a rovat írásai

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Fuvola és lazacfarm

Ian Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Cseh Tamásra gondolnak Bakonybélben

Filmvetítéssel és tábortűz melletti közös énekléssel tisztelegnek Cseh Tamás előtt az Énekmondók Emlékezete című rendezvényen szombaton Bakonybélben, közölték a szervezők.

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Zene összes cikke »

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

gilmourleadA világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Az előző turnén csodaszép helyeken játszottunk világszerte, volt közöttük néhány ókori amfiteátrum is. Amikor a 2016-os koncerteket terveztük, valaki a stábból bedobta, miért nem próbáljuk meg újra Pompejiben? Voltak kétségeink, engedélyezni fogják-e, de úgy gondoltuk, egy kísérletet megér, idézte fel egy interjúban David Gilmour. A történet szálai 45 évvel ezelőttre, 1971-re nyúlnak vissza, amikor Adrian Maben rendező kitalálta, mi lenne, ha filmre vennék, amint a Pink Floyd a Vezúv alatt a pompeji amfiteátrumban játszik, közönség nélkül. A terv meg is valósult, a különleges filmbe a koncertképek mellett bekerültek azok a felvételek is, amelyeken a zenészek a vulkanikus tájon járkálnak és bevágtak bugyborékoló, gőzölgő és ömlő láváról készített anyagot is. A Pink Floyd aktív korszaka 1995-ben lezárult (az utolsó tíz év már a Gilmour mellett szintén meghatározó Roger Waters nélkül), Richard Wright billentyűs pedig 2008-ban elhunyt. Gilmour és Waters szólóelőadóként túl a 70-en is óriási sikerrel koncertezik a világban, Waters A Fal című koncertfilmjét két éve mutatták be a mozik. David Gilmour 2015-ben Rattle That Lock címmel szólólemezt jelentetett meg, amit a rá következő évben turné követett, különleges helyszíneken, de ezek közül is kiemelkedett Pompeji, ahol tavaly július 7-én és 8-án lépett színpadra zenekarával. A két estéből Gavin Elder rendezésében készült 4K minőségű film, amely ezen a héten világszerte több mint kétezer moziban debütál.

gilmour

Pompeji ókori római romváros Nápoly közelében, amelyet a Vezúv kitörése pusztított el Kr. után 79-ben. A hatalmas hamu- és lapillitömeg teljesen betemette a várost, ám alatta a holttestek és az épületek csodálatos épségben maradtak fenn. A David Gilmour: Live At Pompeii megőrizte a Pink Floyd-koncertek monumentális audiovizuális jellemzőit, ismerős például, hogy a lézerek és pirotechnikai trükkök mellett egy hatalmas köríves vászonra vetítettek a háttérben. A film a turnét megelőző brightoni próbákon készült felvételekkel indul, a gitáros elmeséli, hogyan állt össze zenekara, amelyben számos ismert session muzsikus kapott helyet. Közöttük volt Chuck Leavell, az Allman Brothers Band egykori billentyűse, a korábban Robbie Williamsszel, Madonnával vagy Paul McCartneyval együtt dolgozott Chester Kamen gitáros, a nyolcvanas-kilencvenes években a Pink Floyddal is színpadra lépett Guy Pratt basszusgitáros vagy a másik billentyűs, Greg Phillinganes, aki Stevie Wonder, Eric Clapton és a Toto produkcióiban működött közre.

gilmour doboz

A mostani és a 45 évvel ezelőtti műsor között csak egy közös pont van, a One of These Days, persze Gilmour dallistája nagyon erős: az elhangzó huszonkét szám között szerepelnek a Pink Floyd-életmű legfontosabb darabjai (köztük a Wish You Were Here, a Money, a Shine On You Crazy Diamond, a Run Like Hell és a Confortably Numb), valamint a legutóbbi két szólóanyag, a 2006-os On An Island és a 2015-ös Rattle That Lock legjobb pillanatai. Gilmour sok-sok év után játssza újra élőben a The Great Gig in the Sky-t, amely főhajtás a Floyd néhai billentyűse, Rick Wright emléke előtt. A koncertanyag szeptember 29-én jelenik meg CD, LP, digitális letöltés, DVD és Blue-ray formátumban a Columbia Records/Sony Music gondozásában. A film Magyarországon csütörtöktől látható a filmklasszikusok újrabemutatására és színpadi produkciók moziközvetítéseire specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.13. 08:35