a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​Irgács és Gália között

portugal_lead2014. június 12-én Portugál-napot rendeztek a Katona József Színházban, amelynek középpontjában az előadásról készült DVD és az annak mellékleteként megjelentetett könyv állt.

1998. október 18-a, Egressy Zoltán első darabjának premierje után kevés jel mutatott arra, hogy „a” Katonában, az ország egyik első színházában tizenhat év múlva is műsoron lesz a Lukáts Andor rendezte Portugál. Azon kevés jelek egyike maga az alap, a közönségsiker volt.

portugal

A kritikák ezzel szemben a szerzőt, a darabot és az előadást egyaránt súlyosan bírálták. A leghevesebben talán Lajos Sándor berzenkedett Tíz szerep keres egy szerzőt baljóslatú című írásában. Elismerte ugyan, hogy a virtigli városi szerző „alapos terepmunkát végzett: tipikus figurák, jellegzetes nyelvi fordulatok egyenesen a sűrűjéből”, de csak azért, hogy azzal a lendülettel le is csaphasson: „Mármint az életnek. A zsákmány aztán kiterítődik elénk, szépen és holtan. (…) A darabra valamiféle szerkezetnek még csak az árnyéka sem vetül. (…) Drámai szerkesztésnek még azokról az alapfogásairól sem beszélhetünk, amelyeket, mondjuk, egy forgatókönyvíró-gyorstalpalón tanítanak. (…) Egyébként meg panoptikum viaszfiguráiból ömlik az erőltetett köznyelviség, az imitált természetesség. (…) Kidolgozatlan típusfigurák közlekednek benne, akik peremlétükből adódó hangsúlyozott műveletlenségük ellenére meglepően önreflexívek, ha a dramaturgia, pontosabban annak hiánya így kívánja meg.” A kritika egyetlen pozitívuma is az előadás negatívuma: kiemeli „a gyürkőzés” heroizmusát, mellyel e hibrid szerkesztetlenséggel estéről-estére megvívnak a színészek.

portugal

Az előadás nyomán Lukáts Andor 1999-ben filmet is forgatott, amely 2006-ban DVD-n is megjelent. A kritikusi kifogások fentebbi részletes ismertetését az a meglehetősen ritka eset indokolja, hogy a filmváltozat készítése során az alkotók igyekeztek alkalmazni a kritikákból merítetteket. A pályakezdő, nagyon tehetséges operatőr, Garas Dániel a látványvilágot az aktuális világtrend, a Dogma95-kiáltványban foglaltak szerint rögzítette, s így szó szerint nemcsak sötétben, de láthatatlanul is hagyta mind a darab világát, mind a színészeket, ahol a képekről többnyire lemaradt, aki beszélt. Erre a verzióra még inkább jellemző az addig fölrótt bizonytalanság, amit a – talán csehesnek szánt, ám inkább csak béna témaerőszaknak sikeredett – börleszkszerűre változtatott befejezés mutatott leginkább. A fiaskót némileg szépítette a Palya Bea és a Folkestra játszotta főcímzene.

portugal

Teltek a nem csak színházi évek, egyes szereplők lassacskán lecserélődtek. Masni (Pelsőczy Réka), Kocsmáros (Csuja Imre), Retek (Lengyel Ferenc), Jucika (Szirtes Ági), Sátán (Varga Zoltán) azonban maradtak, s karaktereikkel együtt idősödtek. A folyamat során a fiatal lány föl-fölvillanó életöröme elszürkült, lassan elmaradt az utalás Masni darabbeli életkorára is: huszonöt évesből reménytelenül vénlány lett. Lehetőségei fogyatkozásával párhuzamosan riposztos-viccesből gépies-távolítóvá vált a kacérkodása Retekkel is, s egyre kisebb reménnyel ment bele a Bece-kapcsolatba. A többiek vele együtt jutottak el abba az iszaposan visszahúzó tehetetlenségbe, amit talán Jeles András: Így fog leperegni (1970) című alkotása mutatott be a legérzékletesebben és legmegrázóbban. Lajos Sándor 1999-ben még a csehovi elvágyódás megjelenítésének hiányosságait kérte számon mind a megírt, mind a játszott darabon, ahhoz mérte a látottakat, egyenetlen felszínességet emlegetett, szappanoperát kárhoztatott. A 2014-es előadás-filmkonzerv kietlen tájat mutat rég elvesztett csata után, amihez mérve a csehovi emberi sivatag elegáns értelmiségi közegnek tűnik, a párhuzam lehetősége is kizárt.

portugal

Az irgácsi karakterek jönnek-mennek, isznak, vagy inkább vedelnek, tesznek-vesznek, üvöltenek és nevetnek, de rég nincs tétje semminek sem. Sima a felszín, nincs már harc, csak annak látszata, a semmi van, meg róla a szavak. Végtelenedett a „billegés kisreál és szürreál, tragikum és komikum között,” újra és újra, körbe-körbe, da capo al fine. A tizenhat év alatt lekopott a sorja a szövegről, ami sok volt, azt kivetette magából az előadás, ahol hiányzott belőle, azt beletették. A DVD-n látható verzió letisztult, kérlelhetetlenül szép játék a pokol csülökpörköltszagú kannásbormérő kocsmájában, korszerű, mert népi helyett „sima” demokráciánkban. Haladás is van: az egykor hajthatatlan tanácselnökkel, most polgármesterrel már szót is lehet érteni: havi 5 literért cserébe nem ír ki pályázatot.

portugal

A Katonában megrendezett Portugál nyílt nap sikere láthatóvá tette azt az élményközösséget, amit a darab tizenhat év alatt fölépített. A DVD ennek a virtuális közösségnek készült. Dizájnja (a szereplők portréi az előlapon), jó kezelhetősége és extrái is a darab és az előadás emberközeliségét szolgálják. Ez a hordozó egyedülálló lehetőséget biztosít többek között annak a múlhatatlanul fontos információnak a megszerzésére is, hogy megtudjuk Retek polgári nevét, hiszen kikockázható. A darab szövegkönyve sem maradt puszta szövegközlés, előadásfotók kötik össze újra és újra a jelenetekkel. A próbafolyamatot, az eltelt tizenhat évet fölelevenítő interjúkban Lukáts Andor és Egressy Zoltán egykori presztízsharcaikat ma már anekdotaként emlegetik. Pelsőczy Réka élete legfontosabb szerepének tartja Masnit, akinek alakját a saját, egészen másfajta élete érzelmeivel tudja gazdagítani. Az országosan az Üvegtigrisből ismert és szeretett Csuja Imre karrierjének felívelése is a darab sikerétől datálódik. Saját élményből hozta azt a darabban egyébként teljességgel érthetetlen, artikulálatlan üvöltést, amivel a kutyát fegyelmezi, s ami magyarra fordítva így szól: „Berci, nem takarodol el?” Megcsodálhatjuk Ágh Márton sörösrekesz-rendszer díszletének fifikásságát, s öt kameraállásból nézhetjük újra Szirtes Ági kéz- és lábtörő produkcióját, „a magyar színháztörténet legnagyobb biciklis esését”.


A legnagyobb esés, öt kameraállásból

A darab 2014 szeptemberétől ismét látható lesz a Katonában.

„Irgács. Ahová az élet vasúton érkezik. No meg egy jóképű hátizsákos fiatalember képében. Első útja a helyi vérkeringést biztosító kocsmába vezet, ahol minden a rendes napi kerékvágásban zajlik. Masni, a kocsmáros lánya megszokott mozdulatokkal tölti fel a pultot, s már megint egy új nap kezdődik arckifejezéssel tesz-vesz. Immár sokadik poharát emelgeti Sátán, aki ingadozó rekeszes táncával és kábult tekintetével tagadhatatlanul a genius loci része. Mellette a nyakigláb Csipesz örvendezteti környezetét sajátos tagolatlan beszédével és aranyköpéseivel. Őt kergető, de sosem találó asszonya elnyújtott káromkodás közepette esik be, s ha már ott van, kér gyorsan egy fröcsikét. S persze nem hiányozhat az ivó hangadója Retek, a levitézlett rendőr sem, ki az egyetlen számba vehető férj-jelöltként oltogatja Masnit. Ám a Gáliába tartó idegen felbukkanása kellően felkavarja az állóvizet…” (A Színházkolónia kritikájából)

Egressy Zoltán: Portugál
Katona József Színház, rendező: Lukáts Andor, díszlet: Ágh Márton,  jelmez: Salamon Eszter, zene: Vajdai Vilmos, szereplők: Pelsőczy Réka, Keresztes Tamás, Csuja Imre, Lengyel Ferenc, Bán János, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Varga Zoltán, Jordán Adél, Kása Gyula. A díszdobozos kiadvány egy könyvet és egy DVD-t tartalmaz: a DVD-n a darab hétkamerás felvétele mellett három extrát találhatunk. A könyv a darab eredeti szövegét tartalmazza, rengeteg előadásfotóval.

A fotók az esemény facebook-oldaláról származnak

Boronyák Rita

• Publikálva: 2014.07.03. 11:42 • Címke: film, dvd, színház