a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Capa most állandó kiállítást kap

capa_leadA világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A magyar fotográfia napján tartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, hogy a kormány mintegy félmilliárd forinttal támogatja a központ felújítását és kibővítését. A központhoz kerülő, 937 képet tartalmazó úgynevezett mestergyűjteményt, valamint további 48 vintage kópiát a tervek szerint 2018. október 22-től, Robert Capa születésének 105. évfordulójától láthatja a közönség. Az államtitkár felidézte: 2008-ban vásárolta meg a magyar állam a Robert Capa-mestergyűjteményt közel 300 millió forintért a New York-i International Center of Photography-tól (ICP), amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát gondozza, szerződésben vállalva annak elhelyezését egy akkor még létrehozandó fotóközpontban. A budapesti Capa Központ 2013-ban, Robert Capa születésének 100. évfordulóján nyílt meg a volt Ernst Múzeum épületében. Az EMMI költségvetéséből korábban már 14 millió forintot fordított a központ megújítási terveinek kidolgozására, egy augusztusi döntés szerint pedig a kormány újabb 490,6 millió forinttal támogatja az intézmény bővülését, hogy korszerű kiállítótérben mutathassa be az egyedülálló kiállítást.

capa központ

Kőrösi Orsolya, a központ ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Master's Set III. elnevezésű sorozat 937, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz, amelyek a világhírű fotográfus életművét a leginkább reprezentálják. Ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse) és Richard Whelan fotótörténész válogatták ki a Robert Capa által hátrahagyott mintegy 70 ezer negatív közül. Az igazgatónő, akinek újabb négy évre történő kinevezését szintén a keddi sajtótájékoztatón jelentette be Hoppál Péter, kitért arra is, hogy a Nagymező utcai épülethez tartozó, egykori Tivoli mozi termében tervezik kialakítani az állandó Robert Capa-kiállítást, melyet szeretnének 2018-ban, a gyűjtemény megvásárlásának tizedik és Robert Capa születésének 105. évfordulóján megnyitni.

capa
Világhír és kérdőjelek

Kőrösi Orsolya az MTI-nek hangsúlyozta: az építtető Ernst Lajos szándékai szerint a mozi-, majd színházterem és a múzeum szerves egységet alkotott, egykor egybe is voltak nyitva. A termet szerették volna megtartani rendezvénytérként, ezért az állandó Robert Capa-tárlat klimatizált kiállítóterét az egykori színházi kiszolgálóhelyiségek helyén alakítják ki. Itt a mestergyűjteményből egyszerre 150-200 fotó lesz bemutatható; ezek műtárgyvédelmi okokból néhány havonta cserélődnek majd, de az új kiállítótérben egy látványtár is helyet kap, amelyben a kollekció többi darabja is megtekinthető lesz – árulta el. A korszerű technikával felszerelt rendezvényterem alkalmas lesz konferenciák, szakmai események, megnyitók, de akár kisebb koncertek, színházi előadások befogadására is, az előcsarnokban pedig kávézó és múzeumshop nyílik. A felújításhoz szükséges közbeszerzési eljárások előkészítése már zajlik, a beruházás a közbeszerzések lefolytatása után, a tervek szerint 2018 kora tavaszán kezdődhet meg, tette hozzá Kőrösi Orsolya. Szécsi Zoltán építész elmondása szerint 200-300 négyzetméteres kiállítótér áll majd a Capa Központ rendelkezésére. A Capa Központ jelenleg a magyar fotóriporterek világszínvonalú tevékenységét ismerteti, illetve bemutatja a hazai és nemzetközi klasszikus és kortárs fotográfia legjavát. A központ emellett szakmai-képzési programjain keresztül kiemelt hangsúlyt fektet a szakma és a nagyközönség fotográfiai ismereteinek bővítésére.

(mti)

• Publikálva: 2017.08.30. 10:19