a rovat írásai

​Ebből többet is megivott, mielőtt legény lett

Nem tudom, hogy pontosan mennyi folyadék fért ebbe a serlegbe, de biztosan több, mint egy liter. Így még az is előfordulhatott, hogy mivel a régi céhes világban az inasból legénnyé előlépő fiatalembernek háromszor, négyszer is ki kellett ürítenie ezt a méretes poharat, tehát egészen jó kedve kerekedhetett avatási ünnepségén. A pohár Zalaszentgrótról érkezett a Balaton Múzeum iparművészeti gyűjteményébe és a MaNDA 3D-s adatbázisában járhatjuk most körbe.

​Huszár Pufi a háborús Duna-korzón

Azokat a boldog békeéveket idézi az a rövidfilm, amivel mások mellett a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet hozzájárult az EFG első világháborús adatbankjához. A nem egészen kétperces anyagot a legendás budapesti Duna-korzón rögzítették, ahol pezseg az élet, a lassan egy éve zajló háborúra talán csak a feltűnően sok egyenruha emlékeztet.

3D-s műtárgyak a MaNDA adatbázisában

3D-ben digitalizált műtárgyakat lehet nézegetni a MaNDA adatbázisában. Intézményünk egy olyan eljárást használ, amely lehetővé teszi, hogy a magyar közgyűjtemények digitális adatvagyonukat olcsón előállítható három dimenziós mentésekkel is gyarapítsák.

​Hazagyalogoltak Szibériából

A MaNDA egy esztergomi orosz fogolytáborról készült filmmel is hozzájárult az EFG (European Film Gateway) a nagy háború századik évfordulójára készített adatbázisához.

​Borotvaéles gyilok selyemövbe tűzve

Most akkor handzsár vagy jatagán, ez itt a kérdés. Mert a két török időkben használt gyilkos szerszám között inkább csak méretbeli különbségek vannak. A handzsár egy hosszabb tőrhöz közelít, míg a jóval hosszabb jatagánnal egy jófajta magyar végvári szablya ellen is lehetett védekezni - ideig, óráig.

​Amikor karddal hajtották a disznókat

Mire a levelek lehullanak, katonáink visszatérnek – ígérte meg a „nagy háború” kezdetén II. Vilmos, Németország császára.  Aztán négyszer le kellett hullnia azoknak a leveleknek, mire a katonák elindulhattak otthonaik felé és csak a magyar bakák közül 600 ezer maradt ott örökre a csatatereken.

​Ez a pisztoly már akkor elavult volt, amikor gyártani kezdték

Egy újabb 3D-s tárgy a MaNDA adatbázisából. Az 1844-es lovassági pisztoly pont arra volt jó, amire tartották. Hogy hol is? Hát a „nyeregkápában”, mégpedig párosával.

A film hőskorának találkozása a csúcstechnológiával

Kertész Mihály legkorábbi fennmaradt filmjének nem csak a hazakerülése volt kalandos, de a kópia restaurálásának is hosszú története van. Ez a történet azonban minden jel szerint a (boldog) végkifejlethez közeleg. A felújítás rejtelmeibe Ormándlaky Zsolt, a Magyar Filmlabor VFX-stúdiójának vezetője avatott be bennünket.

A Grand Hotel Balatonfüred képeslapokon

Nemsokára nálunk is bemutatják Wes Anderson várva-várt filmjét, a Grand Hotel Budapestet. Észak-Amerikában már hatalmas sikereket aratott, a Berlinalén pedig megnyerte az Ezüst Medvét. A hotel viszont, amelyben forgatták, Németországban található, tehát csak nevében utal a magyar vidékekre. Képeslapok a MaNDA adatbázisában.

Irigyelt betyárok duplapuskával

A pásztorok által készített és használt eszközök között talán a legdíszítettebbek a sótartók. Formájuknál, méretüknél és anyaguknál fogva ugyanis kihagyhatatlan lehetőséget jelentenek a pásztor faragási szenvedélyének kiélésére. A szebb darabok egyike, a keszthelyi Balaton Múzeumban őrzött, 1898-ból származó mikei most a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet adatbázisának 3D-s gyűjteményébe is bekerült. Körüljárható, legalábbis virtuálisan.

Magyar részvétel a világháborús filmek felújításában

Az első világháború kitörésének százéves évfordulójához közeledve befejeződött a 2012-ben elindult, EFG1914 elnevezésű európai uniós projekt, amelynek keretében 23 európai archívum több, mint 660 órányi háborús tematikájú filmanyagot, 5500 plakátot, fotót és dokumentumot digitalizált uniós forrásból.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok