a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Kex: archív stúdió- és koncertfelvételek CD-n

kexleadA már több mint négy évtizede megszűnt, de máig kultikus zenekarként emlegetett, Baksa-Soós János által vezetett Kex együttes felvételei Csillagok, ne ragyogjatok címmel megjelentek CD-n. A 11 stúdió- és koncertszámot 1970-ben rögzítették.

„Az anyag hat évvel ezelőtt vinilen már megjelent Let's Cake címmel a Moiras Records kiadásában, de mindössze 300 példányban. A mostani CD-kiadás tehát azért is lényeges, mert egy szélesebb közönség számára dokumentálja egy letűnt kor ellenkultúrájának fontos szereplőjét” – hangsúlyozta Kisfaludy András filmrendező, a Kex egykori dobosa az MTI-nek a GrundRecords friss kiadványa kapcsán.

A Kex együttes a magyarországi beatzene különös szereplője volt. Rövid ideig, 1969–1971 között létezett, és csak néhány felvétel maradt fenn utána, mégis legenda övezi, elsősorban énekese, Baksa-Soós János személye miatt. A frontember látszólag ártalmatlan, ám politikai mondanivalótól sem mentes performanszai, dadaista versei, József Attila költeményeinek megzenésítései vonzották az értelmiségi közönséget. A Kex azonban nem tudott kilépni az underground státusból, a hatalom megfigyelte a zenekart, Baksa-Soóst a belső elhárítás is zaklatta, és végül családjával Németországba távozott.

kex
Mészáros Márta: Szép leányok, ne sírjatok, 1970

„A most CD-n közzétett anyag ad egy átfogó képet a zenekarról, ám az nem lehet teljes. Elsősorban azért, mert nagyon kevés hivatalos felvétel készült a Kexszel, csak egy kislemez jelent meg, és filmekhez írt zenék maradtak fenn, leginkább töredékesen. Az öt koncertszám amatőr felvétel, 1970-ben készült a Citadella Klubban, minősége gyenge. Léteznek valamivel jobban szóló Kex-koncertfelvételek, de előfordul, hogy a tulajdonosuk nem adja ki a kezéből” – magyarázta Kisfaludy András a Csillagok, ne sírjatok dallistáját.

A Kex zenéjével korábban egy hasonló tartalmú hanganyag 1999-ben jelent meg CD-n és kazettán. Azt a kiadványt Kisfaludy szerkesztette, Babos Gyula volt a zenei rendező és a hangszerelő, és néhány számot akkor újra felvettek a Kex utolsó egy évében tag Somló Tamás énekével.

kex
Mészáros Márta: Szép leányok, ne sírjatok, 1970

A most kiadott lemezen természetesen szerepelnek a Kex legismertebb dalai, így a Család, az Elszállt egy hajó a szélben vagy a Mészáros Márta által 1970-ben rendezett Szép leányok, ne sírjatok című film zenéi. Vannak egyéb Kex-számok is; például a Város a szememen át című rövidfilmben, amelyet Kovásznai György készített 1971-ben a Pannónia Filmstúdióban, szintén elhangzott két dal a zenekartól, ám a hanganyag nem hozzáférhető.

Az évtizedek óta Németországban élő, elsősorban képzőművészettel foglalkozó, egy ideje betegeskedő Baksa-Soós János ritkán áll kötélnek egy Kexről szóló beszélgetésnek, ha mégis, általában azt mondja, ezek amatőr felvételek voltak, amelyek „csak tévedésből érdekesek”. „Nem osztom álláspontját, szerintem Baksa Soós János élete legszebb alkotói időszaka a Kex együttes működésére esett. Egy adott kort nem csak az tud jellemezni, ami a különböző dokumentumokban olvasható vagy hallható, az is ugyanolyan súlyos lehet, amit nem írtak meg vagy nem forgattak le, de él egyes emberek emlékezetében. Ez igaz a Kexre, Baksa-Soós élő szövegeire, sztorijaira, színpadi produkciójára is, amelyek az adott kor politikai, művészeti eseményeire reagáltak. A zene egy alap volt, körítés, János erre adta elő szürreális meséit a közönséget bevonva. Ezek teljesen egyedi műsorok voltak a Kádár-korszakban” – idézte fel Kisfaludy András.

kex
Mészáros Márta: Szép leányok, ne sírjatok, 1970

Az egykori dobos, aki a Kex után az M7 és a Radics Bélával közös Alligátor együttesnek is tagja volt, 1974-ben abbahagyta a zenélést, dokumentumfilm-rendező lett, több művet is készített a Kexről, a legismertebb az Elszállt egy hajó a szélben 1999-ből, de a zenekarhoz kapcsolódik A Kalef – A Moszkva téri galeri is (2007).

A Kex alapfelállásának még nem említett tagjai közül Bianki Iván (gitár, cselló) és Imre Attila (basszusgitár) elhunyt, Doleviczényi Miklós billentyűs Baksához hasonlóan Németországban él. A Kex utolsó néhány hónapjában vele zenélt mások mellett Babos Gyula (gitár), Somló Tamás (basszusgitár, ének) és Závodi János (gitár) is. A Kexhez kötődő egykori Moszkva téri galeri tagjai évente találkoznak a Veszprém megyei Dörgicsén augusztus utolsó szombatján.

MTI

A Filmkultúra írása Kisfaludy András Kex-filmjéről

• Publikálva: 2013.08.05. 16:13 • Címke: hír, film, zene