a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

​A Gitáros és a Világ. Al Di Meola 60

meolaA gitáros figurája kiemelt figyelmet vívott ki a könnyűzene újabb történetében. A negyvenes-ötvenes évek big bandjait, vokálkórusait, hatalmas infrastruktúráját ellenpontozó hatvanas évekbeli garázsbandák, a beat és rockzene csapatai a gitárost tették központi szereplővé, a gitár lett a vagány, férfias, érces, markáns hangszer, s maga a gitáros lett a minta a zenei ambíciókkal rendelkező fiatalok számára.

A gitár hangja a jazztől sem idegen: Nick Lucas (1897-1982) már egy szál gitárral és a korstílushoz hű finomkodó énekhanggal lett sztár a csillogó 20-as években – és a hálás közönség még hatvan évvel később is a színpadra szólította, hogy a múlt szépségét élhesse meg általa.

A harmincas-negyvenes években a roma szülők piciny lakókocsijában született Django Reinhardt (1910-1953) lett az európai jazz korszakos – és máig rengeteget idézett és értelmezett – alkotója.

django
Django Reinhardt

A jazzgitárosok nagy népszerűséget vívtak ki maguknak. A legnagyobb világsztárok nevének felsorolására sem vállalkozhatunk egy rövidke cikkben, bár annyit talán megemlíthetünk: a hatvanas évek Wes Montgomery nélkül, a hetvenes évek a latin hangzásból kiindulva önálló stílust fejlesztő Santana és az Amerikában élő, ott épp a közép-európai hangzással világzenei fordulatra képes, majd élete utolsó éveiben Magyarországra hazatérő jazzfunk géniusz, Szabó Gábor nélkül sokkal szegényebb lett volna.

S e kolosszális muzsikusok közé tartozik a fúziós jazz, a funk és a világzene kiváló amerikai képviselője, sok kritikus szerint a „világ legjobb jazzgitárosa”, Al Di Meola gitáros-zeneszerző is, aki épp ma hatvan esztendős. Elég néhány felvételét megnéznünk-meghallgatnunk, hogy meggyőzzön döbbenetes technikai tudásáról, pergő, virtuóz játékáról. 



A fúziós jazz, melynek megkerülhetetlen képviselője, a rockzene kihívására született. Hangzásáról az is eszünkbe juthatna: a rockzenészek így játszanak jazz zenét – vagy épp fordítva: ilyen a rock, ha a jazz oldaláról közelítünk hozzá.

Nyolcéves korától gitározik, kiskamaszként természetesen a Beatles volt az egyik hatás, amely a zenei pályára vezette – e hatásra egyébként máig reflektál műveiben. Zenei tanulmányait a Berklee-n végezte. Fiatal, mindössze húszéves muzsikusként lett Chick Corea úttörő jazzrock csapatának, a Return to Forevernek a tagja, közös lemezeik, különösen a Romantic Warrior, a rétegműfajra jellemzőnél is egy nagyságrenddel nagyobb közönségsikert arattak.

Szólókarrierjét a hetvenes évek második felében kezdte, azóta több tucat hanglemezzel jelentkezett, zenei együttműködőit pedig a jazz, a rock és a komolyzene világából egyaránt válogatja. A hetvenes évek második felében már önállóan is sztár, az olyan munkái, mint az Egyptian Danza, az egész világon ismertek.

Zenei tájékozódására jellemző, hogy külön albummal tiszteleg egyik példaképe, a tangószerző Astor Piazzolla (1921-1992) előtt, s a latin hatásokra és a flamencóra rendkívül nyitott sztár többször dolgozik együtt John McLaughlinnal és az idén elhunyt Paco De Luciával.

Al Di Meola többször koncertezett már hazánkban és szívesen dolgozik együtt magyar zenészekkel. Zenéiben a megtisztulást keresi, a világ minden tája és zenéje otthonos számára. Reméljük, még sok évtizedig alkot, és gyakran megfordul majd hazánkban is – érdemes eltanulni nyitottságát, tanulni tőle. Vagy csak élvezni az első osztályú gitárjátékot: ugyanis a zene élvezete is egy tanulási folyamat, amely által talán jobban megérthetjük a világot.

Képes Gábor

• Publikálva: 2014.07.19. 09:40 • Címke: évforduló, zene