a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

zala lead

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

A nyolcvan éve halott Zala Györgyről lesz szó – gondolom, már sokan kitalálták. Arról a Zala Györgyről, aki Mayer néven látta meg a napvilágot Lendván, és aki nyolc évesen vesztette el szüleit, a porcelángyáros apját, és a leánynevelőt is alapító anyját. Zala Györgyöt a nagybácsik nevelték öt esztendeig, de 13 évesen már a fővárosban találjuk, ahol a középiskola költségeinek egy részét maga teremti elő házitanítóskodással. Aztán egyszerre jelentkezik a Műegyetemre, és a mintarajziskolába is, de ekkor már leginkább a mintázás érdekli. Kis remekműve, A sziklához láncolt Prometheus állami ösztöndíjhoz juttatja, de a bécsi Akadémia légköre miatt 1880-ban Münchenbe megy, ahol a legnagyobb mestereknél tanul négy évig. Innen indul haza Máriát és a bűnbánó Magdolnát ábrázoló szobrával, ami országos hírűvé teszi. Ettől kezdve nincs megállás, sorra jönnek a megrendelések, kezdve a Habsburg családdal, de számos síremlék és még több portrészobor is a keze munkáját dicséri. És kopogtatnak lassan a nagy állami megbízások is, 1889-ben ő fejezi be az Aradon felállított emlékművet, s hogy a témánál maradjunk, 1892-ben elkészíti a Dísz téren álló honvédszobrot is. 1893-ban végez a nemrégen újra kiöntött Kossuth téri Andrássy Gyulát ábrázoló lovasszoborral, de az ő munkája a halála előtt három évvel tér másik végében felállított Tisza-szobor is. Amit ismét csak mostanában öntöttek, faragtak újra.

zala györgy
Nagy Lajos a Hősök teréről (forrás: MaNDA)

Mindezek ellenére fő műve kétségtelenül a Hősök tere, pontosabban a két félkaréj összes domborműve, Mátyás és Nagy Lajos királyai (a gödöllői vadásztársat, Ferenc Józsefet kétszer is megmintázta ide, mindkettő szobor jellemző módon a kommunisták „áldozata” lett) és a központi szoborcsoport. Az oszlop tetején álló Gábriel arkangyal, a Hét vezér, ami 1912 és 1929 között készült. És hát ő mintázta meg a Tudás és a dicsőség, a Munka és a jólét, végül Háború és a Béke „bigás” (kétkerekű lovaskocsis) allegóriáját is az oszlopsor tetejére. De nem csak a nagy történelmi alakokhoz volt érzéke, ezt bizonyítja az oldalunkon is bemutatott tőketerebesi Andrássy-síremlék, vagy éppen a bevezetőben említett szecessziós műteremvilla is, amit Lechner Ödön tervezett ugyan, de a Zsolnay-gyárban készült külső díszeit maga a mester rajzolta meg. Az itt látható romlottan is páratlan szépségű dombormű, a Vénusz ünneplése az Olümposzon pedig a szecesszió szobrászatának talán legszebb darabja Magyarországon.

zala györgy
Honvéd a Dísz téren (forrás: MaNDA)

Zala György 80 évvel ezelőtti halálát egy nyári megfázás hozományaként jelentkező gyomorvérzés okozta. Archívumunkban többek között a Hősök terére készült szobraiból is láthatunk egy csokrot Katkó Tamásnak köszönhetően.

Pálffy Lajos

 

 

• Publikálva: 2017.07.31. 13:44