a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Krétakör-előadások a neten

kretakorleadMiközben a fiatalok és a kalózletöltők legnagyobb sajnálatára az amerikai kormány egyre több illegális videó- és fájlmegosztó oldalt zárol a szerzői jogok megsértésére hivatkozva, egyes kultúrgerilla szervezetek teljes egészében közlik saját munkáikat.

Az előadások digitalizálásának számos elméleti problematikája van. Hiteles élőművészeti eseményeket befogadó szemszöget/álláspontot nem lehet digitalizálni. A néző csak a helyszínen néző, a kamera szeme már csak egy közvetítőmédium, amelyen megszűrve érkezik már meg az adott mű. De legalább elérhető.

kretakorbenn

A Krétakör Társulat a kilencvenes évek közepétől úgy művészeti, mint művészetmenedzsmenti szempontból hazai és nemzetközi berkekben korszakalkotónak számít. Nekik is köszönheti a kortárs független színházi szcéna a sajnos most már nem létező hatos támogatási kategória megszületését. A Krétakör valamikori társulati formájában már nem létezik; művészeti vezetőjük, Schilling Árpád állandóan frissülő ötleteit projektalapon folytatja. Legutoljára a Krízis trilógiát láthattuk ősszel és tavasszal is a Trafóban.

Legendás előadásaik viszont teljességgel megmaradtak a köztudatban: a W-munkáscirkusz mint egy újító Woyzeck-értelmezés, a Siráj, amely a néző és a szereplők új együttlélegzési formájának iskolapéldája, akár a Feketeország, vagy a Nibelung-lakópark, amely már csak a helyszíne miatt is nagyon emlékezetes maradt; és legutóbbi, a Nemzeti Színházban még most is látható Jég című előadás. Mindezen előadásokat viszont már nem csak a nézők kollektív emlékezetében, hanem a Krétakör új honlapján is megtalálhatjuk. Újranézhetjük, vagy felfedezhetjük a Kicsi, avagy mi van, ha a tiszavirágnak rossz napja van? 1997-es előadást, a 2002-es Hazám, Hazámat, vagy az egyik legutolsó produkciójukat, a Bánk bánt. A Krétakör a kortárs magyar színházemlékezetet az előadásainak felvételeinek elérhetővé tételével kívánja támogatni, illetve felülírni. A magyar kulturális élethez szervesen kapcsolódó, annak innovatív szereplőjeként a Krétakör saját alkotásainak közreadásával megteremti azt a helyzetet, hogy mindenki nyer: hírnevük öregbül, a néző pedig bármelyik legendás előadást megnézheti/újranézheti/újraélheti, és megérthet bizonyos kulturális életben elterjedt mémeket, amelyeket ezeknek megnézése nélkül nem is ismerne. Oktatási anyagként, szemléltető eszközként vagy esti moziprogramként is szolgálhat.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.03.31. 07:00 • Címke: digitalizálás, honlap, színház, ajánló