a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Márciusban nyílik a BMC Zenei Központ

bmcMárcius végén Budapesten megnyílik a BMC Zenei Központ, amely négyezer négyzetméteren, öt szinten, világszínvonalú technikával ad otthont a kortárs zenének és a dzsessznek.

A zenei központ olyan intézmények mintájára jön létre, mint a londoni King’s Place, a New York-i Lincoln Center, vagy fő mintaképük, a párizsi, Renzo Piano által tervezett, Pierre Boulez alapította IRCAM. A projekt szellemi támogatói a Ligeti-, a Kurtág- és az Eötvös-család. Ide költözik az Eötvös Intézet – Eötvös Péter, a világhírű magyar zeneszerző támogatása biztosítja az intézmény közvetlen kapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe.

A BMC-nek korábban már volt egy kísérlete saját székház kialakítására: a Lónyay utcában működő iroda közelében apránként felvásároltak egy bérházat, a tervek is elkészültek (Bachmann Gábor tervezte volna), de 2002-ben ez a kezdeményezés zsákutcába jutott.

bmc
Újjávarázsoltak egy elhanyagolt, pusztulásra ítélt épületet.

2007-ben a Nagyvásárcsarnok és a Corvinus Egyetem közelében, a Mátyás utcában találtak egy alkalmas épületet: egy 120 éves, meglehetősen rossz állapotban lévő neoklasszicista házat. Ez az épület azért tűnt különösen alkalmasnak a célra, mert építésének idején déligyümölcs-kereskedés működött benne, amelynek földszintjén raktárak kaptak helyet, ezek nagy belmagassága pedig ideális egy koncertterem előcsarnokának. Az épületet a puszta falakig visszabontották és építették újjá. Önmagában, a neoklasszicista épület megmentése, modernizálása is mintaszerű, ízlésformáló hatású.

Gőz László 170 millóóért vette meg az ingatlant, rendezvényszervezésből származó nyereséget forgatva vissza erre a célra (a BMC olyan nagy rendezvények szervezésével is foglalkozik, mint a Nemzeti Vágta vagy a Kapcsolat Koncertek). Megkezdődött a bontás, engedélyeztetés, a hiányzó források felhajtása. Az ígéretes kezdetek után azonban a projekt 2008-ban, a válság beköszöntével leállt, mert nem tudtak hitelt szerezni, illetve, egy erre a célra megítélt EU-s támogatást máshová csoportosítottak. Végül a mintegy 2,5 milliárd forintos magánberuházáshoz a kiesett EU-s támogatás pótlására a kormányzat 500 millió forinttal járult hozzá.

2012 januárjában kezdődhetett meg az építkezés. Az építészeti és belsőépítészeti terveket a tulajdonos lánya, Gőz Dorottya (aki Strassbourgban végzett, ez volt a diplomamunkája), Chehadé Abdel-Rahim és Taraczky Dániel dolgozták ki. A központ koncertterme, elsőként a fővárosban, kifejezetten kamarazenei produkciók számára készült, befogadóképessége 350 fő. A kétszintes dzsesszklub és étterem és bár heti négy napon várja majd programmal a közönséget. A felső szinten helyet kap a zenei könyvtár és az információs központ. Az emeleten található tantermek, rendezvénytermek alkalmasak több hetes nemzetközi zenei kurzusok, szakmai események, összejövetelek lebonyolítására. A zeneszerzőversenyekre hazánkba érkező professzoroknak, növendékeknek és fellépő zenészeknek 12 vendégszoba áll rendelkezésére. Az épületet 200 fős, hatalmas terasz koronázza (ez sajnos a nagyközönség számára nem lesz látogatható). A hang-, világítás- és hangrögzítés-technika a legmodernebb, minden hangszigetelt.

A megnyitó március 23-án lesz, május végéig  egyebek mellett 40 koncertet és egy nemzetközi kórusversenyt rendeznek itt.

A Budapest Music Centert (BMC) 1996-ban alapította Gőz László harsonaművész, a Zeneakadémia dzsessz tanszakának tanára. Eredetileg zenei információs központot kívánt létrehozni, ez bővült lemezkiadóval és könyvtárral. A 17 éve alakult BMC Records több mint 200 komolyzenei és dzsessz CD-t adott ki, amelyek számos rangos díjat nyertek. Legutóbb (idén) Ligeti György: Requiem, Apparitions, San Francisco Polyphony című lemezét, Eötvös Péter vezényletével Grammy-díjra jelölték, a díjátadás februárban lesz. Internetes zenei információs központjuk összegyűjti és nemzetközi viszonylatban is hozzáférhetővé teszi a magyar klasszikus, kortárs és dzsessz zenedarabok és szerzők adatait. A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg 11 ezer mű, a zenészkereső 3 000 művész adatait tartalmazza. A hét éve működő és ingyenesen látogatható könyvtár törzsanyagát a Magyar Zenei Tanács 1949-ben létrehozott zenei gyűjteménye, valamint az 1840-ben alapított Nemzeti Zenede (mai nevén Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) könyvtárának anyaga képezi. Az előbbi 2003-ban, az utóbbi 2006-ban került a BMC kezelésébe. A teljes állomány 90 000 tételt tesz ki, ebből 11 000 tétel könyv és folyóirat, 8 800 bakelitlemez, 5 550 CD- és DVD-lemez, 800 kazetta, valamint 64 000 kotta. Az állomány különböző hagyatékokból is gyarapodik. Márciustól a BMC minden gyűjteménye, raktára és intézménye az új épületben működik tovább.

BÁ-LE

 

• Publikálva: 2013.01.31. 14:04 • Címke: zene, épület