a rovat írásai

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Arany János a fasori kerítésen

Arany János üzenetei címmel a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját kívánja megidézni születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség rendhagyó emlékkiállítása.

Regény született abból a torockói útból

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum az unitárius egyház és az irodalom kapcsolatáról szóló kamarakiállításon, mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Jókai Anna utolsó nagy ajándéka

Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.

Vilhelmina kérdőre vonta Voltaire-t

Először láthatja a nagyközönség Voltaire és Vilhelmina porosz királyi hercegnő 1751-es levélváltását, amelyben a francia filozófus szemére vetik, hogy kevés szerepet ad a nőknek a darabjaiban.

Íróként óriás

Hetvenöt éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el a 20. századi magyar realista próza egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond.

Vízbe dobják verseiket

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának  valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

Ott volt, amikor Zrínyit megölte a vaddisznó

Háromszázhetvenöt éve, 1642. szeptember 1-én született Kisbúnon (ma Boiu, Románia) gróf Bethlen Miklós emlékiratíró, erdélyi kancellár.

Novellákat várnak a statisztikusok

Novellaíró pályázatot hirdet 150 éves fennállásának alkalmából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felhívás témája a hivatalalapító Keleti Károly élete és munkássága, közölte a szervezet.

Ópium, hasis, vérbaj és gyönyörű versek

Százötven éve, 1867. augusztus 31-én hunyt el a modern francia líra egyik legnagyobb hatású alakja, Charles Baudelaire.

Irodalom összes cikke »

Vilhelmina kérdőre vonta Voltaire-t

voltaire_leadElőször láthatja a nagyközönség Voltaire és Vilhelmina porosz királyi hercegnő 1751-es levélváltását, amelyben a francia filozófus szemére vetik, hogy kevés szerepet ad a nőknek a darabjaiban.

Vilhelmina, aki akkor már III. Frigyes brandenburg-bayreuthi őrgróf felesége volt, a levelében arra próbálta rábírni Voltaire-t, hogy szenteljen több szerepet a nőknek a színpadi műveiben. A dokumentumot és Voltaire (1694-1778) válaszát először láthatja a nagyközönség az őrgrófné hajdani bayreuthi rezidenciáján rendezendő nyílt napokon szeptember 16-án és 17-én. Maga kirekeszti a női szerepeket a potsdami tragédiáiból, mi pedig azt szeretnénk, ha már van egy Voltaire-ünk, hogy száműzze a férfi szerepeket azokból a darabokból, amelyeket itt játszunk, írta franciául a hercegnő. Majd folytatta: lehetséges lenne, hogy újraírja számunkra az egyik darabját olyanformán, hogy a két főszerepet nőknek adja?

voltaire

A levélváltás idején Voltaire II. (Nagy) Frigyes porosz király, Vilhelmina bátyjának palotájában vendégeskedett Potsdamban. Az ég szerelmére, ne akarja kizárni a férfiakat Bayreuthban. A színház az emberi élet leképezése, és ebben az életben férfinak és nőnek egymás mellett kellett lennie, máskülönben ez csupán fél élet lenne, válaszolta Voltaire. Vilhelmina egyike volt a 18. század nagyszerű asszonyainak, aki művészi teljesítményével szerzett hírnevet magának és levelezésben állt kora legkiemelkedőbb gondolkodóinak egy részével. A bajor kastélyok igazgatósága tavasszal vásárolta meg Vilhelmina és Voltaire két levelét a műkincspiacon. A dokumentumokat később a bayreuthi Őrgrófi Operaházban fogják kiállítani, amely a felújítás után 2018 áprilisában nyílik meg újra.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.06. 09:04

Digitális Irodalmi Akadémia