a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

A világ első leghíresebb színésznője – Sarah Bernhardt

leadsarahbernhardt

Legendás, végletes, sokat vitatott személyiség volt – a maga korában imádat és pletykák tárgya. Ma leginkább a Mucha-plakátokról ismerjük az arcát.

Rengeteg híres ismerőse és imádója volt. Állítólag még Dosztojevszkij is ír róla a Bűn és bűnhődésben (név nélkül). Alfons Mucha először 1894-ben rajzolta plakátra, később alkotásainak védjegyévé vált virággal koszorúzott szőke fürtjeivel, a néző szemébe nézve. Arcképe mindenhol felbukkant: vasúttársaság reklámján (amelyet Mucha tervezett), naptáron, étlapon. Edison első felvételei is az ő hangján szóltak.

sarahbernhardtmucha
Mucha állandó modellje

John Murrell színdarabot írt róla, amelyben az idős színésznő titkárának mondja tollba életének eseményeit: olyan nevekkel dobálózik, mint Oscar Wilde, Victor Hugo vagy Louise Abbéma. Az előadás jelenleg is látható Vári Éva és Gálffi László előadásában. Az angol társalgási darab nehéz természetű, már idős sztárt mutat, akiről elhisszük, hogy állandóan a pletykák hőse volt. Ifj. Dumas notórius hazudozónak írta le. Megemlékezik arról, hogy az eredetileg Rosine Bernardt néven 1844-ben Párizsban született lány édesanyja ismert kurtizán volt; de nevet változtatott, családnevébe még egy h-betűt is beillesztett. Édesanyja bennlakásos iskolába küldte Versailles mellé, ahonnan később átiratkozott a párizsi Zenei és Előadóművészeti Konzervatóriumba, majd a Comédie Française diákja lett (állítólag anyja egy befolyásos szeretőjének segítségével), ahol Racine Iphigenia című darabjának a címszerepét is megkapta. Victor Hugo imádta őt a színpadon, de ottani karrierje sem tartott soká, mivel felpofozott egy színésznőt. Ezután Belgiumba menekült, ahol rövid idő alatt találkozott egy nemesi kedvessel, Ligne hercegével, akitől hamarosan megszületett egyedüli fia, Maurice. A gyermek születése után a herceg el akarta venni a feleségül, de az arisztokrata társaság ellehetetlenítette őket és meggyőzték Bernhardtot, hogy ne mondjon igent.

sarahbernhardtlibraryofcongress
Szenvedély és életimádat

1866-ban visszatért a színészethez, a párizsi Odéon színházzal kötött szerződést, ahol számos, színháztörténészek szerint emlékezetes szerepben tűnt fel. Amikor kitört a porosz–francia háború, bezáratta a színházat és sebesültgondozót nyitott. Később vált igazán híressé Európában és New Yorkban is. „Isteni Sarah”-ként kezdték emlegetni. Állítólag éjszakáit gyakran töltötte koporsóban, mivel úgy gondolta, így jobban megértheti a tragikus szerepeket. 

bernhardtnadar
Paul Nadar fotóján

A francia deklamáló stílust messze meghaladta, és kiválóan kihasználta a fotográfia médiumát. Rengeteg kép maradt fenn róla. Karrierjét fia, Maurice is egyengette, aki színházi menedzserként tevékenykedett (egyesek szerint nem túl sikeresen). Bernhardt tette az első tengerentúli turnésorozatot, amelynek során még Kubába is eljutott. Utazásaira soha nem indult a kedvenc állatai nélkül: vele volt egy farkas, egy boa, egy gepárd, sőt még egy alligátor is. Az utóbbi egyszer annyi tejet és pezsgőt kapott, hogy elpusztult.

sarahbernhardt
Produkciós vezető és igazgató is volt

A turnék között átvette a Théâtre de la Renaissance vezetését, ahol ő lett a sztár, a produkciós vezető és az igazgató is. 1899-tól vezette a Théâtre des Nations-t, amelyet hamarosan átkeresztelt a saját nevére. A színházat haláláig vezette, később a fia vette át. Közéleti szerepet is vállalt: nem csak sebesült katonákat ápolt, de kiállt Dreyfus mellett, valamint Zola védelmében is írt levelet.

 bernhardtsarah
Párizs legfontosabb kulturális nagykövete

Sokoldalúsága mutatkozott meg abban is, hogy 25 éves korában nekifogott festészetet és szobrászatot tanulni. Műveit nem csak hazájában, de Amerikában is kiállították (ma is látható pár közülük a washingtoni Nemzeti Női Művészeti Múzeumban). Érdeklődése a férfiak terén is sokszínű volt: a feltaláló Teslába is szerelmes volt, majd hozzáment egy morfinista görög színészhez, aki korán meghalt. Ekkor hozták hírbe VII. Edward korábbi walesi herceggel. 1900-tól a születő némafilmiparágban is részt vesz, legismertebb fennmaradt felvétele egy kétperces részlet a Hamletből, férfiszerepben. 1912-ben a saját mindennapi életéről is forgattak filmet.

bernhardt hamlet
Hamletként

1905-ben a legemlékezetesebb szerepében, Victorien Sardou La Tosca című előadásában, Rio De Janeiróban egy szerencsétlen esés következtében megsérült a jobb térde. A seb soha nem gyógyult be teljesen, 1915-re pedig annyira elüszkösödött, hogy amputálni kellett. Egy üzleti érzékkel és kevés jóízléssel megáldott korabeli kiállításszervező 10 000 dollárt ajánlott fel neki, hogy levágott lábát a nagyközönségnek is megmutathassa, de ezt a színésznő elutasította. Több hónapra tolószékbe kényszerült, később azonban egy amerikai turnéra is elindult – falábbal. Hangjának átütő ereje és jellegzetes színpadi jelenléte képes volt elvonni a közönség figyelmét erről a „részletről”.

78 évesen, 1923. március 26-án hunyt el Párizsban. Félmillióan kísérték utolsó útjára. Párizs elvesztette legfontosabb kulturális nagykövetét.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2013.03.26. 15:30 • Címke: évforduló, nők