Átalakították az egész városképet

Május elseje 1919-ben

majus1A 133 napig tartó magyar Tanácsköztársaság filmhíradójának legnagyobb teljesítménye a május elsejei események rögzítése volt. Az ünnepségek, felvonulások felvételeire az egész filmszakmát mozgósították. A felvételek főfelügyeletét Kertész Mihály vállalta.

A május elsejei felvonulások budapesti koreográfiája megegyezett a későbbiekével: a város különböző pontjairól indultak a felvonulók az Andrássy úton át Hősök tere felé. A felvonulást sportrendezvény (futóverseny), majd szórakozás (gyermekrendezvények, utcabál) követte.


Vörös Riport Film 1919/5.


A híradó megörökítette a filmszakma menetét, amelyet a korszak egyik kiemelkedő díszlettervezőjének alkotása, egy hatalmas filmtekercs nyitott meg. A proletárhatalom erejét a tengerészek és a mindenre elszánt, felfegyverzett Lenin-fiúk felvonulásával, valamint a mindent elborító, s a városképet szinte felismerhetetlenné változtató forradalmi dekorációval demonstrálták. Az ünnepség szobrászati, építészeti, festészeti munkálatait Bíró Mihály, az ismert plakátművész vezette. A forradalom előtti időkben tisztelt magyar történelmi személyiségek szobrait vagy ledöntötték, vagy különböző dekorációkkal takarták el. Átalakították a Millenniumi emlékművet is. A tér közepén álló oszlopra vörös obeliszket, az oszlop előtt álló honfoglaló vezér, Árpád szobrára vörös emelvényt építettek. Az emelvényre egy szoborcsoport került, amelynek közepén Marx alakja állt. Mindkét oszlopcsarnokot vörös drapériával fedték le, amelyre kommunista jelszavakat festettek.

BGY
 

• Publikálva: 2013.04.30. 12:36 • Címke: filmtörténet, történelem, filmhíradók