a rovat írásai

​Slendrián sótartó

Egy-egy muzeális tárgy korának meghatározásához több módszert, technikát is használnak a szakemberek. Akik, még mielőtt hozzálátnának a sokszor költséges, de mindenképpen hosszadalmas vizsgálatokhoz, azért előbb alaposan megnézik az objektumot, hátha a készítő valamilyen módon jelezte rajta munkálkodásának időpontját.

Kő is kell a lövéshez

A lőfegyverek fejlődésének volt egy meglehetősen hosszúra nyúló szakasza, a kovás puskák és pisztolyok kora. Ezek a fegyverek a világ eldugottabb zugaiban egészen addig működtek, míg a töltényes konstrukciók végleg nyugdíjba nem küldték őket. A Balkánon viszont a mai napig ott vannak a handzsárok mellett az övekbe tűzve – legalább egy ünnepi összejövetel erejéig. A Balaton Múzeum jóvoltából a MaNDA 3D-s gyűjteményében is ott van egy szépen díszített kovás pisztoly, ami az 1953-ban államosított révfülöpi Bideskuthy-villa szalonjának falát díszítette.

MaNDA a TV-ben

2014. augusztus 13-án az MTVA Balatoni Nyár című műsorában beszélt Havasi Bálint, a Keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója és Lovas Lajos a Magyar Nemzeti Digitális Archívum főigazgatója az országszerte működő digitalizálási programról.

​Marcona hadfi csokor vadvirággal

A Kárpátokon túlra, az első világháborús Bukovinába repít bennünket egy húszperces kisfilm, a MaNDA gyűjteményének fontos darabja. A gyártónak, a Philipp és Pressburger Filmvállalatnak Budapest mellett Bécsben és Galícia központjában, Lembergben is voltak fióktelepei. Galícia és Bukovina pedig szomszédok révén fontos szerepet kaptak az első világháborúban is.

Schweier László munkatársunkat búcsúztattuk

2014. augusztus 5-én búcsúztattuk a budapesti Új köztemetőben Schweier László kollégánkat.

Szerencsés csutora

Nem lehetett rossz dolga ennek a csutorának, avagy alföldiesen kulacsnak, ami Csabrendekről vagy még inkább Somlóvásárhelyről került be a Balatoni Múzeum gyűjteményébe, és a keszthelyi intézmény jóvoltából 3D-ben elérhető a MaNDA adatbázisában is.

​Krisztus nagy orral

A latinból itt maradt korpusz kifejezés legtöbb embernek a kereszténység legfontosabb jelképét, a keresztfán kiárt karral függő Jézus Krisztust jelenti. Használják ugyan még nyelvészeti és bútorasztalosi környezetben is, de mi most egy 3D-ben digitalizált bronz plasztikát vizsgálunk a Balatoni Múzeum gyűjteményéből, ezért ez utóbbiak nem érdekesek számunkra.

​Alagút az ellenséges állások alá

A görzi csata című tízperces összeállítás azon nagy értékű első világháborús felvételek közé tartozik, amelyeket a filmarchívum őriz. Az utólag zenekísérettel is ellátott kisfilmet a Sascha Film gyártotta 1917-ben. Olyan kuriózumnak számító felvételek vannak benne, mint egy aláaknázott ellenséges lövészárok és bunkerrendszer felrobbantása.

Papi fapipa?

Nem, nem valószínű, hogy a nagyradai plébános valamikor a 19. század végén ilyen formátumú eszközzel pöfékelte volna el a napi dohányadagját. A katolikus papok amúgy sem éltek sűrűn az élvezeti szerekkel, márpedig a zalavári bencés apátság szomszédságában lévő Nagyrada, ahol a MaNDA gyűjteményében is megtalálható 3D-ben digitalizált pipát fellelték, katolikus falu volt mindig hosszúra nyúló története folyamán.

Szerette a munkát, az igazságot, az életet

45 éve halt meg Gertler Viktor, az Állami áruház, a Dollárpapa, Az aranyember rendezője. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum adatbázisában egy 1966-ban készült interjút olvashatunk vele.

Múzeumok Délutánja és estéje az Örökmozgóban

Totóztunk, beszélgettünk és számos DVD is gazdájára lelt. Sikeres Múzeumok Éjszakáját ünnepelhettünk az Örökmozgó Filmmúzeumban is. Látogatóink a MaNDA DVD-kiadványai iránt is érdeklődtek.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer

Információk az Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszerről: tevékenység, képgaléria, rendezvények, dokumentumok.