a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Ludovikás tiszt, partizán és a forradalom tábornoka

maléter lead

Száz esztendeje született Eperjesen Maléter Pál, aki önként jelentkezett katonának, majd fogságba esve partizánnak, hogy aztán a forradalom honvédelmi minisztereként csalják tőrbe, és végezzék ki kötél által, ami mindig nagy megszégyenítés egy katonának.

Maléter Pál amúgy nem is akart hivatásos katona lenni. Az evangélikus értelmiségi családból (az apja jogot tanított és kollégiumot is vezetett) induló ifjú előbb a prágai egyetem orvosi karára járt, majd átjelentkezett Pestre. A tanulmányait viszont csak nehezen tudta finanszírozni, és magyar állampolgársághoz is könnyebben jutott azzal, hogy 1940-ben, 23 évesen katonának jelentkezett. Abszolvált egyetemi évei miatt pedig fel is vették a Ludovika Akadémiára. Háború volt, Maléter egy rövid ideig tartó kassai csapatszolgálat után a keleti frontra került és 1944 májusában, egy sebesülés után orosz fogságba esett. A Moszkvában gyülekező magyarországi kommunisták, Rákosiék pedig már 1942-től agitációs propaganda előadásokat tartottak a fogolytáborokban, nem is kevés sikerrel. Maléter Pált is meggyőzték, partizánkiképzést is kapott és 1944 végén már Erdélyben harcolt a németek és egykori bajtársai ellen.

maléter
Még ezredes

Így lehetett aztán Debrecenben a kormányt őrző század parancsnoka 1945-ben, és még ez évben be is lépett a kommunista pártba. Ahol képzett katonákból természetszerűleg nagy volt a hiány, így biztosított volt Maléter gyors emelkedése is a ranglétrán. 1956. október 24-én már ezredesi rangban ő a Honvédelmi Minisztérium főügyeletese, egy nappal később pedig a Kilián Györgyről, partizántársáról elnevezett laktanyához küldik néhány páncélossal, hogy fékezze meg az Üllői úton az oroszokat is támadó felkelőket. Valószínűleg csak legenda, hogy ekkor két fegyveres forradalmárt agyon is lövetett, hetet pedig kizavart a laktanyából az orosz tankok elé. Viszont azt tudni, hogy hosszas tárgyalások után, 28-án már együttműködik a felkelőkkel, belátva azt, hogy lehetetlen a Nagy Imre által is óhajtott lefegyverzésük. Sőt, ő is javasolja a nemzetőrség felállítását, november 2-án pedig Nagy Imre kinevezi honvédelmi miniszternek. Megkapja a vezérőrnagyi csillagot is, tehát már tábornokként száll be a Tökölre tartó autóba, ahová az orosz csapatok kivonásáról hívják tárgyalni a magyar kormány megbízottjait. A tököli laktanyában viszont Szerov tábornok, a KGB akkori parancsnoka várja pisztollyal a kezében a magyarokat.

maléter
Nagy Imrével

Maléter Pált január végéig tartják maguknál az oroszok, aztán kiadják Kádárnak. Mindvégig kitart amellett, hogy Magyarországon forradalom volt, Nagy Imrével és Gimes Miklóssal együtt ítéli akasztásra őt is Vida Ferenc 1958. június 15-én. Az ítéleteket másnap hajtják végre a Kozma utcai gyűjtőfogházban, 1961-ig a sétálóudvaron voltak elásva a holttestek (arccal lefelé, holtukban is meggyalázva), majd 1961-ben szállították át a kátránypapírba tekert koporsókat a 301-es parcellába.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.09.01. 12:31