a rovat írásai

​Hazafiúi szükségleti és megemlékezési ékszertárgy

Mára már jórészt feledésbe merült részlete a világháborúk történetének a hátország háborús adakozása. Az első gondolata ezzel kapcsolatosan mindenkinek az élelmiszercsomag, vagy éppen egy-egy meleg sál vagy zokni küldése, de voltak egészen más megoldások is. Most egy első világháborús karikagyűrű hátterét próbáljuk feltárni, amit a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai 3D-ben is digitalizáltak.

Bezárt az Örökmozgó Filmmúzeum

A MaNDA közleménye.

Mi is az a nassaui palack?

A jó víz nagy érték volt minden időkben, a gyógyvizek pedig talán még kelendőbbek voltak. Bizony, adatok vannak rá, hogy már a harmincéves háború (1618-1648) idején, amikor a gyógyulni vágyókat a hadi események elvágták kedvenc ivókúrájuknak a helyszínétől, a németek elkezdték palackokban szállítani a gyógyvizeket. S ahogyan ez lenni szokott, kialakult egy állandó, csak erre a célra használt palackforma. A túrkevei Finta Múzeum jóvoltából most egy ilyent tanulmányozhatunk 3D-ben a MaNDA gyűjteményében.

Bezárás fenyegeti az Örökmozgó Filmmúzeumot

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye.

​Butélia a kiegyezés évéből

Nem is akármilyen butélia 3D-ben digitalizált változatával gyarapodott a MaNDA gyűjteménye. A túrkevei Finta Múzeum töltött fel az adatbázisba egy eredeti Rajczy-féle pálinkatartó edényt, amin szerepel a mezőcsáti fazekasság minden lényeges formaeleme.

Magyar szobrász francia várbörtönben

Különleges gyűjteménnyel gyarapodott a MaNDA adatbázisának 3D-s gyűjteménye. A túrkevei Finta Múzeum töltötte fel az általa őrzött Finta Gergely/Zádory Oszkár szobrok egy részét. Ígéretük szerint hamarosan két testvére, Sándor és Sámuel alkotásait is körüljárhatjuk a technika segítségével.

​Gyűrű és kulcs a titkok dobozához

A nők, amióta világ a világ, vonzódtak a különféle ládikákhoz, dobozokhoz. Olyanokhoz is, amiket kulcsra lehet zárni, amikben titkokat lehetett tartani. Valószínűleg egy ilyen ládika kulcsára bukkantak a régészek a keszthelyi Újmajor területén 1940-ben folytatott ásatáson. A kulcsot a Balatoni Múzeum munkatársai digitalizálták 3D-ben.

​Megjelent a Macskássy-album és DVD

A MaNDA a KAFF-on mutatta be legújabb kiadványát, a Macskássy Gyula életművét feldolgozó képes albumot, amely július elején kerül a boltokba, benne 34 felújított Macskássy-filmet tartalmazó DVD-melléklettel.

Moszkva tér a Budakeszi úton, homokanimáció az Örökmozgóban

Digitális archívum és filmintézet lévén e két profilban zajlottak az idei Múzeumok Éjszakája eseményei a Budakeszi úton és az Örökmozgóban.

​Ólomkatonák vagy keménycukorka?

Nagyanyáink, vagy most már inkább dédanyáink gyermekkorából maradhatott itt az a pléh doboz, amit a rákóczifalvai Macimúzeum digitalizált 3D-ben és töltött fel a MaNDA adatbázisába. Talán ólomkatonákat őrizhetett belsejében, míg szolgálatban volt. Aztán felkerülhetett egy pókhálós padlásra, a múlt megannyi szépségével együtt.

Mozitörténeti kalandozás az Örökmozgóban

103 éve működik mozi abban az Erzsébet körúti épületben, amelyben most a MaNDA mozija, az Örökmozgó várja a nézőket. A Múzeumok Éjszakáján a gazdag családi program mellett ebben a több mint 100 évet felölelő történetben merülhetünk el, az események csúcspontjaként emléktábla-avatáson is részt vehetünk.

MaNDA összes cikke »

MaNDA – Bemutatkozás


Küldetés

A nemzeti identitást, kulturáink sokszínűségét, azt a hatalmas és felbecsülhetetlen értékű kulturális vagyont, melyet elődeink ránk hagytak, úgy tudjuk legjobban megőrizni s utódainknak átadni, ha a XXI. század lehetőségeinek, igényeinek megfelelve összegyűjtjük, rendszerezzük, és nem csupán archívumok mélyén őrizzük, hanem valóban aktívan elérhetővé, kereshetővé tesszük. Ezt a kihívást felismerve hozta létre a magyar kormányzat 2010 nyarán – a volt Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán – a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), mint önálló közgyűjtemény.

Mi a célja egy újabb közgyűjteménynek?

Tény, hogy az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával a megőrzés és elérhetőség biztosításának érdekében. Úgyszintén makacs tény, hogy ez a több millió digitális dokumentum jórészt a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken található. Emellett az egyes adatbázisok archiválási módja eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA arra ad lehetőséget, hogy ez a napjainkban is folyamatosan bővülő hatalmas gyűjtemény, amely a magyar kultúra sokszínűségét reprezentálja, egységesített szabvány szerint kerüljön digitalizálásra, így végre valóban közkinccsé váljon, eljusson a széles nagyközönséghez.

Hogyan valósul meg mindez?

A MaNDA átfogó gyűjtőkörének köszönhetően a teljes magyar kulturális örökség – a szépirodalomtól a képző-, ipar- és építőművészeten, zene- és táncművészeten át a filmművészetig – egy központi adatbázison keresztül válik elérhetővé online – a nap bármely órájában, a világ bármely részén, minden érdeklődő számára itt, ezeken az oldalakon. Szintén a MaNDA feladata a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Europeanán, az európai uniós digitális könyvtáron keresztül. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény részvételünket mielőbb megsokszorozzuk.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legnevesebb hazai közgyűjtemények (Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépművészeti Múzeum), továbbá a tudomány képviseletében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint kis- és középvállalkozások közreműködésével létrejött a Magyar Nemzeti Digitális Dokumentációs Klaszter mint a MaNDA szakmai stratégiai partnere. Meggyőződésünk, hogy ez a magas szintű szakmai összefogás gyümölcsöző együttműködést és sikert hoz közös munkánkban. A Klaszter tagsága folyamatosan bővül, tagjai közt immár önkormányzati fenntartású közgyűjtemények, egyházi és magángyűjtemények is szerepelnek, továbbá nyitottan fogadja az innovatív hazai kis- és középvállalkozások csatlakozását.

A továbbiakban minden, munkánkat érintő, illetve egyéb felmerülő véleményt, észrevételt, kérdést örömmel veszünk, a jobbító szándékot és ötleteket tisztelettel köszönjük, nagyra értékeljük!

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója

• Publikálva: 2012.01.13. 17:20 • Címke: ajánló, manda tv, manda

Kapcsolódó dokumentumok

Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer

Információk az Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszerről: tevékenység, képgaléria, rendezvények, dokumentumok.