászat felé fordult. Művészeti munkásságára jellemző, hogy egyfelől egyszerű szimbolikával és formákkal dolgozik, másfelől összetett és bonyolult, a reneszánsz és az európai szobrászat klasszikus hagyományait és mesterségbeli tudását követő alkotásokat hozott létre. Tanárként pedig a magyar művészetben meghatározó tanítványokat nevelt, emelte ki az ügyvezető igazgató.

borsos miklós
Itt egy válogatás a mester érmeiből (forrás: MaNDA)

Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a tárlat tematikailag és kronologikusan teljes áttekintést nyújt Borsos Miklós művészetéről a korai, archaikus szemléletű munkáktól az organikus absztrakciót képviselő alkotásokig. A tárlat a festői életmű bemutatásával indul, majd a szobrászati életmű következik. Mint Fertőszögi Péter kiemelte, Borsos Miklós a nagyszebeni kőfaragókat figyelve sajátította el a szobrászat alapjait, Győrben az aranyműves műhelyben segédkezett, megcsodálta a reneszánsz szobrokat Firenzében, és a természetet tanulmányozta Tihanyban. Az 1930-as évek elején kezdett el rezet domborítani, ebből jött a csak rá jellemző technika, amely korai szobrászati munkáin érhető tetten. Szobrászati pályakezdését jellemzik archaizáló alkotásai, a kiállításon is látható portréfejek, valamint torzók, amelyek az ókori kelet és görögség világába vezetnek vissza. Az 1940-es évek elején kezdődő tihanyi korszak a második világháború után virágzik ki és egész életművét meghatározza. Tihanyban fedezi fel az állatokat, növényeket, azt a régi falusi környezetet, amely még a bivalyokhoz, lovakhoz és a szőlőművelő földművesekhez kötődik.

borsos miklós
Akik őrizték álmát (forrás: MaNDA)

Életművének legjelentősebb részét kitevő úgynevezett organikus szobrai az 1960-as, 1970-es évekre datálhatók. Ekkor készültek legfőbb márványszobrai, amelyek többek között az univerzumhoz, a teremtéshez, a születéshez vagy a jó és a rossz ellentétéhez fűződnek. Borsos Miklóst az élet igazságai foglalkozatták, és ezeket a témákat alakította szoborrá, emelte ki a művészettörténész. Külön szekcióban mutatják be Borsos Miklósnak a zenéhez fűződő viszonyát, amely egész életében meghatározó szerepet töltött be. A szeptember 24-ig látogatható tárlatot a görög-római mitológia témája zárja, amely az 1970-es, 1980-as években érdekelte a művészt. Azok az alakok és figurák foglalkoztatták, köztük például Odüsszeusz és Orpheusz, akiknek az életben meg kellett küzdeniük valamiért vagy szembe kellett szállniuk a sorsukkal. Fertőszögi Péter hangsúlyozta, hogy több mint négy évtizede nem rendeztek ilyen jelentős és átfogó bemutatót a művész alkotásaiból. Utoljára 1976-ban láthatott Borsos Miklós-tárlatot a főváros közönsége a Magyar Nemzeti Galéria jóvoltából a művész 70. születésnapja alkalmából.

Archívumunkban itt talál egy csokorra valót a Borsos Miklós által faragott síremlékekből.

(mti)

• Publikálva: 2017.07.14. 09:31