a rovat írásai

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Arany János a fasori kerítésen

Arany János üzenetei címmel a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját kívánja megidézni születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség rendhagyó emlékkiállítása.

Regény született abból a torockói útból

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum az unitárius egyház és az irodalom kapcsolatáról szóló kamarakiállításon, mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Jókai Anna utolsó nagy ajándéka

Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.

Vilhelmina kérdőre vonta Voltaire-t

Először láthatja a nagyközönség Voltaire és Vilhelmina porosz királyi hercegnő 1751-es levélváltását, amelyben a francia filozófus szemére vetik, hogy kevés szerepet ad a nőknek a darabjaiban.

Íróként óriás

Hetvenöt éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el a 20. századi magyar realista próza egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond.

Vízbe dobják verseiket

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának  valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

Ott volt, amikor Zrínyit megölte a vaddisznó

Háromszázhetvenöt éve, 1642. szeptember 1-én született Kisbúnon (ma Boiu, Románia) gróf Bethlen Miklós emlékiratíró, erdélyi kancellár.

Novellákat várnak a statisztikusok

Novellaíró pályázatot hirdet 150 éves fennállásának alkalmából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felhívás témája a hivatalalapító Keleti Károly élete és munkássága, közölte a szervezet.

Ópium, hasis, vérbaj és gyönyörű versek

Százötven éve, 1867. augusztus 31-én hunyt el a modern francia líra egyik legnagyobb hatású alakja, Charles Baudelaire.

Irodalom összes cikke »

Coelho a világsztár

coelho leadBizony, ott tartunk, hogy elég azt beírni a legnagyobb keresőbe, hogy „coe”, legelső találatként mindjárt ott is van a ma hetven éves brazil sztáríró, vagy írósztár neve. Bizony, Paulo Coelho akárhogy is nézzük, egy világsztár, az általa leírt bölcsességekkel, dolgokkal azért nincs minden rendben, de tagadhatatlanul olvashatóak a könyvei. És elképesztően sokat ad el belőlük.

Az általam talált legutóbbi, 2015-ös adatok szerint 168 országban, 73 nyelven és 140 millió példányban jelent meg, és hát sehol sem kell a kiadóknak azon aggódni, hogy raktáron maradnak a könyvek. Hogy mi ennek a sikernek (10 millió twitter és 25 millió facebook követő) a titka, azt már sokan boncolgatták, és hát leginkább egy dologban értettek egyet. Mégpedig abban, hogy közhelyszámba menő igazságokat beszél el rendkívül egyszerű nyelven, olyan, mintha egy elemi iskolás fogalmazást olvasnánk annak rövidre sikeredett, egyszerű kis mondataival. Egyszerű válaszokat ad hát az élet nagy kérdéseire, csak néhányat másolok most ide: Az élet folyását nem lehet megállítani. Az életben minden: jel. Aki állandóan úton van, mint a juhok, az tudja, hogy egy napon el kell indulni. Ha mindig a jelenben tudsz maradni, boldog leszel. A szem megmutatja a lélek erejét. Sokféle nyelven beszél a világ. Vagy akkor már nézzünk meg egy bonyolultabb Coelho-megfogalmazást is: Egész életemben emlékezni fogok rád, és te is emlékezni fogsz rám. Akárcsak az alkonyatra, az ablakot verő esőre és mindarra, ami a miénk marad, mert soha nem birtokolhatjuk.

coelho
Bölcs mosoly

No de hát jól tudjuk, hogy a citátumok nem mindig mutatják meg a lényeget, és milliók szerint így van ez kedvencük, Coelho esetében is. Aki mérnök apa gyermekeként a jezsuitáknál iskolázódott Rióban, majd kamaszkori problémák miatt bizony megjárta az elmegyógyintézetet is. Ahonnan 20 évesen távozott, 1968-ban hippi lett, dalszövegeket is írt, majd később újságírással próbálkozott, regényekkel pedig a hetvenes évek eleje óta jelentkezik. Első magyarul megjelenő, és mindjárt sikeres dolgozata az Egy mágus naplója/Zarándoklat. Ami után egy évvel, 1988-ban már olvashattuk is a „csúcsművet”, Az alkimistát, amelyben ugyan van néhány erősebb írói hiba, de hagyjuk is a sehova sem vezető kritikát. Mert abban még a legádázabb Coelho-tagadók is megegyeznek, hogy az életmű, ami várhatóan még tovább bővül majd, nem kártékony. Azaz kicsit mégis, mert eszközeivel olvasóinál elérheti a műveltség illúzióját, akik aztán olyan igazságokkal traktálják a közösségi oldalakon embertársaikat, hogy mindig hallgass a szívedre, teljesítsd be álmaidat és figyelj oda a körülötted lévő jelekre. Bizony, sok ehhez hasonló bölcsesség jelenik meg az okosteló képernyőjén manapság, igaz, ennek az általános elbutulás is oka lehet egyesek szerint.

coelho
Kéz a szíven

Aztán írhatnánk még arról, hogy Borges és Umberto Eco is hatott rá, meg arról, hogy sokat idéz a bibliából és más vallások szent könyviből. Arról is, hogy a becsületrenddel a mellén az ENSZ békenagyköveteként is járja a világot, de szerintem már így is túl sokat foglalkoztunk vele.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.23. 14:07

Digitális Irodalmi Akadémia