a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Fej a plakáton – Tomasz Bogusławski-plakátok

lengyel lead

A színházi plakát szabad szárnyalást biztosít a képzeletnek.

Ritkán mutat konkrét képet, a tervezők sokkal inkább arra koncentrálnak, hogy egy előzetes értelmezési irányt mutassanak az adott előadásról, frappánsan, egészében megragadva a színházi produkció üzenetét. A lengyel plakátiskola méltán híres, a budapesti Lengyel Intézet munkatársai pedig külön hangsúlyt fektetnek a lengyel plakátművészet bemutatására.

Tomasz Bogusławski lengyel plakátművész munkáiból nyílt kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben. "Bogusławskinak ösztönös érzéke van ahhoz, hogy a láthatatlan dolgokat jelekké alakítsa. Képes arra, hogy egy "irodalmi dolgot" olyan tömören meséljen el és egészítsen ki, hogy azt egyszerre értsük és lássuk" – írja róla Jacek Kotlica. Plakátjai nem túlzsúfoltak, hanem letisztultak, egyszerű tárgyakat ábrázolnak, amely tárgyak mind anyagukban, mind rendeltetésükben utalnak az adott előadás hangulatára, lehetséges üzenetére. A fehér vagy natúr hátterű plakátokon csak a lényeg látszik.

2

Shakespeare Titus Andronicusának kiállított plakátján a nyers, emberi profilra formázott véres, babérkoszorúval díszített hússzeletek képében a véres kegyetlenség, az állati vonások keverednek groteszk humorral. Jarry Übü király című drámáját hirdető műve viszont egy emberi arc formájára kilyuggatott, kissé rozsdás konyhai reszelőt mutat. "Szahar" – mondaná erre Übü papa.

Bogusławski több plakátján az emberi fej jellegzetes vonásaira utaló elrendezéssel teremti meg az előadás arculatát: így teszi önálló egyéniséggé az előadást. Rendszere, egyszerű vonalvezetése, amely elkapja azt a bizonyos hangulatot, időnként humorral, esetenként némi lecsupaszító szándékkal, tanítható, utánozható, de mindenekelőtt: lényeglátó.

Bakk Ágnes

A kiállítás megtekinthető:
2012. február 24. – április 27.
Lengyel Intézet
Budapest, VI. Nagymező u. 15.

• Publikálva: 2012.03.01. 11:19 • Címke: fotó, ajánló, plakát, kiállítás, színház

Kapcsolódó képgyűjtemény

Ugrás a galéria oldalára