a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

God save the Queen, aki most Windsor éppen

V. györgy leadAnélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

A száz esztendeje éppen a trónon lévő V. György király még mint a Szász-Coburg-Gothai- házból származó herceg vette át az uralkodást apjától, VII. Eduárdtól. Aki pedig Viktória királynőnek és az emlegetett házból származó férjének, Albert hercegnek volt a gyermeke.  Így került hát ez a Wettin szász hercegektől induló tehetséges dinasztia Angliába, de a rendkívül sikeres családtörténethez az is hozzátartozik, hogy a Szász-Coburg-Gothai előnévvel jelenleg is uralkodnak Belgiumban. Itt I. Lipót, a nagy gyarmatosító révén indul a sikertörténet még 1831-ban, hogy a legutóbbi váltással, 2013-ban a trónra lépjen Fülöp herceg. Ezen kívül Szász-Coburg-Gothai Ferdinándnak hívták a Bulgáriában 1887-ben hatalomra kerülő cárt, itt a családot 1946-ban távolították el a kommunisták a hatalomból. Egy másik Ferdinánd pedig 1836-ban Mária portugál királynőt feleségül véve szerezte meg a lisszaboni trónt és őrizte is azt a família 1910-ig, a köztársaság kikiáltásáig. Szóval, tehetséges család volt ez a Szász-Coburg-Gothai, az érvényesülést természetesen elősegítették az európai arisztokráciával való rokoni viszonylatok is.

szász-coburg-gotha
Ez volt

Így fordulhatott elő, hogy a Nagy Háború kitörésekor Angliában uralkodó V. György egyenesen az unokatestvérének, Hohenzollern II. Vilmosnak üzent hadat. Mégpedig úgy, hogy György felesége és annak belső szobalánya is német volt, de még kedvenc tacskójuk is német fajtájú volt. Így aztán egyesekben joggal merültek fel kérdőjelek az uralkodó nemzeti elkötelezettségéről. Különösen azután, hogy 1917 márciusától a Zeppelinek mellett a németek már egy olyan repülőgépet is építettek, ami képes volt London bombázására. A hatalmas és lomha masina pedig véletlenül gyártási helyéről éppen a Gotha IV. nevet kapta. Nem is sokat kellett várni az első fenyegetésre, amit nem akárki, hanem a Világok harcának és a Láthatatlan embernek a szerzője, H.G. Wells írt meg egy paprikás cikkben. Ahol egyenesen felszólítja a királyt, hogy ideje lenne már választani az ellenséges német rokonság és a brit nép között. És nem is kellett Györgynek két hónap arra, hogy meghozza ezt a nem könnyű döntést: egy uralkodói rendelettel egyszerűen nyomatékosította. Részéről megszűnt a Szász-Coburg-Gothai-házhoz való tartozás, ezentúl a famíliát az egyik legkedveltebb és legpatinásabb királyi kastélyról Windsor-háznak nevezik. Már csak azért is esett a család új címerében is látható kerek tornyú épületre a választás, mert itt van eltemetve György nagyanyja, Viktória, de az is sokat nyomott a latban, hogy az első erődöt még Hódító Vilmos építette itt, aki legyőzte a szászokat. Aztán itt született 1215-ben meg a Magna Charta nevezetű okirat is, ami a királyi hatalom első korlátozása volt, a rendi jogok elismerésével.

windsor
Ez lett

Hogy aztán a német rokonságot megfosztván a brit nemesi címektől, V. György népe felé kompenzálva még túl is teljesített, az már egy másik történet. Az angoloknak a lényeg: God save the Queen, aki most Windsor éppen!

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.17. 12:10

Kapcsolódó írások