a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Schönberg tévút 13.

schönberg_lead140 éve, 1874. július 13-án született Arnold Schönberg osztrák zeneszerző, a dodekafónia megalkotója, a második bécsi iskola alapítója.




„Mostanában mindennap meghallgattam Schönberg I. Kamaraszimfóniáját, míg úgy beitta magát a szívembe, hogy most már az ő hangján jajveszékelek.” (Kertész Imre: Gályanapló)

„Ha rólam valaha utcát neveznek el, azt Ligeti György tévútnak hívják.” (Ligeti György)

140 éve, 1874. július 13-án született Arnold Schönberg osztrák zeneszerző, a dodekafónia megalkotója, a második bécsi iskola alapítója. Megítélése manapság is ellentmondásokkal tarkított, hiszen ahogy Kocsis Zoltán fogalmaz: „ma sem tudunk igazán a dúr-moll hangrendszertől elvonatkoztatni”, ezért az atonális-dodekafón zenét nem minden fül fogadja be könnyen.

schiele_schonberg
Így látta őt Schiele (1917)

Schönberg életének első fontos állomása 1894-re tehető, ekkoriban barátkozott össze Alexander von Zemlinsky zeneszerzővel, aki átfogó zenei ismeretekkel bővítette tudását. Első nyilvánosság előtt bemutatott műve a D-dúr vonósnégyes, 1897-ben.

1899-ben készült el a Verklärte Nacht (Megdicsőült éj) című vonós szextett, Richard Dehmel azonos című költeménye alapján. A művet csak 1902-ben mutatták be és nem aratott rögtön sikert, mégis ez lett egyik legnépszerűbb szerzeménye, mind eredeti formájában, mind pedig a későbbi vonószenekari változatban.


Verklärte Nacht, a képen pedig Schönberg festménye: A vörös tekintet

Annyira népszerű lett, hogy az izlandi avantgárd énekesnő, Björk 2001-es Vespertine albumán a Hidden Place című szám refrénjének dallamát/motívumát Schönbergtől kölcsönzi.


Björk – Hidden Place

Az 1920-as évek elejétől kezdett kísérletezni egy újfajta módszerrel. A tonális zenétől való eltávolodást tűzte ki célul magának, melyet végül 1921 júliusában talált meg a tizenkét, csak egymásra vonatkoztatott hanggal való komponálás módszerében. Első dodekafón darabja az op. 25-ös Zongoraszvit.


Zongoraszvit op. 25

A dodekafónia lényegében egy előre felállított és egymástól szigorúan elkülönített 12 hangból álló hangsorozat. A dodekafón komponálásmód kiindulási pontja a zeneszerző által megszerkesztett 12 hangú sor (Reihe), amely a megírandó mű alapjául szolgál. A kialakított sor struktúrájában a 12 hang egyszer szólalhat meg, vagyis a hangok nem ismétlődhetnek meg, míg mind a 12 hangot nem hallottuk, valamint azonos hangközök nem követhetik egymást.


„A hallást kellene egy olyan dimenzióba föltranszformálni, amelyre nagyon sokáig az emberiség valószínűleg nem lesz képes.”

Ugyanezen elv alkalmazásával készült a sokak szerint Schönberg mesterművének tartott opera, a Mózes és Áron, melynek első két felvonását 1930 és 1932 között komponálta. E művét befejezetlenül hagyta, ám majdnem 110 év elteltével, 2010-ben mutatták be a Kocsis Zoltán által befejezett művet.
 
mozes
A Mózes és Áron tizenkét hangú sorai

A nemzetszocialista párt hatalomra kerülése után az USA-ba emigrált. 1941-ben amerikai állampolgár, s több nagy amerikai egyetem oktatója lett. Tanítványai között olyan neveket találunk, mint Alban Berg (Edward Lockspeiser benne látja az igazi és szeretetre méltó ‚Schön-Berget’), és Anton Webern (akinek tragikus halálát Thomas Pynchon is megidézi Súlyszivárvány című könyvében).

Érdekesség, hogy Schönberg betegesen félt a 13-as számtól, azaz triszkaidekafóbiás volt. A Mózes és Áron eredeti címét (Moses und Aaron) is megváltoztatta, mivel 13 betűt tartalmazott. Halála napja szorongással telt, végül éjfél előtt pár perccel 1951. július 13-án (pénteken) hunyt el, 76 évesen (7+6=13).

Nagy László

• Publikálva: 2014.09.13. 08:01 • Címke: zene