a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Boldog 88. születésnapot, Tony Bennett!

tony bennett lead

Ma ünnepli 88. születésnapját Tony Bennett, a jazz élő intézménye, a swing jellegű amerikai dalkultúra, a negyvenes-ötvenes évek amerikai zenei világának nagykövete és élő „daloskönyve”. Bennett a megőrzés mestere – és ez nem is kevés: ragaszkodik eredeti stílusához, a műfaji kísérletezés kevéssé jellemző rá, nemigen kalandozik habitusának kevésbé megfelelő zenei világokba. Amit csinál, azt viszont bámulatos igényességgel csinálja. 

Ő az a bizonyos klasszikus vokális könnyűzenész: elegánsan, állómikrofonnal. Bár nem enged stílusa kellékeiből és őrzi egyéniségét, annál inkább érti a könnyűzene változásait, híve a progressziónak – és szereti, becsüli az újabb áramlatok előadóit. Az utóbbi években különösen kedveli a velük közös duett előadásokat, amelyek a partnereinek olyanok lehetnek, mint egy időutazás, egy szertartásos zenei találkozás az egyik utolsó élő amerikai énekeslegendával. Egy átlényegülés, amely azt üzeni: a zene, a tehetség időtlen, a jazz klasszikussá vált dalai pedig halhatatlanok, s az érzések, amelyekről szólnak, a mai hallgató szívéhez éppúgy eljutnak, mint a hat-hét évtizeddel ezelőttihez.Nagyon szeretett együtt dolgozni Amy Winehouse-szal, legújabb lemezét pedig Lady Gagával készíti.


Egy klip Bennett és Lady Gaga idén ősszel megjelenő albumához

A populáris kultúra szereplői közül azon nagyszerű amerikai énekesek közé tartozik, akik olasz gyökerekkel rendelkeznek. Eredeti neve Anthony Dominick Benedetto, szülei Dél-Olaszországból származtak. Az olasz zenei hagyomány, mint családi örökség, szintén hathatott a kor más nagy amerikai sztárjaira is: Frankie Laine, Frank Sinatra, Perry Como, Dean Martin, Al Martino – csak néhány meghatározó sztár a beat előtti könnyűzene színpadáról, akik olasz-amerikai családok gyermekei. Bennett azon nemzedék tagja, amelynek első, hátborzongató élménye fiatal felnőttként a második világháború, amelyet ő katonaként, Európában tapasztalt meg.

Professzionális énekesi pályája a negyvenes évek végén indult, egyik első sikeres felvétele a The Boulevard of Broken Dreams. Ez a dal eredetileg a Moulin Rougecímű 1934-es film betétdala, de a legtöbben máig Bennett hangjához kötik. (A könnyűzene organikus fejlődésére jellemző, hogy a dal címét még 1989-ben is felhasználja a Smokie együttes, Dieter Bohlennel közösen készített hanglemezén.)


Tony Bennett 1950-es lemezfelvétele

Tony Bennett leghíresebb, hazánkban is jól ismert dala az I left my heart in San Francisco. Ez a kis kompozíció a hatvanas évek eleje óta összeforrt Bennett nevével, koncertjeinek elmaradhatatlan darabja. 


Tony Bennett és Judy Garland

Szerencsére Bennett mester napjainkban is fáradhatatlanul tevékenykedik. A kilencvenes években hatalmas sikert aratott MTV Unplugged koncertjével: a techno és a play back korszakában csattanós választ adott rá, hogy mire képes egy virtuóz énekes mindenféle hangosítás és trükk nélkül:

Az ezredfordulón művészeti iskolát alapított New Yorkban, barátja és örök pályatársa, Frank Sinatra tiszteletére, ő maga pedig, azon túl, hogy a világot járja koncertjeivel, másik szenvedélyének, a festészetnek is hódol.

Divatok jönnek, divatok mennek, Tony marad. Reméljük, hogy sok-sok évig lesz még alkalma megcsillogtatni sokoldalú tehetségét. Pályája és megnyilatkozásai csodálatos példák rá, hogy az önmagunkhoz és értékeinkhez való hűség nem mond ellent annak, hogy nyitottak is legyünk a világra, és derűsen szemléljük annak minden rezdülését.

Képes Gábor

• Publikálva: 2014.08.03. 08:00 • Címke: zene, évforduló