a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

God save the Queen, aki most Windsor éppen

V. györgy leadAnélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

A száz esztendeje éppen a trónon lévő V. György király még mint a Szász-Coburg-Gothai- házból származó herceg vette át az uralkodást apjától, VII. Eduárdtól. Aki pedig Viktória királynőnek és az emlegetett házból származó férjének, Albert hercegnek volt a gyermeke.  Így került hát ez a Wettin szász hercegektől induló tehetséges dinasztia Angliába, de a rendkívül sikeres családtörténethez az is hozzátartozik, hogy a Szász-Coburg-Gothai előnévvel jelenleg is uralkodnak Belgiumban. Itt I. Lipót, a nagy gyarmatosító révén indul a sikertörténet még 1831-ban, hogy a legutóbbi váltással, 2013-ban a trónra lépjen Fülöp herceg. Ezen kívül Szász-Coburg-Gothai Ferdinándnak hívták a Bulgáriában 1887-ben hatalomra kerülő cárt, itt a családot 1946-ban távolították el a kommunisták a hatalomból. Egy másik Ferdinánd pedig 1836-ban Mária portugál királynőt feleségül véve szerezte meg a lisszaboni trónt és őrizte is azt a família 1910-ig, a köztársaság kikiáltásáig. Szóval, tehetséges család volt ez a Szász-Coburg-Gothai, az érvényesülést természetesen elősegítették az európai arisztokráciával való rokoni viszonylatok is.

szász-coburg-gotha
Ez volt

Így fordulhatott elő, hogy a Nagy Háború kitörésekor Angliában uralkodó V. György egyenesen az unokatestvérének, Hohenzollern II. Vilmosnak üzent hadat. Mégpedig úgy, hogy György felesége és annak belső szobalánya is német volt, de még kedvenc tacskójuk is német fajtájú volt. Így aztán egyesekben joggal merültek fel kérdőjelek az uralkodó nemzeti elkötelezettségéről. Különösen azután, hogy 1917 márciusától a Zeppelinek mellett a németek már egy olyan repülőgépet is építettek, ami képes volt London bombázására. A hatalmas és lomha masina pedig véletlenül gyártási helyéről éppen a Gotha IV. nevet kapta. Nem is sokat kellett várni az első fenyegetésre, amit nem akárki, hanem a Világok harcának és a Láthatatlan embernek a szerzője, H.G. Wells írt meg egy paprikás cikkben. Ahol egyenesen felszólítja a királyt, hogy ideje lenne már választani az ellenséges német rokonság és a brit nép között. És nem is kellett Györgynek két hónap arra, hogy meghozza ezt a nem könnyű döntést: egy uralkodói rendelettel egyszerűen nyomatékosította. Részéről megszűnt a Szász-Coburg-Gothai-házhoz való tartozás, ezentúl a famíliát az egyik legkedveltebb és legpatinásabb királyi kastélyról Windsor-háznak nevezik. Már csak azért is esett a család új címerében is látható kerek tornyú épületre a választás, mert itt van eltemetve György nagyanyja, Viktória, de az is sokat nyomott a latban, hogy az első erődöt még Hódító Vilmos építette itt, aki legyőzte a szászokat. Aztán itt született 1215-ben meg a Magna Charta nevezetű okirat is, ami a királyi hatalom első korlátozása volt, a rendi jogok elismerésével.

windsor
Ez lett

Hogy aztán a német rokonságot megfosztván a brit nemesi címektől, V. György népe felé kompenzálva még túl is teljesített, az már egy másik történet. Az angoloknak a lényeg: God save the Queen, aki most Windsor éppen!

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.17. 12:10

Kapcsolódó írások