a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

stein leadVannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Mert az akadémikus képzésű és stílusban dolgozó festő az antikvitás nyomán a ifjú női testtel szerette volna megmutatni mindazt az egyetemes szépséget, ami az embert körülveszi. Nem úttörő ebben, így gondolkodott az ókori görög és római szobrász és a reneszánsz embere is. Stein 1874-ben született Kolozsváron, apja könyvkereskedéssel és nyomtatással foglalkozott, így könnyedén finanszírozta fia 1894-től induló berlini, majd müncheni, végül párizsi (Julian Akadémia!) képzőművészeti tanulmányait. Amiket még némi európai utazgatás után, 1900-ban hazaérkezve Stein János Lotz Károly mesteriskolájában folytatott, és tehetsége, szorgalma révén rövidesen a mester kedvence lett. Így Lotz 1904-ben bekövetkező halála után, mintegy átvéve a mester örökét, sorra kapta a nagyobb megrendeléseket. Murális munkái vannak a móri templomban, a Kerepesi temető árkádjai alatt és az Operaház éttermében is. Ahogy festményeit láthatjuk a Parlamentben, a nyíregyházi templomban és még jó néhány helyen.

stein

Festményeivel, kisebb aktjaival ez idáig az Ecseri úti piacon sokszor úgy lehetett találkozni, hogy a hamisítók Lotzra szignálták át azokat a magasabb ár reményében. Stein János 1920-tól 1939-es nyugdíjazásáig az Iparművészeti Főiskola tanára is volt, de hozzá fűződik az első hazai művészeti anatómia könyv kiadása is (Művészeti bonctan, 1905). Mesterségbeli tudása a különlegesen kicsavart kontraposztok tökéletes lefestésében is megnyilvánul, aktjai a szó szoros értelmében hibátlanok, inkább már bravúrosak. És most szabott áron, mondhatni olcsón meg is vásárolhatók a galériában. Az történt ugyanis, hogy örökösei külföldön éltek eddig, s most hazatérvén, ha nem is egy ágyneműtartóban, de egyben megtalálták és áruba is bocsájtották a festő tulajdonában maradt életművet.  Ami jelen esetben 150 olajképet jelen, közülük 120 aktot. No és rengeteg rajzot vázlatot, amik szintén megtekinthetők a galéria internetes oldalán.

stein

Stein János Budapest ostroma alatt lett öngyilkos feleségével, akit számtalan más szerencsétlennel együtt orosz katonák erőszakoltak meg. Steinék nem tudták elviselni a gyalázatot.

(Adatbázisunkban például illusztrátorként találkozhatunk a nevével itt, és itt.)

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.10. 13:53