a rovat írásai

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Fuvola és lazacfarm

Ian Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Cseh Tamásra gondolnak Bakonybélben

Filmvetítéssel és tábortűz melletti közös énekléssel tisztelegnek Cseh Tamás előtt az Énekmondók Emlékezete című rendezvényen szombaton Bakonybélben, közölték a szervezők.

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Zene összes cikke »

Fuvola és lazacfarm

ian anderson leadIan Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Ian Anderson, azaz a Jethro Tull hetven éves, ugyan fergeteges koncertet adott  idén februárban a Kongresszusi Központban, de mégis csak arra az Andersonra gondolok inkább, aki valamikor a nyolcvanas évek második felében az azóta már eldózerolt MTK pályán lépett fel, és fújta ezerrel a fuvoláját. És rótta, szántotta – ahogy manapság mondják – a színpadot, miközben társaival együtt egy olyan zenei világot varázsolt elénk, amilyet senki sem tudott. Bizony, a Jethro Tull, éppen a keltás, skótos hangzásoknak és Anderson tekergő fuvolájának köszönhetően jól elkülönült mindenfajta akkori zenétől, zenekartól és viszonylag hamar széles rajongótábort hozott össze. Pedig voltak ám olyanok is a pályán, mint a King Crimson és a Yes, de hát kinek a pap, kinek a papné. Az biztos, hogy a Tull „fogyaszthatóbb zene”, mint a Crimson egynéhány pszichedelikus kísérlete.

ian anderson
Egykoron

A történet persze, hogy Skóciából, Edinburgh városából indul, ahonnan aztán a szülők a 240 kilométerre fekvő angol Blackpoolba költöztek. Az itteni középiskola, a The Blades nevű zenekar volt a sorvetőgép 17. századi feltalálójának, Jethro Tullnak a nevét később felvevő csapat elődje, ahol Anderson énekelt és szájharmonikázott. A blues és soul volt két irányzat, amin szóltak, de aztán Andersonék Lutonba költöztek, az meg már szinte London volt. És az ifjú volt áruházi eladó és újságárus, és gitározni is tanult, mert szólózni szeretett volna.  Akkoriban Glenn Cornick, Mick Abrahams és Clive Bunker voltak a társak, de a meghatározó dalszerző, szövegíró és frontember mindig is Anderson volt. És a hetvenes évek elejére kialakult az a bizonyos hangzás is, mindjárt egy olyan erős albummal, mint a 71-es Aqualung. Amit egy év múlva a kemény társadalom- és valláskritikával átitatott, sokáig be is tiltott Thick As a Brick, rá egy évre pedig a gyönyörű Passion Play követett. Aki ezek közül meghallgat egyet, az már tudja is, hogy milyen, amikor az autodidakta Anderson fuvolázik, tekereg, nyög, szürcsüg, nyűvi a hangszert, és közben tiszta, szép hangon énekel is.

ian anderson
Mostanság

Ja, hogy mostanság, 2500 koncert és 60 millió eladott lemez után már lazacfarmokból él? Hogy vadmacskákat tart vidéki birtokán, és szeret elbíbelődni a chilivel, mármint a kis paprikaszerű csípős növények termesztésével? Mindenki úgy éli arrafelé a nyugdíjas éveit, ahogy szeretné. Errefelé meg ahogy lehet.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.08. 14:29