​Novemberi tavasz 1940-ben

filmhiradok_online_lead

Figyelemreméltó kis filmetűdöt készített a Magyar Világhíradó szerkesztője Budapesten, 1940 novemberében. A város több pontján is felbukkanó kamera rövid snitteket vett fel, amikből zenei aláfestéssel összevágták a kisfilmet. A bejátszás mindjárt egy magyarázatra szoruló képsorral nyit.

Itt nem mást, mint a Kálvin téren 1883-tól álló szökőkutat láthatjuk, aminek a téli fagyokra felkészülvén a medencéi már be vannak deszkázva. A tetején természetesen Neptun áll, ő a Dunát, míg a három nőalak Magyarország három másik nagy folyóját, a Tiszát, a Drávát és a Szávát jelképezi. A szökőkút egy 1879-es kezdeményezésre, Ybl Miklós tervei alapján készült, de a tér megnövekedett forgalma miatt útban volt már, amikor a második világháború bombázásaiban károkat szenvedett. Végül 1959-ben, a metróépítés miatt telepítették át az Erzsébet térre, ahol most is gyönyörködhetünk benne.



A második snitten egy gesztenyeárust láthatunk, ami nem éppen az enyhe időjárásra utal, viszont jó nagy szeműek a gesztenyék, kedvet kap az ember a kóstolásra. Az ősz eme gyümölcsei után a Duna-korzó és a régi királyi várpalota tűnik fel egy pillanatra, a vendégek még kint ülnek a kávéházak teraszán, csak egy gondos anyuka adta már rá a korszak „egyenmanósapkáját”, annak is a bundás változatát csemetéjére. A csemete pedig érdeklődően pillant a kamerára, aztán mégis a lufijához fordul, mert az számára még érdekesebb. Ezután egy pillanatra felvillan a betakart, carrarai márványból készült Vörösmarty-szobor a 21 mellékalakkal, akikkel a korabeli társadalom minden rétegét igyekeznek megjeleníteni. Az anyag szerkesztője és vágója a margitszigeti vízeséssel folytatja a filmet, amelynek termálvizében egészen jól érzik magukat az aranyhalak. Majd a Vajdahunyad várának tornyai tükröződnek a városligeti tó rezzenetlen tükrében, eztán a park padját és platánjainak leveleit láthatjuk. Feltűnik egy pillanatra a János hegy is a kilátóval, majd az esős Nagykörút képeivel zárul a film. Mert csalóka a novemberi szép idő, előbb-utóbb úgyis megjön majd a szürke eső, nincs apelláta.

PL

• Publikálva: 2015.11.11. 10:56 • Címke: filmhíradók online