a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

zala lead

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

A nyolcvan éve halott Zala Györgyről lesz szó – gondolom, már sokan kitalálták. Arról a Zala Györgyről, aki Mayer néven látta meg a napvilágot Lendván, és aki nyolc évesen vesztette el szüleit, a porcelángyáros apját, és a leánynevelőt is alapító anyját. Zala Györgyöt a nagybácsik nevelték öt esztendeig, de 13 évesen már a fővárosban találjuk, ahol a középiskola költségeinek egy részét maga teremti elő házitanítóskodással. Aztán egyszerre jelentkezik a Műegyetemre, és a mintarajziskolába is, de ekkor már leginkább a mintázás érdekli. Kis remekműve, A sziklához láncolt Prometheus állami ösztöndíjhoz juttatja, de a bécsi Akadémia légköre miatt 1880-ban Münchenbe megy, ahol a legnagyobb mestereknél tanul négy évig. Innen indul haza Máriát és a bűnbánó Magdolnát ábrázoló szobrával, ami országos hírűvé teszi. Ettől kezdve nincs megállás, sorra jönnek a megrendelések, kezdve a Habsburg családdal, de számos síremlék és még több portrészobor is a keze munkáját dicséri. És kopogtatnak lassan a nagy állami megbízások is, 1889-ben ő fejezi be az Aradon felállított emlékművet, s hogy a témánál maradjunk, 1892-ben elkészíti a Dísz téren álló honvédszobrot is. 1893-ban végez a nemrégen újra kiöntött Kossuth téri Andrássy Gyulát ábrázoló lovasszoborral, de az ő munkája a halála előtt három évvel tér másik végében felállított Tisza-szobor is. Amit ismét csak mostanában öntöttek, faragtak újra.

zala györgy
Nagy Lajos a Hősök teréről (forrás: MaNDA)

Mindezek ellenére fő műve kétségtelenül a Hősök tere, pontosabban a két félkaréj összes domborműve, Mátyás és Nagy Lajos királyai (a gödöllői vadásztársat, Ferenc Józsefet kétszer is megmintázta ide, mindkettő szobor jellemző módon a kommunisták „áldozata” lett) és a központi szoborcsoport. Az oszlop tetején álló Gábriel arkangyal, a Hét vezér, ami 1912 és 1929 között készült. És hát ő mintázta meg a Tudás és a dicsőség, a Munka és a jólét, végül Háború és a Béke „bigás” (kétkerekű lovaskocsis) allegóriáját is az oszlopsor tetejére. De nem csak a nagy történelmi alakokhoz volt érzéke, ezt bizonyítja az oldalunkon is bemutatott tőketerebesi Andrássy-síremlék, vagy éppen a bevezetőben említett szecessziós műteremvilla is, amit Lechner Ödön tervezett ugyan, de a Zsolnay-gyárban készült külső díszeit maga a mester rajzolta meg. Az itt látható romlottan is páratlan szépségű dombormű, a Vénusz ünneplése az Olümposzon pedig a szecesszió szobrászatának talán legszebb darabja Magyarországon.

zala györgy
Honvéd a Dísz téren (forrás: MaNDA)

Zala György 80 évvel ezelőtti halálát egy nyári megfázás hozományaként jelentkező gyomorvérzés okozta. Archívumunkban többek között a Hősök terére készült szobraiból is láthatunk egy csokrot Katkó Tamásnak köszönhetően.

Pálffy Lajos

 

 

• Publikálva: 2017.07.31. 13:44