a rovat írásai

​Krisztus nagy orral

A latinból itt maradt korpusz kifejezés legtöbb embernek a kereszténység legfontosabb jelképét, a keresztfán kiárt karral függő Jézus Krisztust jelenti. Használják ugyan még nyelvészeti és bútorasztalosi környezetben is, de mi most egy 3D-ben digitalizált bronz plasztikát vizsgálunk a Balatoni Múzeum gyűjteményéből, ezért ez utóbbiak nem érdekesek számunkra.

​Alagút az ellenséges állások alá

A görzi csata című tízperces összeállítás azon nagy értékű első világháborús felvételek közé tartozik, amelyeket a filmarchívum őriz. Az utólag zenekísérettel is ellátott kisfilmet a Sascha Film gyártotta 1917-ben. Olyan kuriózumnak számító felvételek vannak benne, mint egy aláaknázott ellenséges lövészárok és bunkerrendszer felrobbantása.

Papi fapipa?

Nem, nem valószínű, hogy a nagyradai plébános valamikor a 19. század végén ilyen formátumú eszközzel pöfékelte volna el a napi dohányadagját. A katolikus papok amúgy sem éltek sűrűn az élvezeti szerekkel, márpedig a zalavári bencés apátság szomszédságában lévő Nagyrada, ahol a MaNDA gyűjteményében is megtalálható 3D-ben digitalizált pipát fellelték, katolikus falu volt mindig hosszúra nyúló története folyamán.

Szerette a munkát, az igazságot, az életet

45 éve halt meg Gertler Viktor, az Állami áruház, a Dollárpapa, Az aranyember rendezője. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum adatbázisában egy 1966-ban készült interjút olvashatunk vele.

Múzeumok Délutánja és estéje az Örökmozgóban

Totóztunk, beszélgettünk és számos DVD is gazdájára lelt. Sikeres Múzeumok Éjszakáját ünnepelhettünk az Örökmozgó Filmmúzeumban is. Látogatóink a MaNDA DVD-kiadványai iránt is érdeklődtek.

A virtuálisan szaltózó Yoda

Az idei Múzeumok Éjszakáján a látogatók betekinthettek a 3D-s modellezés rejtelmeibe. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum adatbázisának újdonságai a 3D-s modellek. Ezek főként múzeumokban található tárgyak, amelyeket forgathatunk, több oldalról nézegethetünk, azaz azt tehetjük velük, amit egy múzeumban a valódi tárggyal nem.

Éjszakai filmtörténeti pillanatok

A Múzeumok Éjszakája régi filmek, antik és modern filmtechnikai eszközök és oldtimerek között telt a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban. A Meseautó című film születésének 80. évfordulójára emlékeztetve a parkolóban három muzeális autó-ritkaság várta a látogatókat.

Fényképezkedj Jávorral!

A MaNDA programjai a Múzeumok Éjszakáján a Budakeszi úti filmarchívumban.

Múzeumok Délutánja az Örökmozgóban

Mesés diafilmek az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Múzeumok Éjszakája: Meseautó 80

Decemberben lesz 80 éves a Meseautó, a magyar filmtörténet 1934-ben készült iskolateremtő filmje. A Múzeumok Éjszakájának a Magyar Nemzeti Digitális archívumban ez lesz az egyik kiemelt témája.

Rajzolj filmet!

Mi az a zoetróp? Hát a thaumatróp? És az életkerék? Láttál már filmszalagot közelről? Megpörgethetem? Megrajzolhatom? Rákarcolhatok? Haza is vihetem?

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok