a rovat írásai

Szegény ember fegyvere

Miután kardot leginkább csak nemesember és értelemszerűen katona hordhatott Magyarországon, az alsóbb osztályok fegyvere évszázadokon keresztül a fokos volt. Most a Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteményéből, a 3D-ben digitalizált 26 fokosfejből választottunk egyet, amin keresztül bemutathatjuk a szegény ember fegyverét.

​Digitális élményközpont lesz a romos csarnokból

2014. december 10-én, szerdán ünnepélyes keretek között megkezdődött a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer, Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ jövőbeni otthonaként szolgáló épület felújítása és átalakítása Ózdon. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) által kezdeményezett projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg.

​A szigligeti kapitány gyűrűje?

Nem, biztos, hogy nem egy szigligeti várkapitány ujját ékítette ez az egyszerű bronz gyűrű, amit most a keszthelyi Balatoni Múzeum jóvoltából 3D-ben is tanulmányozhatunk a MaNDA adatbázisában. A múzeum szakemberei által a 17. századra datált ékszer akár vitéz kapitányok tulajdona is lehetett volna, de tóti Lengyel János, vagy leszármazottai, és a vár élén utódai, Boldizsár és Gáspár nem szorultak arra, hogy bronz gyűrűt húzzanak az ujjukra.

Filmklubot indít a MaNDA

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az ország egyetlen filmes közgyűjteménye a korábbi filmarchívum páratlan gyűjteményére alapozva 2014 őszén határon túli magyar településeken, illetve a szórványban élő magyarok számára a magyar filmművészet legkiválóbb alkotásaiból összeállított vetítéssorozatot indított.

Kinek a pocakján fényeskedhetett?

Azon gondolkodtam, kinek a pocakján fényeskedhetett ez a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai által 3D-ben digitalizált füles gomb, avagy régiesen pityke. A szakemberek szerint a 15. századból való, akkor még nem volt tömegcikk a fémgomb, tehát egy előkelőbb emberrel került a föld alá a dolmány vagy mente, aminek begombolására szolgálhatott.

​Kultúrkincseink az Europeanában

2008-tól működik az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana. Legfőbb célja a digitális megőrzés, azaz a kulturális anyagok digitalizálása, majd az online hozzáférés biztosítása.

Szinte megölelhetőek

Legalábbis ez az érzésünk a MaNDA adatbázisában található 3D-s plüssmacik láttán.

​Tűvel és savval estek neki a tojásnak

Tojást hímezhetünk a már bemutatott viaszos, írókás eljárás mellett karcolással, savazással is. A keszthelyi Balaton Múzeum jóvoltából most több ilyen szépen megmunkált tojást is „körbejárhatunk” a MaNDA adatbázisában.

Filmarchívumok a film után

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum szervezésében 2014. október 14-án került sor a régió filmarchívumainak találkozójára. A résztvevők a konferencia keretében vázolták intézményeik helyzetét és legújabb projektjeit.

Kirándulás a digitális jövőbe és a zettabyte-ok világába

Az Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás és elektronikus hozzáférés címen adott helyet 2014. október 8-án a K2 kísérleti műhely konferenciájának a magyarországi digitalizációs trendek és projektek legújabb fejleményeiről, illetve jövőjéről.

Tikmony reneszánsz mintákkal

Ha a magyar kultúrkincset tágabban értelmezzük, akkor a pásztorfaragványok mellett bizony a hímes tojás is a „csapathoz” tartozik.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer

Információk az Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszerről: tevékenység, képgaléria, rendezvények, dokumentumok.