a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​Francia labdazsonglőrök a Trafóban

trafolead

Francia zsonglőrök lépnek fel a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a Le Collectif Petit Travers nevű társulat Pan-Pot – A szolidan éneklős című produkcióját szeptember 18. és 20. között nézhetik meg az új cirkusz kedvelői.

A produkció fényeit és színeit Mark Rothko amerikai festő munkái inspirálták – mondta el Nagy Zsuzsi programszervező az MTI-nek hétfőn. Hozzátette, a darab nagy vizuális élményt nyújt: a fekete szmokingba bújt zsonglőrök kezei közt életre kelő fehér labdák mintha hullócsillagok lennének. Az előadásban szereplő négy férfi mindegyike zsonglőr, ám egyikük most a zongora mögött ülve bizonyítja tehetségét. A darabban a komolyzenéé a főszerep: Bach, Beethoven, Mozart, Ligeti, Liszt, Kagel, Dutilleux, Fauré és Wagner dallamai váltják egymást, miközben az előadók lenyűgöző precizitással dobálják a labdákat.

trafoujcrik

Az alkotókra saját bevallásuk szerint a Maguy Marinnel, a Pina Bausch-sal és a Nagy Józseffel – a Trafó jelenlegi igazgatójával – való találkozás volt a legnagyobb hatással. A Le Collectif Petit Travers 2003-ban alakult és első alkalommal látogat Magyarországra. A tradicionális cirkuszi társulatokhoz hasonlóan ők is szinte állandóan úton vannak. Tevékenységük a zsonglőrködésre és annak kulisszatitkainak a szélesebb közönséggel való megismertetésére koncentrálódik. A társulat repertoárját emellett táncos performanszok is gazdagítják. A szeptember 18-ai előadást követően Herczog Noémi kritikus beszélget az alkotókkal közönségtalálkozó keretében.

MTI

• Publikálva: 2013.09.17. 09:12 • Címke: cirkusz