a rovat írásai

​Misztikus jelkép betiltva

Arra biztos nem gondolt a fenékpusztai ékszerész, hogy fibuláját majd egykoron gyanús szemekkel fogják méregetni, és egyes túlbuzgó hivatalnokok akár el is kobozzák, vagy éppen pénzbüntetést rónak ki viselőjére. Nézzük hát most ezt a VII. századi horogkereszt, avagy szvasztika alakú fibulát, amit a pusztaegyházi dűlőben találtak, és digitalizáltak 3D-ben a Balatoni Múzeum munkatársai.

​Hoppá, egy ép térdfibula!

Egy teljesen ép, használható bronz térdfibulát, azaz római katonai köpönyeget összekapcsoló tűt is tanulmányozhatunk a MaNDA 3D-s adatbázisában. A Hegyesden talált dísztelen eszközt a már emlegetett Szabadics László ajándékozta 1978 januárjában a keszthelyi Balatoni Múzeumnak.

Szép kő, vagy kanyargós hegyi út?

Hihetetlen, de mindkettő lehet egyszerre: a márvány egyik fajtája és az a bizonyos hágókhoz vezető kaptató, amivel már pár száz méteres domboldal autós megmászásánál találkozik az ember. Most mi egy alig 11 centiméteres, szabályos követ vizsgálhatunk meg a Balatoni Múzeum munkatársainak a jóvoltából.

MaNDA a Civil Rádióban

A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos nyilatkozott a Civil Rádióban filmfelújításról, digitalizálásról, megmentett filmritkaságokról.

​Parfüm vagy méreg?

Ki tudná eldönteni, hogy parfümöt, valami illatos olajat vagy éppen mérget tartottak ebben a kecses üvegamforában, amit 2000-ben, Fenékpusztán a déli erődfalnál, a 141-es számú sírból fordított ki a régészek ásója. Amit a Balatoni Múzeum munkatársai digitalizáltak 3D-ben, és töltöttek fel a MaNDA adatbázisába.

Lengyelország és az 1956-os forradalom

Áprilisban folytatódik a Clio Filmklub.

​A levegőbe repített kolostor

Bár egy kódexmásoló szerzetes több esztendős munkáját manapság egy automata szkennerrel fél óra alatt meg lehetne oldani, még nem azt jelenti, hogy a pergamenek fölött görnyedő barátok ne hoztak volna létre egyedi értéket.

Örökmozgó: újra a városban

Április 1-jén elérkezett a várva várt pillanat: az Örökmozgó Filmmúzeum ismét kinyitott a belvárosban, méghozzá nem is akármilyen helyen.

​Mindennapi kenyerünk lényege

Mindennapi kenyerünk alapanyagát, a lisztet tarthatták a túrkevei Finta Múzeum munkatársai szerint ebben a mázas, festett növényi dombormotívumokkal díszített cserépedényben, amit most 3D-ben forgathatunk és nagyíthatunk, vizsgálhatunk kedvünkre a MaNDA adatbázisában.

​Höppög a szötyögő

Nem minden nap forgathat körbe-körbe a 3D-s technika segítségével az ember egy köcsögdudát, de ha már hangszerről van szó, az lenne az igazi, ha meg is tudnánk egy alkalmazással szólaltatni. Erre még azért várni kell egy kicsit, nézzük meg addig inkább tüzetesebben ezt az egyszerű, membrafon hangszert, amit a túrkevei Finta Múzeum munkatársai tettek 3D-ben elérhetővé a MaNDA adatbázisából.

Pályázati felhívás az 1956-os DVD-sorozat grafikai tervére

Az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti és Digitális Archívum és Filmintézet a Magyar Filmtörténeti Sorozat keretében új tematikus sorozatban, Terror és forradalom 1949-1956 munkacímmel kívánja megjelentetni az 1956-hoz kapcsolódó, felújításon átesett mozgóképeit. A MaNDA az új, tematikus DVD-sorozat arculatának megjelenésére nyilvános pályázatot hirdet.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com