​Pincérverseny a romok között

filmhiradok_online_lead

A MAFIRT Krónika erősen pártos hírei közé 1945 októberében belefért egy olyan tudósítás is, amelyben pincérek mérik össze ügyességüket és állóképességüket a romos főváros utcáin.

Budapesten a védők véres kitörése után, 1945. február 14-re hallgattak el a fegyverek, de már február 18-án kinyitott a Belvárosi Kávéház, az Eskü téren, amit ma Március 15. térnek neveznek. Az élet tehát nem állt meg, az emberek kimerészkedtek a pincékből, és azonnal nekiálltak a romok eltakarításának. Ami nem kis feladat volt a világtörténet egyik legpusztítóbb városostroma után, ez a most górcső alá vett híradós összeállításon is jól látszik. Mert mindjárt az első snittek között ott van a kitört ablakú, sérült Parlament, de a kamera eljut aztán egészen az akkori Apponyi térig, tehát a Ferenciek teréig, így láthatjuk többek között a Dunába robbantott Erzsébet hidat is. Azt is megállapíthatjuk, hogy az üvegesek egészen jól dolgoztak, hiszen az ország házának kivételével mindenütt épnek tűnnek az ablakok.

Az operatőr a Vendéglátóipari Munkások Országos Szabad Szakszervezete által szervezett pincér-ügyességi versenyről tudósít. Az érdekvédelmi szerveződés 1945 márciusában indult Kiss Sándor vezetésével és 1260 taggal, hogy 1948 nyarára elérje 15 654 fős létszámot. 1946. április 24-ére kiharcolták a szféra kollektív szerződését, amely tízórás munkanapról szólt, egy órás étkezési szünettel. A szakszervezet, érezvén az idők szelét, 1946. január 20-ai kongresszusán vette fel a fentebb említett nevet, elnöke Váczi Miklós lett, míg az alapító, Kiss Sándor a főtitkári címmel kellett, hogy megelégedjen. Az érdekvédelem mellett a kezdetektől fogva oktatási és sport- szabadidős tevékenységeket is szerveztek, közéjük tartozott ez az októberi verseny is. Ahol 150 pincér indult a 3,5 kilométeres távon, hogy tálcáján egy nyitott palack bort és egy poharat a célba juttasson. A győztes, jelen esetben a fiatal Fejes István (vajon hogy menekült meg a bevonulástól?) pedig egy szép bronz turul madarat kapott, mert az élet minden területén még nem történt meg a váltás. Négy év múlva már ez biztosan nem fordulhatott volna elő.

PL

• Publikálva: 2016.06.23. 11:05 • Címke: filmhíradók online