a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Lengyel tangó: lemez és koncert Víg Mihály dalaiból

vigmihelylead

Lengyel tangó címmel tisztelgő lemez készült Víg Mihály dalaiból. Az Ágoston Béla által készített feldolgozásokon Víg Mihály is közreműködik, akárcsak az anyagot bemutató, Ma este te vagy a főnök című koncerten április 25-én a Művészetek Palotájában.

A lemez producere, Marton László Távolodó író, újságíró az MTI-nek elmondta: a lemez része annak a sorozatnak, amely 2005-ben kezdődött az Illés együttes előtt tisztelgő Amikor én még kissrác voltam című albummal, amelyet ő szerkesztett. „Be akartuk bizonyítani, hogy a feldolgozásokkal az eredetitől teljesen eltérő irányzatokban is lehet gondolkodni, ha az ember kellő kreativitással nyúl hozzá. A második kiadvány 2010-ben az Eszembe jutottál - főhajtás Cseh Tamás előtt című album volt, de a Csík Zenekar Daloskönyv című koncertjét is idevehetjük a 2012-es Sziget fesztiválon” – sorolta Marton László Távolodó. Mint felidézte, már 2005-ben az volt a cél, hogy az akkori feldolgozókból idővel feldolgozottak lehessenek. Víg Mihály a Balaton együttessel részt vett az Illés-projektben, három számból – Lehetett volna; Emlékszem, esténként; Keresem a szót – készített egyveleget a CD-re, a Cseh Tamás-emléklemezre pedig a Nincsen más című dalt dolgozta át a Balaton.

vigmihaly
Víg Mihály (forrás: mupa.hu)

„Nincs konkrét alkalom, hogy éppen most készüljön egy ilyen lemez Víg Misi tiszteletére, bár 35 évvel ezelőtt, 1979-ben alakult meg a Balaton együttes. Néhány év szünet után ismét részt veszek a Müpa koncertjeinek szervezésében, és felvetődött bennem egy ilyen koncert és a hozzá kapcsolódó lemez ötlete” – fejtette ki a producer. Víg Mihály az Illés-feldolgozásokon együtt dolgozott Ágoston Béla fúvóssal. „Számomra nyilvánvaló, hogy a mai magyar zenei színtéren ő az a figura, aki bármely irányzatból képes átlépni egy másikba, nyitott erre, és megvan benne a szükséges alázat is ehhez”  tette hozzá Marton László Távolodó.

A Lengyel tangó című CD-n szereplő kilenc számot Marton László Távolodó és Ágoston Béla közösen válogatta, Víg Mihállyal egyeztetve. „Misiben volt egy elegáns tartózkodás az ügytől, de a dolog nyilvánvalóan megérintette és nagyon örült. Lépésről lépésre alakult, hogy ő milyen szerepet játszik a projektben, végül jó néhány számban énekel és csellózik, a koncerten két nagy blokkban”. Az énekeseket az újságíró javasolta, így került képbe Lovasi András, Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Palya Bea, a lemezre összeálló Ágoston Orchestrában helyet kapott a szaxofonon, steel drumon, dudán, hegedűn játszó és éneklő zenekarvezetőn kívül Bujdosó János (elektromos gitár), Móser Ádám (harmonika), Kiss Árpád (trombita, szárnykürt), Okazaki Maszato (éneklő fűrész, tenorkürt), Tóth Szabolcs (szitár), Hock Ernő (basszusgitár), G. Szabó Hunor (dob), Mizsei Zoltán (billentyűs hangszerek) és Ágoston Gábor (dob).

balatonegyuttes
A Balaton együttes koncert közben

„Víg Misi teljes életművéből csemegéztünk, a Trabanttól és a Balatontól kezdve a Tarr Béla filmjeihez készült zenéken át egészen az általa gyűjtött cigánydalokig. Utóbbi kapcsán került a képbe Lakatos Mónika a Romengo zenekarból, aki nemcsak cigánydalokat énekel, de az egyik leghíresebb Trabant-számot, a Ragaszthatatlan szívet is, amelyet eddig csak Méhes Marietta énekével ismerhettünk az Eszkimó asszony fázik című filmből. Van az anyagon dzsesszrock, blues, mexikói muzsika, szinte minden szám egy önálló zenei univerzum. A lemez címe egy ma már klasszikus Balaton-szám címe, a feldolgozás az album záró darabja” – mesélte Marton László Távolodó.

A Lengyel tangó című CD-t a Gryllus Kft. jelenteti meg, az anyagot bemutató koncert április 25-én pénteken lesz a Müpa Fesztivál Színházában.

Az 56 éves Víg Mihály a nyolcvanas években a Trabant és a Balaton zenekar alapítója volt, a magyar underground rockzene kiemelkedő alakja, akinek szomorkás, lírai, balladisztikus dalai igazi (anti)slágerek lettek. A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után beszüntette működését, 1991-ben azonban újjáalakult, egy évre rá két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg. Az első stúdiólemez 1996-ban látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel. A 47 éves Ágoston Béla pályafutása során tagja volt a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttesnek, a Vízöntőnek, a Kampec Doloresnek, az Etnofon Zenei Társulásnak és az Odessa Klezmer Bandnek, vezette az Agostonest, az Ágoston Triót vagy a Zubolyt, számos színdarabhoz írt zenét. Közös albumot készített a klezmer világklasszisával, Frank Londonnal.

MTI

• Publikálva: 2014.04.18. 22:19 • Címke: koncert