a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Piano+Ride séták és koncertek

Városnéző sétával egybekötött koncertek a Fugában

försterlead

Tematikus városnéző sétával egybekötött négyrészes koncertsorozatot indít a Fuga Budapesti Építészeti Központ. Az első esemény Liszt belvárosát mutatja be vasárnap délután, este pedig a Junior Prima-díjas fiatal zongoraművész, Borbély László ül a zongorához a központ Breuer Marcell termében.

„Az első sétát valószínűleg magam vezetem, mert akit felkértünk, sajnos visszalépett. A Piano+Ride (P+R) című sorozatunk többi alkalmával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia építész szekciójának tagjai kalauzolják a közönséget. Így a Budapest Music Centerben az alapító–tulajdonos, Gőz László mellett augusztus 10-én Dévényi Tamás mutatja be az épületet” – mondta el Rajk Judit énekesnő, a Zeneakadémia tanára, a Fuga-koncertek szervezője.

RajkJudit
Rajk Judit (fotó: Emrah Gürel, Hürriyet Daily News)

Augusztus 14-én a séta útvonala a Zeneakadémia négy épületét, a Wesselényi utcait, a Semmelweis utcait, az Andrássy útit és a Liszt Ferenc térit érinti – egyelőre csak kívülről. Bartók Béla egykori lakhelyét, a Szilágyi Dezső téri Förster-bérpalotát Sugár Péter mutatja be augusztus 29-én. Augusztus 10-én Kiss Péter, 14-én Fejérvári Zoltán, az utolsó koncerten pedig Palojtay János ül zongorához.

„A gombok a koncertek és természetesen az előadók voltak, ezekhez varrtuk a kabátokat, a sétákat. Borbély László Liszt-műveket zongorázik, én pedig a Liszt életében fontos szerepet játszó pesti helyek emlékét idézem fel, köztük azokat is, amelyeket már lebontottak. Kiss Péter az újító Liszttől indul és Bartóktól Ligetin és Kurtágon át Eötvösig jut a zongorairodalomban. Fejérvári Zoltán műsorán is szerepel Liszt, mint a Zeneakadémia alapító elnöke, de megszólal Bartók, Kodály, Weiner műve mellett egy-egy Haydn- és Beethoven-kompozíció. Palojtay János estjén Bartók a főszereplő, és elhangzanak a kortársak, Janáček és Ravel darabjai” – részletezte Rajk Judit. Hozzátette: a programokat még az előző évad költségvetéséből szorították ki. Szeptemberben folytatni akarják a koncerteket, de – mivel a Nemzeti Kulturális Alap elutasította a Fuga pályázatát – egyelőre egyetlen forint sincs zenei eseményekre. Rajk Judit azonban más pályázatokon jobb eredményben bízik.

försterberhaz
A Förster-bérház

Borbély László 2007 júniusában diplomázott, ugyanettől az évtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója, 2009 februárja óta az egyetem tanára. Részt vett többek között Rév Lívia, Eliszo Virszaladze, Murray Perahia, Gulyás Márta, Csalog Gábor, Kurtág György, Kocsis Zoltán, Schiff András, Rados Ferenc, Wagner Rita, Dmitrij Baskirov, Frankl Péter, Pauk György és Kim Kashkashian mesterkurzusain.

Kiss Péter 2005-től 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a frankfurti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatója volt Némethy Attila, Szokolay Balázs, Wagner Rita, Csalog Gábor és Catherine Vickers tanítványaként. Részt vett többek között Rév Lívia, Malcolm Bilson és Kurtág György mesterkurzusain. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoriskolájának hallgatója, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

Fejérvári Zoltán 2006–2008-ig a madridi Escuela Superior de Música Reina Sofía ösztöndíjas hallgatója, tanára Dmitrij Baskirov és Claudio Martínez Mehner volt. 2011-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol tanulmányait Kemenes András, Várjon Dénes és Wagner Rita vezetésével végezte. Jelenleg az intézmény doktoriskolájának hallgatója.

Palojtay János 2011-ben diplomázott a Zeneakadémián, ahol Kemenes András növendéke volt. 2007-2009 között a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imrénél, majd Stuttgartban Kirill Gersteinnél tanult. Részt vett többek között Rados Ferenc, Dmitrij Baskirov, Murray Perahia és Schiff András mesterkurzusain.

MTI

• Publikálva: 2013.07.25. 12:39 • Címke: épület, zene, program, város