a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

100 éve született Fischer Annie – koncertsorozat a Zeneakadémián

fischer annie lead

Koncertsorozattal emlékeznek a Zeneakadémián a 100 éve született zongoraművészre, Fischer Annie-ra október 3. és 5. között.

A hangversenysorozat október 3-án, jövő pénteken veszi kezdetét A fiatalok mottójú koncerttel, amelyen Fischer Annie-ösztöndíjas művészek lépnek fel a Zeneakadémia Solti-termében. Az ifjú tehetségek támogatását élete során mindvégig fontosnak tartó Fischer Annie-ról elnevezett ösztöndíjat Csengery Adrienne énekművész kezdeményezésére alapították 16 évvel ezelőtt. A koncertre érkezők a szünetben megtekinthetik az eddig nem látható fotográfiákat és dokumentumokat is tartalmazó, Fischer Annie 100 című kiállítást a Solti-terem melletti átriumban – hívja fel a figyelmet közleményében a Zeneakadémia.

Október 4-én A pályatársak címmel Fischer Annie kollégái, barátai, növendékei tisztelegnek a 20. század egyik legjelentősebb zongoristája előtt. A Solti-teremben a „pótunoka" Szutrély Katalin, az utolsó évek egyik legfontosabb barátja, Prunyi Ilona, az ugyancsak barátként kezelt két magánnövendék, Csoba Tünde és Varga Csilla, valamint kamarapartnereik válogatnak Fischer Annie hatalmas repertoárjából. Bár Fischer Annie soha nem tanított a Zeneakadémián, szellemisége nagyon is él az intézményben – írják a közleményben, felidézve a koncerten is fellépő Dráfi Kálmán tanszékvezető szavait: „Nagy ajándéka az életemnek, hogy Fischer Annie évekig tanított. Tőle kaptam a Dohnányi-féle szemléletet, amit szeretnék a tanszéken feléleszteni, felerősíteni."


fischer annie

A háromnapos koncertsorozatot október 5-én két olyan pályatárs zenekari estje zárja, akikkel Fischer Annie különösen szoros viszonyt ápolt. Frankl Péter és Vásáry Tamás a művésznőt is számos alkalommal - köztük utolsó, szolnoki koncertjén is  kísérő Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével idézik meg Fischer Annie alakját a Zeneakadémia nagytermében. A hangversenyen Mozart G-dúr (K.453) és Chopin f-moll zongoraversenye hangzik el. Mivel az estre már minden jegy elkelt, a nagy érdeklődésre való tekintettel a művészek nyilvános főpróbát is tartanak október 5-én 14.30-kor, amelynek bevételét a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztálya alapítványának ajánlják fel. Székely György, az osztályt vezető főorvos MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi Fischer Annie-hoz fűződő kapcsolatát. Mint írja, ifjú medikusként, az orvosi egyetem zenei klubjának vezetőjeként kereste meg a világhírű művészt, hogy lépjen fel az orvostanhallgatók előtt, amit Fischer Annie, eleinte kissé csodálkozva, de végül megtett. A felkérésből végül húszéves ismeretség született, amelynek nyomán Székely György máig aktív részese a Fischer Annie-megemlékezések szervezésének.

MTI

• Publikálva: 2014.09.26. 09:51 • Címke: koncert, évforduló