a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

stein leadVannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Mert az akadémikus képzésű és stílusban dolgozó festő az antikvitás nyomán a ifjú női testtel szerette volna megmutatni mindazt az egyetemes szépséget, ami az embert körülveszi. Nem úttörő ebben, így gondolkodott az ókori görög és római szobrász és a reneszánsz embere is. Stein 1874-ben született Kolozsváron, apja könyvkereskedéssel és nyomtatással foglalkozott, így könnyedén finanszírozta fia 1894-től induló berlini, majd müncheni, végül párizsi (Julian Akadémia!) képzőművészeti tanulmányait. Amiket még némi európai utazgatás után, 1900-ban hazaérkezve Stein János Lotz Károly mesteriskolájában folytatott, és tehetsége, szorgalma révén rövidesen a mester kedvence lett. Így Lotz 1904-ben bekövetkező halála után, mintegy átvéve a mester örökét, sorra kapta a nagyobb megrendeléseket. Murális munkái vannak a móri templomban, a Kerepesi temető árkádjai alatt és az Operaház éttermében is. Ahogy festményeit láthatjuk a Parlamentben, a nyíregyházi templomban és még jó néhány helyen.

stein

Festményeivel, kisebb aktjaival ez idáig az Ecseri úti piacon sokszor úgy lehetett találkozni, hogy a hamisítók Lotzra szignálták át azokat a magasabb ár reményében. Stein János 1920-tól 1939-es nyugdíjazásáig az Iparművészeti Főiskola tanára is volt, de hozzá fűződik az első hazai művészeti anatómia könyv kiadása is (Művészeti bonctan, 1905). Mesterségbeli tudása a különlegesen kicsavart kontraposztok tökéletes lefestésében is megnyilvánul, aktjai a szó szoros értelmében hibátlanok, inkább már bravúrosak. És most szabott áron, mondhatni olcsón meg is vásárolhatók a galériában. Az történt ugyanis, hogy örökösei külföldön éltek eddig, s most hazatérvén, ha nem is egy ágyneműtartóban, de egyben megtalálták és áruba is bocsájtották a festő tulajdonában maradt életművet.  Ami jelen esetben 150 olajképet jelen, közülük 120 aktot. No és rengeteg rajzot vázlatot, amik szintén megtekinthetők a galéria internetes oldalán.

stein

Stein János Budapest ostroma alatt lett öngyilkos feleségével, akit számtalan más szerencsétlennel együtt orosz katonák erőszakoltak meg. Steinék nem tudták elviselni a gyalázatot.

(Adatbázisunkban például illusztrátorként találkozhatunk a nevével itt, és itt.)

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.10. 13:53