a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Budapesttől New Orleans-ig

tolnayemlekevlogoZenei utazás a Hot Jazz Banddel a Madách Színházban, filmklub a Tolnay-filmek melódiáiról és látványvilágáról az Urániában.

A Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév keretén belül a Hot Jazz Band egy olyan zenei utazásra hív, amelyben felsejlik Tolnay Klárinak, a 20. század egyik legnagyobb színésznőjének, a közönség kedvencének egyénisége, pályája a kor keresztmetszetében, miközben megelevenedik a ’30-as, ’40-es évek zenei világa, mígnem eljutunk az amerikai dél füstös jazz-bárjaiba.

„A színházban az összes érzékszervet meg kell mozgatni. A szemre, a fülre… a szívre kell hatni, és ez az út vezet az észhez is. A színház a ma vallása.” (Tolnay Klári)

A koncert egy utazás Tolnay Klári világába, a színésznő, az emberábrázoló művész világába, aki idén lenne száz esztendős. Meg lehet-e fejteni a varázst, nyomon követni a hatást, megérteni az üzenetet? Nehéz megmagyarázni, hogy mi tesz egy művészt naggyá. Olyanná, akire nem lehet nem odafigyelni, ha jelen van a színpadon vagy a filmvásznon. Izgalmas utazás ez az egyéniség, a személyiség és a művészet útvesztőjébe. Nyelvünk nem, de a zene nyelve nemzetközi. Áthidalja azt, amit szavakkal nem lehet kifejezni, hidat képez gondolatok és érzések, szellem és anyag között.

Időpont: 2014. március 27. (Színházi Világnap) 19.30
Helyszíne: Madách Színház
zenei szerkesztő: Bényei Tamás, dramaturg: dr. Góg Laura, rendező: Bencze Ilona; köszöntőt mond: Sunyovszky Sylvia, a Tolnay Emlékév Háziasszonya

Közreműködik: Bencze Ilona, Oroszlán Szonja, Kautzky Armand, Nagy Sándor; Korb Attila – zongora; Hot Jazz Band: Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének; Bera Zsolt – harsona, ének; Fodor László – klarinét, altszaxofon, ének; Gáspár Pál – gitár, bendzsó; Juhász Zoltán – bőgő; Galbács István – dob

egycsokesmassemmi
Egy csók és más semmi

Március 27-én 18 órától folytatódik a Tolnay Klári Filmklub az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
A soron következő film: Egy csók és más semmi (1940).

A vetítéshez kapcsolódó beszélgetés:
Divat és zene a filmen. Tolnay Klári-filmek melódiái és divatvilága.

Akik beszélgetnek:
Prokopp Dóra, a Filmmúzeum háziasszonya
Nemlaha György, televíziós szerkesztő
Kurutz Márton, filmtörténész

Sajtóközlemény

• Publikálva: 2014.03.17. 15:27 • Címke: koncert