a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

stein leadVannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Mert az akadémikus képzésű és stílusban dolgozó festő az antikvitás nyomán a ifjú női testtel szerette volna megmutatni mindazt az egyetemes szépséget, ami az embert körülveszi. Nem úttörő ebben, így gondolkodott az ókori görög és római szobrász és a reneszánsz embere is. Stein 1874-ben született Kolozsváron, apja könyvkereskedéssel és nyomtatással foglalkozott, így könnyedén finanszírozta fia 1894-től induló berlini, majd müncheni, végül párizsi (Julian Akadémia!) képzőművészeti tanulmányait. Amiket még némi európai utazgatás után, 1900-ban hazaérkezve Stein János Lotz Károly mesteriskolájában folytatott, és tehetsége, szorgalma révén rövidesen a mester kedvence lett. Így Lotz 1904-ben bekövetkező halála után, mintegy átvéve a mester örökét, sorra kapta a nagyobb megrendeléseket. Murális munkái vannak a móri templomban, a Kerepesi temető árkádjai alatt és az Operaház éttermében is. Ahogy festményeit láthatjuk a Parlamentben, a nyíregyházi templomban és még jó néhány helyen.

stein

Festményeivel, kisebb aktjaival ez idáig az Ecseri úti piacon sokszor úgy lehetett találkozni, hogy a hamisítók Lotzra szignálták át azokat a magasabb ár reményében. Stein János 1920-tól 1939-es nyugdíjazásáig az Iparművészeti Főiskola tanára is volt, de hozzá fűződik az első hazai művészeti anatómia könyv kiadása is (Művészeti bonctan, 1905). Mesterségbeli tudása a különlegesen kicsavart kontraposztok tökéletes lefestésében is megnyilvánul, aktjai a szó szoros értelmében hibátlanok, inkább már bravúrosak. És most szabott áron, mondhatni olcsón meg is vásárolhatók a galériában. Az történt ugyanis, hogy örökösei külföldön éltek eddig, s most hazatérvén, ha nem is egy ágyneműtartóban, de egyben megtalálták és áruba is bocsájtották a festő tulajdonában maradt életművet.  Ami jelen esetben 150 olajképet jelen, közülük 120 aktot. No és rengeteg rajzot vázlatot, amik szintén megtekinthetők a galéria internetes oldalán.

stein

Stein János Budapest ostroma alatt lett öngyilkos feleségével, akit számtalan más szerencsétlennel együtt orosz katonák erőszakoltak meg. Steinék nem tudták elviselni a gyalázatot.

(Adatbázisunkban például illusztrátorként találkozhatunk a nevével itt, és itt.)

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.10. 13:53