a rovat írásai

Befejező szakaszába ért a digitális archívum ózdi telephelyének kialakítása

Csütörtökön ünnepélyes keretek között mutatták be a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ (Digitális Erőmű) című projektet Ózdon.

​A skorpió vasfullánkja

Hajítódárda hegyeként azonosították a keszthelyi Balatoni Múzeum szakemberei ezt a Fenékpusztán talált, késő római korból származó vashegyet. A 11 centiméteres kovácsoltvas lelet ugyanakkor méretéből adódóan lehet inkább egy nagyobb nyílvesszőnek a hegye, de akár egy halászó szigony vége is. Erre pedig a formája enged következtetni.

Filmes karaoke egy T-34-es tankkal és drótkötélpályával

Projektzáró rendezvényen mutatták be a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot Ózdon. A hajdani vasgyár Fúvóházában csaknem egymilliárd forintból háromezer négyzetméteren várják majd attrakciók a látogatókat.

Filmtörténeti kiállítás készül Ózdon

Ütemterv szerint halad a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark építése Ózd belvárosában, az egykori kohászati üzemek területén, az itt található valamikori Fúvógépházban interaktív filmtörténeti kiállítás nyílik várhatóan a jövő év elején – mondta Haragos Péter, a tárlat megálmodója, tervezője hétfőn az MTI-nek.

A MaNDA filmklubjai a Barabás Villában

Az Örökmozgó Filmklub és a Clio Filmklub programja.

​Terra sigillata, az ókor Ikeája

A terra sigillata edények a Római Birodalom Krisztus születése utáni felvirágzásának idején terjedtek el a birodalomban. Valódi tömeggyártás volt ez, megközelítően azonos formákkal, méretekkel és díszítőelemekkel.

​„Könyvtár, ami összeköt”

Október 27.-én a Könyvtár, ami összeköt – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében tizenkilenc ösztöndíjast látott vendégül a MaNDA, hogy betekintést nyújtson az itt végzett szakmai tevékenységeibe.

​Nem evilágból való skatulya

Óhatatlanul ez jut eszembe, mikor a rákóczifalvi Macimúzeum által 3D-ben digitalizált süteményes dobozt nézegetem, forgatom a számítógép egerével. Pedig akárhogy is vesszük, sorozatgyártott darab ez is.

MaNDA – MTA együttműködés: Clio filmklub a Barabás Villában

Clio Filmklub címmel ez év őszétől közös rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

Ez asszonymunka volt

Itt van megint egy olyan tudás, amire nem kíváncsi már senki: a gyertyamártogatás. Amit elsodort a modern világ, a 20. század, pedig évszázadok során művelték faluban, városon. Csak néhány szépen díszített kelléke maradt fenn, ezek közül most egy gyertyamártó edényt járhatunk körbe a túrkevei Finta Múzeum jóvoltából.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Filmklubok

manda_filmklub_2015_dec
MaNDA Filmklub a Budakeszi úton
Nyugdíjas filmklub a Budakeszi úton
Örökmozgó Filmklub a Barabás villában
Clio Filmklub a Barabás villában