a rovat írásai

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Arany János a fasori kerítésen

Arany János üzenetei címmel a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját kívánja megidézni születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség rendhagyó emlékkiállítása.

Regény született abból a torockói útból

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum az unitárius egyház és az irodalom kapcsolatáról szóló kamarakiállításon, mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Jókai Anna utolsó nagy ajándéka

Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.

Vilhelmina kérdőre vonta Voltaire-t

Először láthatja a nagyközönség Voltaire és Vilhelmina porosz királyi hercegnő 1751-es levélváltását, amelyben a francia filozófus szemére vetik, hogy kevés szerepet ad a nőknek a darabjaiban.

Íróként óriás

Hetvenöt éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el a 20. századi magyar realista próza egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond.

Vízbe dobják verseiket

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának  valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

Ott volt, amikor Zrínyit megölte a vaddisznó

Háromszázhetvenöt éve, 1642. szeptember 1-én született Kisbúnon (ma Boiu, Románia) gróf Bethlen Miklós emlékiratíró, erdélyi kancellár.

Novellákat várnak a statisztikusok

Novellaíró pályázatot hirdet 150 éves fennállásának alkalmából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felhívás témája a hivatalalapító Keleti Károly élete és munkássága, közölte a szervezet.

Ópium, hasis, vérbaj és gyönyörű versek

Százötven éve, 1867. augusztus 31-én hunyt el a modern francia líra egyik legnagyobb hatású alakja, Charles Baudelaire.

Irodalom összes cikke »

Vízbe dobják verseiket

versünnepleadRövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának  valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

A Palackposta akciót kezdeményező három német lap, a Berliner Zeitung, a Frankfurter Rundschau és a Kölner Stadt-Anzeiger úgymond alternatívát akar kínálni az egyre gyorsuló és egyre jobban megsokszorozódó, már szinte publikálásuk pillanatában elavuló hírekkel szemben. A vízbe dobott irodalmi üzenetek akkor sem mennek veszendőbe, ha senki sem találja meg és fogja ki őket, mert a résztvevő lapok is publikálják az írásokat. A kezdeményezők számos országosan, sőt nemzetközileg is ismert német szerzőt nyertek meg a projekthez, az első körben részt vevő négy író között szerepel a török származású Dogan Akhanli, aki augusztus 19. óta nem hagyhatja el Spanyolországot egy török elfogatóparancs és kiadatási kérelem miatt.

palackposta

Elbeszélések írása segített feldolgozni traumáimat, és ez ment meg a mai napig, mondta a kölni szerző. Akhanli szerint az, hogy palackpostát dobjon Madrid folyójába, a Manzanaresbe, jelenlegi helyzetében teljesen illik az életéhez, amely időnként egy abszurd színdarabnak tűnik a számára. Az én palackpostám azonban szimbóluma a gondolatok és a szó szabadságának, amelyet a világ oly sok pontján fenyegetnek, nyirbálnak meg és használnak rossz célokra, mondta. A szerzők, köztük Can Dündar – a Cumhuriyet című török lap volt főszerkesztője –, Elisabeth Herrmann, Tilman Röhrig, Frank Schätzing és a bolgár származású Ilija Trojanow szövegei a jövőnek szóló üzenetek ismeretlen címzettel és ismeretlen céllal, közölték a szervezők.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.04. 09:12

Digitális Irodalmi Akadémia