a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

​Kultúra-e a Sziget?

sziget logo 2014Huszonegy év alatt az ős-szigeteseket a gyerekeik váltották, jobb esetben együtt buliznak, ami a generációk jobb egymást megismerését is szolgálhatja.

A Sziget eddigi története  a rá- és megismerések krónikája is lehetne. Újabb és újabb nemzedékeknek volt olyan szerencséjük, hogy fölfedezhették a maguk számára – hogy csak a legnagyobb neveket említsük, a lista ennyi eseményt tekintve csak szubjektív lehet – David Bowie-t, Iggy Popot, Patti Smith-t, Nina Hagent, Nick Cave-et. Hogy kultúra-e, az persze lehet kérdés, mert az a két huszonéves lány, akik velem tartottak a tavalyi Nick Cave-koncertre, előtte csak a nevét hallották. A számok sorjáztak, ők egyre lelkesebben buliztak, a későbbiekben pedig hajlottak arra, hogy megnézzék az idei Berlinalén bemutatott Cave-portréfilmet. Más kérdés, hogy Nina Hagen nagyszínpadot érdemelt volna, de sem ebben, sem a Prodigy-túltermelésben nem egyezik a véleményünk a szervezőkével. Kíváncsian várom, az ezek szerint annyira fontos hevimetálördögök idei x-edik bulija mekkora lelkesedést vált ki.

Idei újdonság az Európa Színpad programja. A fellépők a zenei menedzserek számára jelenthetnek örömöt, nekik jönnek házhoz összegyűjtve az új idők lehetséges új zenéi. A válogatás vezérelve a multikulturalizmus és Európa, középpontjában a rendkívül sokszínű berlini zenei élettel. Ennek oka politikai: 2014-ben ünnepeljük a berlini fal lebontásának 25. évfordulóját. Az Európa Színpad egyesíti a korábban erősen kritizált Holland, és a csak kevesek által fölfedezett Mambo (olasz) Színpadot. Kevésbé ismert zenekaraival és berlini szcéna mellett előtérbe kerülnek a holland, spanyol és az olasz zenekarok is. A hagyományokhoz híven ezúttal Ausztrália egyik, kontinensünkön gyaníthatóan nem kevésbé ismeretlen csapata csatlakozik a fellépőkhöz.



Fellépők: Amsterdam Klezmer Band (NL) / Aucan (I) / BaLaKo (RO) / Ballet School (D) / Caparezza (I) / Carnival Youth (LV) / Charity Children (D),  Compact Disk Dummies (B) / Diaodato (I) / Dubblestandart (A) / DVA (CZ) / Fismoll (PL) / Gloria Boateng (B) / Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz (H) / Hornsman Coyote & Soulcraft (SRB) / Kid Simius live (D) / Longital (SK) / Mighty Oaks (D) / Money for Rope (AUS) / Raggalution (SLO) / Rumatera (I) / Salmo (I) / Seward (E) /Siriusmo (D)
 
A Sziget Európai Színpada ad otthont a Youropen Tehetségkutató Fesztiválnak. A kétnapos program során tizennégy ország eddig ismeretlen zenekara mutatkozhat be a nemzetközi közönség előtt. A -1. napon és a 0. napon kora délutántól késő estig játszanak majd, zárásképpen pedig a Central and Eastern European Talent Exchange Program (CEETEP) zenészeit hallhatjuk.
 
Boronyák Rita

• Publikálva: 2014.07.18. 11:21 • Címke: fesztivál, zene