​Forog a Gázolás

filmhiradok_online_lead

Filmforgatásokra nem nagyon volt ideje kijárni a filmhíradónak, mégis találunk néhány ilyen felvételt a második világháborút követően az eddig digitálisan elérhetővé tett anyagok között. Itt van mindjárt Gertler Viktor filmje, a Gázolás, aminek egyik lánchídi jelenetén volt ott a híradós kamera is.

Gertler már 1945-ben filmet forgatott az első szabad május elsejéről, de még a régi világban, Rákosi Szidi színiiskolájából indult és a színészkedés mellett tanult bele a rendezésbe. Berlint és Brüsszelt is megjárva legalább 29 filmet jegyzett 1936 és 1968 között, olyanokat, mint az Állami áruház, a Dollárpapa, vagy A Noszty fiú esete Tóth Marival. Munkásságáért 1957-ben kapta meg a Kossuth-díjat, és taníthatott néhány évet a főiskolán is. Az 1955-ös Gázolás, bár ebben az időszakban már a filmgyártásban is megmozdult valami, még arról (is) szól, hogy csak a baj van a régi világból itt maradottakkal, az autót vezető Zenthe Judit (Ferrari Violetta alakítja nagyszerűen, aki maga is abból a világból maradt itt, és el is menekült az újból 1956-ban) is szerelmet hazudik, hogy mentse magát egy gázolás következményei alól.   



No de ettől függetlenül érdemes belepillantanunk a forgatásba, megfigyelhetjük, ahogy a híradó kamerája párhuzamosan halad a fahrtkocsival. És láthatjuk működés közben a cseppet sem hiteles esőt produkáló esőgépet is, csak azt nem értem, ha már májusban forgatták a Lánchídon ezt a részletet, miért nem tudtak megvárni egy esős éjszakát. Májusban Magyarországon sok eső esik, és aranyat is ér, ahogy mondani szokták. A tudósítás elején a romjaiból feltámasztott Lánchidat mutatják, amit ekkor már hat éve használhattak a fővárosiak és az ide látogatók. A második részben a forgatási szünetben beszélgető szereplők mellett az esőkabátos operatőrt és rendezőt is láthatjuk. Akik nyilván tudták, hogy milyen kapacitású az esőgép (nézzék meg hogy ömlik le a víz a hídra vezető lépcsőkön), ezért is öltöztek így ezen a szép májusi éjszakán.

PL

• Publikálva: 2016.12.09. 08:53 • Címke: filmhíradók online