a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Titánok a színpadon

Indul a TITÁNIUM Színházi Szemle

titaniumlead

Május 26–29. között négy napos tehetségkutató színházi szemle lesz a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

A négy napos szemlére a FÜGE Produkció válogatott elsősorban olyan fiatal színházi alkotókat, akikkel az elmúlt években már dolgozott vagy dolgozni fog. A pályázat tulajdonképpen független a szemlétől, ez utóbbival inkább csak az volt azt egyesület célja, hogy ízelítőt nyújtson a pályázók munkáiból. Az elnevezés is utal az esemény átfogó céljára és tematikájára: olyan fiatal színházi alkotóknak szeretnének lehetőséget adni a hazai és nemzetközi bemutatkozásra, akik nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal: csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezési/alkotói munkát tudnak felmutatni, de még nem töltötték be a 35. életévüket, és csak néhány éve léptek a pályára.

A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó (író, színész, rendező) kereste meg a szervezetet új produkciós tervével vagy éppen azzal, hogy az egyetemen készített vizsgabemutatójukon szeretnének tovább dolgozni, külső helyszínen előadást létrehozni. Ez a sok energia, tenni akarás összpontosul most egy helyre. A projekt ugyanakkor túlmutat a szemlén, hiszen a célja egy alkotói pályázat kiírása és annak propagálása. A TITANium projekt keretében a május 6-ig beérkezett pályázatok közül négy produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a 2013/2014-es színházi évadban az alábbi helyszíneken:

• Átrium Film-Színház
• Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
• Thália Színház
• TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

Az évad során bemutatott előadások rendezői közül kerül ki az Év Titánja fődíj várományosa, a díj a független színházi produkciós szervezet fő támogatója, a MasterCard felajánlásának köszönhetően pénzjutalomban is részesül.

Program

Május 26. vasárnap
15.00
011 Alkotócsoport / Radnai Márk: Kutyaszorítóbban
Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című filmje alapján a 011-es Alkotócsoport előadása.
Az előadás hat fiatal budapesti srác története, akik nem ismerik egymást. Azt tervezik, hogy Andy Vajna születésnapi partyján kirabolják a producer házát, és a filmtámogatási pénzzel elmenekülve új életet kezdenek egy másik országban. Az akciót az egyik fiú apja szervezi...
rendező: Radnai Márk, szereplők: Kovács Ádám, Rusznák András, Klem Viktor, Rada Bálint, Simon Zoltán, Kovács Gergely, Király Dániel, Fehér Benő, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Anger Zsolt

15.30, 18.30
Munkabemutató: Stereo Akt – ARTUS / Boross Martin: Promenád
A városban egy turistabusz cirkál, amely más, mint a többi. A fedélzetén sorsturisták ülnek...
rendező: Boross Martin, alkotók, előadók: Debreczeni Márton, Gold Bea, Julia Jakubowska, Kocsis Gábor, Nagy Csilla, Téri Gáspár, Tucker András, Vadas Zsófia Tamara, Virág Melinda
Az eseményre a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház elől indul az autóbusz.

promenadtitanium

20.00
SZFE / Soós Attila (Franz Kafka azonos című kisregényéből): A kastély (első rész)
Soós Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakának negyedéves növendéke. Idei félévi rendezővizsgája Franz Kafka A kastély című kisregényének színpadi adaptációja.
Igazi alkalom a kétségbeesésre, amikor Jozef K. nem véletlenségből áll az éjszaka közepén egy számára teljesen ismeretlen falu főterén a megbízói levelével, hogy földmérői munkára jelentkezzen. Eltévedt? Elkésett? Kinek a megbízásából érkezett?
Két dolgot lehet tudni róla: idegen és dolgozni jött...

Május 27. hétfő
19.00
Katona József Színház – Manna / Erdeős Anna: David Greig–Gordon McIntyre: Szentivánéj
Mindketten 35 évesek, egyedülállók, és kicsit zűrösek. Lehet, hogy ideje lenne változtatni az életükön. Találkoznak. David Greig 2009-ben írt Szentivánéj című művének két szereplője Pelsőczy Réka és Kocsis Gergely. A darab rendezője az idei évben az SZFÉ-n végző Erdeős Anna.

Május 28. kedd
19.00
K2 Színház : „...volt egyszer egy Heléné

titaniumhelene

A K2 Színházat a Kaposvári Színművészeti Egyetem hallgatói 2010-ben hozták létre.
rendező: Fábián Péter, Benkó Bence
mesélik: Szakács Hajnalka, Horváth Szabolcs, Domokos Zsolt, Piti Emőke, Borsányi Dániel, Rácz Panni, Jerger Balázs
kar: Dobó Enikő, Pallagi Melitta, Sodró Eliza

Május 29. szerda
15.00
Kaposvári Egyetem – FÜGE: A Dohány utcai seriff
Az előadás szövege a vészkorszak alatt elhurcoltak visszaemlékezéseiből áll össze, és teljes sötétben játszódik.
szereplők: Bánfalvi Eszter, Béli Ádám, Boros Anna, Deák Péter, Keresztény Tamás, Lakatos Máté, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra, Takács Nóra Diána, Tolnai Hella
alkotók: Kovács Márton, Mohácsi János

dohanyutcaiseriff

19.00
Táp Színház / Laboda Kornél: Hogy élnek a halak a tengerben? – Tulajdonképpen Periklész
„Vegyünk egy elfeledett Shakespeare-drámát (Periklész), tegyünk hozzá tíz fiatal színészt, egy csomó improvizációt, zenét meg vérfertőzést, az egészet rázzuk össze alaposan, aztán csak nézzük, mi jön ki belőle. Jó lesz.”
(Laboda Kornél, rendező)
rendező: Laboda Kornél
szereplők: Béli Ádám, Csányi Dávid, Cselle Éva, Csillag Botond, Egger Géza, Gera Marina, Gergely Katalin, Kiss-Végh Emőke, Kőszegi Mari, Orbók Áron

20.30
A TITANium Pályázat ünnepélyes eredményhirdetése

Az esemény Facebook-oldala itt található. 

• Publikálva: 2013.05.24. 07:00 • Címke: díj, program