a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

gilmourleadA világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Az előző turnén csodaszép helyeken játszottunk világszerte, volt közöttük néhány ókori amfiteátrum is. Amikor a 2016-os koncerteket terveztük, valaki a stábból bedobta, miért nem próbáljuk meg újra Pompejiben? Voltak kétségeink, engedélyezni fogják-e, de úgy gondoltuk, egy kísérletet megér, idézte fel egy interjúban David Gilmour. A történet szálai 45 évvel ezelőttre, 1971-re nyúlnak vissza, amikor Adrian Maben rendező kitalálta, mi lenne, ha filmre vennék, amint a Pink Floyd a Vezúv alatt a pompeji amfiteátrumban játszik, közönség nélkül. A terv meg is valósult, a különleges filmbe a koncertképek mellett bekerültek azok a felvételek is, amelyeken a zenészek a vulkanikus tájon járkálnak és bevágtak bugyborékoló, gőzölgő és ömlő láváról készített anyagot is. A Pink Floyd aktív korszaka 1995-ben lezárult (az utolsó tíz év már a Gilmour mellett szintén meghatározó Roger Waters nélkül), Richard Wright billentyűs pedig 2008-ban elhunyt. Gilmour és Waters szólóelőadóként túl a 70-en is óriási sikerrel koncertezik a világban, Waters A Fal című koncertfilmjét két éve mutatták be a mozik. David Gilmour 2015-ben Rattle That Lock címmel szólólemezt jelentetett meg, amit a rá következő évben turné követett, különleges helyszíneken, de ezek közül is kiemelkedett Pompeji, ahol tavaly július 7-én és 8-án lépett színpadra zenekarával. A két estéből Gavin Elder rendezésében készült 4K minőségű film, amely ezen a héten világszerte több mint kétezer moziban debütál.

gilmour

Pompeji ókori római romváros Nápoly közelében, amelyet a Vezúv kitörése pusztított el Kr. után 79-ben. A hatalmas hamu- és lapillitömeg teljesen betemette a várost, ám alatta a holttestek és az épületek csodálatos épségben maradtak fenn. A David Gilmour: Live At Pompeii megőrizte a Pink Floyd-koncertek monumentális audiovizuális jellemzőit, ismerős például, hogy a lézerek és pirotechnikai trükkök mellett egy hatalmas köríves vászonra vetítettek a háttérben. A film a turnét megelőző brightoni próbákon készült felvételekkel indul, a gitáros elmeséli, hogyan állt össze zenekara, amelyben számos ismert session muzsikus kapott helyet. Közöttük volt Chuck Leavell, az Allman Brothers Band egykori billentyűse, a korábban Robbie Williamsszel, Madonnával vagy Paul McCartneyval együtt dolgozott Chester Kamen gitáros, a nyolcvanas-kilencvenes években a Pink Floyddal is színpadra lépett Guy Pratt basszusgitáros vagy a másik billentyűs, Greg Phillinganes, aki Stevie Wonder, Eric Clapton és a Toto produkcióiban működött közre.

gilmour doboz

A mostani és a 45 évvel ezelőtti műsor között csak egy közös pont van, a One of These Days, persze Gilmour dallistája nagyon erős: az elhangzó huszonkét szám között szerepelnek a Pink Floyd-életmű legfontosabb darabjai (köztük a Wish You Were Here, a Money, a Shine On You Crazy Diamond, a Run Like Hell és a Confortably Numb), valamint a legutóbbi két szólóanyag, a 2006-os On An Island és a 2015-ös Rattle That Lock legjobb pillanatai. Gilmour sok-sok év után játssza újra élőben a The Great Gig in the Sky-t, amely főhajtás a Floyd néhai billentyűse, Rick Wright emléke előtt. A koncertanyag szeptember 29-én jelenik meg CD, LP, digitális letöltés, DVD és Blue-ray formátumban a Columbia Records/Sony Music gondozásában. A film Magyarországon csütörtöktől látható a filmklasszikusok újrabemutatására és színpadi produkciók moziközvetítéseire specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

(mti)

• Publikálva: 2017.09.13. 08:35