a rovat írásai

Fuvola és lazacfarm

Ian Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Cseh Tamásra gondolnak Bakonybélben

Filmvetítéssel és tábortűz melletti közös énekléssel tisztelegnek Cseh Tamás előtt az Énekmondók Emlékezete című rendezvényen szombaton Bakonybélben, közölték a szervezők.

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Közgazdász, polihisztor és a legfranciásabb magyar zeneszerző

Százhuszonöt éve, 1892. június 30-án született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar komponistája és folkloristája.

Évtizedes a Budapest Bár

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Zene összes cikke »

Fuvola és lazacfarm

ian anderson leadIan Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Ian Anderson, azaz a Jethro Tull hetven éves, ugyan fergeteges koncertet adott  idén februárban a Kongresszusi Központban, de mégis csak arra az Andersonra gondolok inkább, aki valamikor a nyolcvanas évek második felében az azóta már eldózerolt MTK pályán lépett fel, és fújta ezerrel a fuvoláját. És rótta, szántotta – ahogy manapság mondják – a színpadot, miközben társaival együtt egy olyan zenei világot varázsolt elénk, amilyet senki sem tudott. Bizony, a Jethro Tull, éppen a keltás, skótos hangzásoknak és Anderson tekergő fuvolájának köszönhetően jól elkülönült mindenfajta akkori zenétől, zenekartól és viszonylag hamar széles rajongótábort hozott össze. Pedig voltak ám olyanok is a pályán, mint a King Crimson és a Yes, de hát kinek a pap, kinek a papné. Az biztos, hogy a Tull „fogyaszthatóbb zene”, mint a Crimson egynéhány pszichedelikus kísérlete.

ian anderson
Egykoron

A történet persze, hogy Skóciából, Edinburgh városából indul, ahonnan aztán a szülők a 240 kilométerre fekvő angol Blackpoolba költöztek. Az itteni középiskola, a The Blades nevű zenekar volt a sorvetőgép 17. századi feltalálójának, Jethro Tullnak a nevét később felvevő csapat elődje, ahol Anderson énekelt és szájharmonikázott. A blues és soul volt két irányzat, amin szóltak, de aztán Andersonék Lutonba költöztek, az meg már szinte London volt. És az ifjú volt áruházi eladó és újságárus, és gitározni is tanult, mert szólózni szeretett volna.  Akkoriban Glenn Cornick, Mick Abrahams és Clive Bunker voltak a társak, de a meghatározó dalszerző, szövegíró és frontember mindig is Anderson volt. És a hetvenes évek elejére kialakult az a bizonyos hangzás is, mindjárt egy olyan erős albummal, mint a 71-es Aqualung. Amit egy év múlva a kemény társadalom- és valláskritikával átitatott, sokáig be is tiltott Thick As a Brick, rá egy évre pedig a gyönyörű Passion Play követett. Aki ezek közül meghallgat egyet, az már tudja is, hogy milyen, amikor az autodidakta Anderson fuvolázik, tekereg, nyög, szürcsüg, nyűvi a hangszert, és közben tiszta, szép hangon énekel is.

ian anderson
Mostanság

Ja, hogy mostanság, 2500 koncert és 60 millió eladott lemez után már lazacfarmokból él? Hogy vadmacskákat tart vidéki birtokán, és szeret elbíbelődni a chilivel, mármint a kis paprikaszerű csípős növények termesztésével? Mindenki úgy éli arrafelé a nyugdíjas éveit, ahogy szeretné. Errefelé meg ahogy lehet.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.08. 14:29