a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Cirkuszi világnap

cirkuszlead2007 óta április harmadik szombatján ünnepelik a cirkuszi világnapot.

A Cirkusz Világszövetség kezdeményezésére 2008 óta minden évben április harmadik szombatján rendezik meg a cirkusz világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a közönség és a kultúrpolitika figyelmét a cirkuszművészet értékeire. Egy nap, amely a cirkuszról, a látványról, a szórakozásról és a nevetésről szól! 2007 óta ugyanis április harmadik szombatján a cirkusz varázslatos világát ünnepli a nagyközönség. A korábban Európai Cirkusznapnak nevezett esemény híre gyorsan terjedt, és vonzónak bizonyult a Föld minden szegletében, így 2010-től már Cirkuszi Világnapként került be a naptárakba. A Fővárosi Nagycirkusz, nagy érdeklődés közepette, három éve rendezte meg az első, nem csak gyerekek, hanem felnőttek számára is élményt jelentő programját.

A bemutató mellett a 10 órakor érkezők az intézmény aktuális műsorából is ízelítőt kaphatnak. Az érdeklődők tíz órától félórás ízelítőt láthatnak a cirkusz éppen műsoron lévő Circus Maximus című előadásból is, ahol zsonglőrök, kaucsuknők, nyakba vehető kígyók, krokodilok és pónik szórakoztatják a közönséget. A térre látogatók folyamatosan találkozhatnak utcai bűvészekkel, tanulhatnak a zsonglőrkölcsönzőben, a gyerekek pedig játszhatnak a Zsonglőr Egyesület játszóházában.

circusmaximus
Pillanatkép a Circus Maximus produkcióból

Programok a Fővárosi Nagycirkusz előtt:
2013. április 20.
10.00 Köszöntőt mond dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató
10.05–10.30 Fellépnek a Circus Maximus produkció művészei, közreműködik a Fővárosi Nagycirkusz Zenekara
10.30–11.00 Szőlőskislaki Artista Iskola – Bambusz-Mozaik című előadása
12.00–15.00 Magyar Zsonglőr Egyesület – játszóház és eszközkölcsönző
14.00–14.30 Gábor Bohóc
14.30–15.00 Corodini Országos Bűvész Egyesület
15.00–15.30 Tálentum Iskola és Tanext Akadémia
18.00–18.45 Baross Imre Artistaképző Iskola növendékei
Konferál: Hrisafis Gábor
Közreműködik Balogh Ibolya gólyalábon és tanítványa egykerekűn.
14 és 17 óra között utcai bűvészek szórakoztatják a közönséget.

• Publikálva: 2013.04.17. 12:20 • Címke: cirkusz