a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

zala lead

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

A nyolcvan éve halott Zala Györgyről lesz szó – gondolom, már sokan kitalálták. Arról a Zala Györgyről, aki Mayer néven látta meg a napvilágot Lendván, és aki nyolc évesen vesztette el szüleit, a porcelángyáros apját, és a leánynevelőt is alapító anyját. Zala Györgyöt a nagybácsik nevelték öt esztendeig, de 13 évesen már a fővárosban találjuk, ahol a középiskola költségeinek egy részét maga teremti elő házitanítóskodással. Aztán egyszerre jelentkezik a Műegyetemre, és a mintarajziskolába is, de ekkor már leginkább a mintázás érdekli. Kis remekműve, A sziklához láncolt Prometheus állami ösztöndíjhoz juttatja, de a bécsi Akadémia légköre miatt 1880-ban Münchenbe megy, ahol a legnagyobb mestereknél tanul négy évig. Innen indul haza Máriát és a bűnbánó Magdolnát ábrázoló szobrával, ami országos hírűvé teszi. Ettől kezdve nincs megállás, sorra jönnek a megrendelések, kezdve a Habsburg családdal, de számos síremlék és még több portrészobor is a keze munkáját dicséri. És kopogtatnak lassan a nagy állami megbízások is, 1889-ben ő fejezi be az Aradon felállított emlékművet, s hogy a témánál maradjunk, 1892-ben elkészíti a Dísz téren álló honvédszobrot is. 1893-ban végez a nemrégen újra kiöntött Kossuth téri Andrássy Gyulát ábrázoló lovasszoborral, de az ő munkája a halála előtt három évvel tér másik végében felállított Tisza-szobor is. Amit ismét csak mostanában öntöttek, faragtak újra.

zala györgy
Nagy Lajos a Hősök teréről (forrás: MaNDA)

Mindezek ellenére fő műve kétségtelenül a Hősök tere, pontosabban a két félkaréj összes domborműve, Mátyás és Nagy Lajos királyai (a gödöllői vadásztársat, Ferenc Józsefet kétszer is megmintázta ide, mindkettő szobor jellemző módon a kommunisták „áldozata” lett) és a központi szoborcsoport. Az oszlop tetején álló Gábriel arkangyal, a Hét vezér, ami 1912 és 1929 között készült. És hát ő mintázta meg a Tudás és a dicsőség, a Munka és a jólét, végül Háború és a Béke „bigás” (kétkerekű lovaskocsis) allegóriáját is az oszlopsor tetejére. De nem csak a nagy történelmi alakokhoz volt érzéke, ezt bizonyítja az oldalunkon is bemutatott tőketerebesi Andrássy-síremlék, vagy éppen a bevezetőben említett szecessziós műteremvilla is, amit Lechner Ödön tervezett ugyan, de a Zsolnay-gyárban készült külső díszeit maga a mester rajzolta meg. Az itt látható romlottan is páratlan szépségű dombormű, a Vénusz ünneplése az Olümposzon pedig a szecesszió szobrászatának talán legszebb darabja Magyarországon.

zala györgy
Honvéd a Dísz téren (forrás: MaNDA)

Zala György 80 évvel ezelőtti halálát egy nyári megfázás hozományaként jelentkező gyomorvérzés okozta. Archívumunkban többek között a Hősök terére készült szobraiból is láthatunk egy csokrot Katkó Tamásnak köszönhetően.

Pálffy Lajos

 

 

• Publikálva: 2017.07.31. 13:44