a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Kányádi Kalákája – a Kaláka Kányádija

kányádi leadSzerencsés és sikert hozó találkozás Kányádi költészetének és a Kaláka muzsikájának összecsendülése. Az 1969-ben alakult zenekar ugyanazzal a konok következetességgel futja pályáját, mint Kányádi Sándor.

A Helikon kiadó hangoskönyv-sorozatában Kányádi Sándor 75. születésnapjára, 2004-ben kiadott cd lemezen 20 megzenésített verset ad elő a Kaláka együttes. A cd mellékleteként szolgáló füzetben el is olvashatjuk a verseket. A közismert Kányádi-versek: Három székláb, Két nyárfa, Szemerkél az őszi eső, Valaki jár a fák hegyén olvasása és ezzel egyidejű meghallgatása különleges élményt nyújt. A kortárs magyar költészet egyik legnagyobb alakja, Kányádi Sándor az életművét olyan természetes könnyedséggel teremtette meg, ahogy az életét éli. Minden tiszta és átlátszó ebben az életben és ebben a költészetben, nincs semmiféle hókuszpókusz, kimódoltság, nincs önsajnálat és nincsenek pózok. Kányádi Sándor verseiben öröm van és bánat, születés és halál, az otthon szeretete és honvágy, természetes és derűs kisebbségi lét, csalafinta, némelykor tragikomikus együttélés a kommunista Romániával. Ha Kányádi Sándor erdélyi pályatársait sorra vesszük, csodálkozhatunk, hogy milyen sok nagy tehetségű írót termett ez a kor: Sütő András, Páskándi Géza, Szilágyi István, Lászlóffy Aladár, Székely János, vagy a fiatalabbak közül Egyed Péter és Szőcs Géza. A névsor fémjelezte minőségi irodalom megléte nyilván nem a véletlen műve. Valaki járt arrafelé a fák hegyén.

video

Kányádi Sándor költészetét az egyértelműség és a végtelen letisztultság jellemzi. Irodalomtörténészek sokasága hosszú tanulmányokban tett és tesz kísérletet arra, hogy e sajátos költészet lényegét leírja, de ez soha semmiben nem befolyásolta az alkotót. A kezdetektől fogva a maga útját járta. Nem hódolt be egyetlen kordivatnak sem, rátaláltak azok a hiteles nyelvi formák, vagy ő talált rá ezekre, amelyek egyedivé és összetéveszthetetlenné tették műveit. A legvadabb materializmus korszakában is kikezdhetetlen hittel fényesítette meg sorait. Jellemző példa életéből, hogy megsajnálta a megfigyelésével megbízott titkosügynököt, aki a háza mellől leste a hidegben, behívta, beszélgetett vele, megitatta, és elmondta neki napirendjét. Vagy egy egészen közeli személyes történet. Kisebb társaságunkban a házigazda jóféle simontornyai mangalica szalámit ajándékozott volna a költőnek. Kányádi addig nem fogadta el, míg a társaság minden tagja nem kapott egy-egy rúd szalámit. Gyermeklapszerkesztői mivolta is talán segítette költészete kibontakozásában. A rövid, nagyon pontos mondatok, a világos, tiszta közlésmód nélkül nem lehet a gyerekekhez szólni. Ez a gyakorlat egyébként jó néhány pályatársánál megfigyelhető: Weöres Sándornál, Kormos Istvánnál, Nagy Lászlónál, Csukás Istvánnál, Nagy Gáspárnál vagy Lázár Ervinnél, azaz a gyermekíróként is számon tartott legkiválóbbaknál.

Az 1994-ben született Valaki jár a fák hegyén című verse Kányádi Sándor életművének egyik csúcsa. Olyan közérthető egyszerűséggel beszél a minden ember életében meglévő nagy titkokról, ahogyan rajta kívül csak kevesen tudnak. Robert Burns, Petőfi Sándor vagy Arany János. A Valaki jár a fák hegyén című és kezdetű vers sem nem földi, sem nem égi. A köztes lét, a fent és a lent közötti, a volt és a lesz közötti mindenkori jelen nagyon pontos megfogalmazása. A lét és nemlét titkának megfejtése vagy legalábbis kísérlet erre, minden alkotó alapfeladata. Minden, ami a születés és a halál között történik, elmondható, csak a kezdet és a vég, ami nem, vagy legalábbis nagyon nehezen. Kányádi Sándornak ez a verse arra bizonyíték, hogy mégiscsak lehet erről beszélni. Lehet a reményről, a félelemről, de lehet a megtartó irgalomról és az eljövendő új csillagokról tiszta hittel, közérthetően szólni. Lehet a Teremtőről úgy beszélni, hogy nem mondjuk ki a nevét, mégis a hitünk benne nem más – ahogy Kányádi írja – : maga a remény, mondják, maga a félelem.

video

Szerencsés és sikert hozó találkozás Kányádi költészetének és a Kaláka muzsikájának összecsendülése. Az 1969-ben alakult zenekar ugyanazzal a konok következetességgel futja pályáját, mint Kányádi Sándor. Az ezernél is több dalt magáénak tudó együttes dalain nemzedékek nőttek fel. Azok a gyerekek, akik a hetvenes, nyolcvanas években Kaláka-lemezeken nőttek fel, ma már gyerekeiket, unokáikat viszik a koncertekre. A Kaláka tagjai hatvan körül járnak, ennek ellenére, vagy éppen ezért évente száz, százötven koncertet tartanak. Ez a szám fiatalabb korukban ennek duplája, háromszáz körüli volt. Akinek szerencséje volt több koncerten is megfigyelni muzsikájukat, megállapíthatja, hogy abban a korban, amikor minden szétdőlni látszik, és úgy tűnik, az összevisszaság minden maga alá gyűr, a Kaláka minden alkalommal óriási fegyelemmel, műgonddal és szeretettel adja elő műveit. Mindegy, hogy falusi kultúrházban vagy fővárosi nagyszínpadon lépnek fel, a produkció ugyanaz.

Az értékes irodalom megértetésében és megszerettetésében a Kaláka zenekarnak elévülhetetlen érdemei vannak. A Hangzó Helikon sorozatban a Kányádi Sándor megzenésített verseit tartalmazó összeállítások mellett Arany János, Kosztolányi Dezső művei is ott szerepelnek, a korábbi Kaláka-lemezek pedig olyan rangos szerzők szövegeihez adtak zenét, mint Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Veress Miklós, Móra Ferenc, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes, Tóth Árpád, Radnóti Miklós. Külön lemez készült François Villon verseire. És akkor még nem beszéltünk a magyar népdalkincsre építő híres betlehemi összeállításaikról, vagy a világirodalom legnagyobbjainak műveire született dalokról.

Kányádi Sándor 1929-ben született Nagygalambfán székely földműves családban. Ide járt elemi iskolába, majd Székelyudvarhelyen tanult. 1954-ben Kolozsvárott szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát. A rákövetkező évben jelent meg első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa. 1960-tól 1990-es nyugdíjazásáig a Napsugár című gyermeklap szerkesztője. Az irodalmi élet folytonosan mozgásban lévő szereplője, iskolák, könyvtárak, művelődési házak gyakori vendége Romániában, Magyarországon és az egész Kárpát-medencében. 1967-ben utazik először nyugatra, ezzel kezdetét veszi életének világjáró korszaka, Észak-Európától az Egyesült Államokon át Dél-Amerikáig és a Közel-Keletig is eljut. Kányádi Sándor a Magyar Művészeti Akadémia tagja, számtalan kitüntetés és díj tulajdonosa – Kossuth-díj 1993, Herder-díj 1994, Táncsics-díj 2008, A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, 2009.

Dippold Pál

• Publikálva: 2012.04.03. 10:59 • Címke: díj, irodalom, zene