a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Michael Nyman vizuális-irodalmi-zenei freskója a Müpában

mupa_logo

Vizuális-irodalmi-zenei freskóval – mások mellett a magyar Gyóni Géza egyik versével – idézi meg a száz éve kitört első világháború borzalmait Michael Nyman angol zeneszerző War Work című produkciója a Művészetek Palotájában november 28-án, jövő pénteken.

Az idén hetvenéves komponista által összeállított műsorban egy némafilm pereg a háttérben Nagy-Britanniában, valamint Francia- és Németországban rögzített korabeli, archív felvételekkel, miközben Nyman kamaraegyüttese - ő maga a zongoránál ül majd – a zenetörténet meghatározó alakjait, Rossinit, Beethovent, Schubertet, Chopint és César Franckot idézi meg. Nyman a klasszikus művekből kiemel egy-egy témát vagy témarészletet, ezekből alakít ki végtelennek tűnő, legtöbbször csak a hangszín, a hangszerelés vagy a hangerő tekintetében változó, fejlődő „hangszőnyegeket”. Az elemek összekapcsolásakor leginkább a rockzenéből ismert fogásokkal él, és szívesen erősíti meg az alapokat basszusgitárral. Az összhatást korabeli költemények teszik még drámaibbá, melyeket Hilary Summers walesi énekesnő ad elő eredeti nyelven.  

nyman

Az elhangzó versek szerzői az elsősorban festőként ismert brit David Bomberg kivételével mind a világháború áldozatai voltak. Hárman közülük (Alfred Lichtenstein, Ernst Stadler és August Stramm) a német expresszionizmus kiemelkedő képviselői, de Nyman  a nagy háború nemzetköziségét kiemelendő – francia és brit szerzők szövegeit, sőt a magyar Gyóni Géza legjelentősebb, Csak egy éjszakára... kezdetű háborús versét is beépítette alkotásába. (A költemény Przemysl orosz ostroma alatt született, melynek során Gyóni orosz fogságba esett, és már nem tért haza; Szibériában, a krasznojarszki hadifogolytáborban halt meg 1917. június 25-én, 33 éves korában.) Michael Nyman elsősorban filmzeneszerzőként ismert: hosszú együttműködés és számos közös munka köti Peter Greenaway walesi rendezőhöz – A rajzoló szerződése (1981); Z és két nulla (1985) –, de nagy sikert aratott Jane Campion háromszoros Oscar-díjas filmjéhez, a Zongoraleckéhez írt zenéje is, amely többszörös platinalemez lett. A minimalista irányzathoz sorolt Nyman a filmzenék mellett szerzett operákat, versenyműveket és vonósnégyeseket is. Zongoraművészként egyedül és együttesével, a Michael Nyman Banddel is fellép, emellett zenetudósként is ismert: 1965-66-ban például Romániában kutatta a népdalhagyományt a British Council ösztöndíjával.

War Work
című műve, melyet a Művészetek Palotájában magyarországi bemutatóként adnak elő, a tematikára és az esetlegesen felkavaró képhatásokra tekintettel 16 éven felülieknek ajánlott. A War Work a párizsi Cité de la musique, a Chalons-en-Champagne-i La Comete, a metzi L'Arsenal, a Kölni Filharmónia és a Művészetek Palotája közös produkciója.

MTI

• Publikálva: 2014.11.21. 09:53 • Címke: koncert