a rovat írásai

​Borotvaél asszonykézben

A sarló köztudottan az asszonyok, lányok szerszáma volt a mögöttünk hagyott, 19.-20. századi paraszti, falusi kultúrában. Talán azt is elmondják még az alapiskolákban, hogy a kasza elterjedése előtt ez volt az aratás legfontosabb eszköze.

​Az örök kapa

Kevesen tudják, de a kapa az emberiség egyik legrégibb és legtovább használatban lévő munkaeszköze. Amit mostanság is forgatnak szerte a nagyvilágban, csak talán a kevésbé tájékozottaknak jelent múzeumot, mond egyre kevesebbet ez az eszköz. Most egy meglehetősen régi darabot, a rómaiak által uralt Pannóniában használt kapát veszünk górcső alá, hogy rajta keresztül el tudjuk mondani mindazt, amit erről a szerszámról érdemes.

​Ezzel kivágni egy fát?

Kőbaltákat is találunk a MaNDA 3D-s adatbázisában, és ha már itt vannak, nézzünk meg két jobban sikerült darabot. A keményebbnek látszó 11,5 centiméteres baltafejet Kővágóörsön, Novák Antal szőlőjében fordította ki a kapa, a másik, „korszerűbb”, de a puhább, homokkőből készült 13,2 centis szerszámot a Somlyó hegyén veszítette el egykori tulajdonosa.

A munkaszolgálatos lapáttól a gettóban horgolt zongoraterítőig

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a MaNDA adatbázisába a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont által feltöltött tárgyak közül válogattunk. Ha ezek a tárgyak mesélni tudnának... és tudnak is – csak hallgassuk meg őket.

​Óhidi kaszapengető

No jó, a most 3D-ben nézegethető eszközzel nem pengették, hanem fenték a kaszákat, az ismert népdalban is megjelenő pengetés az a kaszák kalapálásánál keletkező hangra utal.

Elhunyt Dr. Garai Erzsébet filmtörténész

2016. január 1-jén, 95 éves korában elhunyt Dr. Garai Erzsébet filmtörténész, szerkesztő, a filmarchívum és a Filmkultúra egykori munkatársa. 1966-ban az első magyar nők egyike volt, aki filmtörténészként szerzett doktori fokozatot. A másik kettővel: Bíró Yvette filmesztétával és Kolonits Ilona filmrendezővel szakmailag és személyesen is szorosan összefonódott a sorsa.

​Római bor kelta pohárban?

Az iskolában általában fél mondattal intézték el, hogy a rómaiak előtt a Dunántúlon a kelták voltak az urak. Erről az indoeurópai eredetű népcsoportról viszonylag sokat tudunk a római leírások és a régészeti leletek alapján. Többek között azt is, hogy vasat és vert pénzt használtak, és nagyon fejlett tárgykultúrával rendelkeztek. Éppen ezért most egy kelta csészét vizsgálunk meg a 3D-ben, a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársainak jóvoltából.

Szirmok, virágok, koszorúk DVD-bemutató

Január 19-én mutatjuk be a MaNDA 81. DVD-kiadványát, Lugossy László 1984-es Szirmok, virágok, koszorúk című alkotását, amely 1985-ben Ezüst Medve-díjat nyert Berlinben. A bemutatón a rendezővel, Ragályi Elemér operatőrrel, és a főszerepet alakító Cserhalmi Györggyel találkozhatnak az érdeklődők.

​Arany függő a szénbánya üdülőjéből

Az olcsó és a nemes anyagok, üveg és arany találkozása ez a függő, amely méreteit is figyelembe véve valószínűleg egy fülbevaló karikáját, és azon keresztül viselőjének, egy előkelő hölgynek a fülét ékesíthette párjával együtt. Így is kerülhetett valamikor a 6. században a föld alá, hogy most a Balatoni Múzeum jóvoltából 3d-ben gyönyörködhessünk benne néhány kattintás után.

​Szó szerint újévi boroskancsó

Bizton állíthatjuk, hogy a szilveszterezésnek, az esztendő utolsó napján való mulatozásnak nem kerítettek mindig akkora feneket, mint manapság. A régi, nagy ünnepeket feledő, és mindenféle újakat kreáló korunkban a szilveszterezésnek, az óév elbúcsúztatásának, és az új köszöntésének nagy divatja lett mindenfelé.

Karácsony az adatbázisban

Ha karácsony, akkor fenyőfadíszítés, szaloncukor és omlós bejgli. A karácsony nemcsak meghitt családi körben, de a világháború rideg borzalmában is a boldog várakozás, a szeretet és az ajándékozás ideje.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Filmklubok

mandafilmklub_2016_februar
MaNDA Filmklub a Budakeszi úton
Örökmozgó Filmklub a Barabás villában
Clio Filmklub a Barabás villában