a rovat írásai

Erdélyben a Nemzeti Színház

Erdélyben, a szerző, Tamási Áron szülőföldjén turnézik Vitéz lélek című produkciójával a budapesti Nemzeti Színház.Hétfőn a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, kedden Farkaslakán, a Tamási Áron Művelődési Házban, szerdán Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színházban, csütörtökön pedig Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában látható az előadás, amely 2013 őszén Vidnyánszky Attila első rendezése volt a Nemzeti Színház igazgatójaként.

Száz éve született a kétszeres Kossuth-díjas rendező

Száz éve, 1917. március 17-én született Budapesten Marton Endre kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező.

Gáspár Sándor Jack Nicholson legendás szerepében

Gáspár Sándorral az egyik főszerepben tűzi műsorra Az eastwicki boszorkányok című produkciót a Játékszín április 22-én. A darab filmváltozatában Jack Nicholson nyújtott annak idején emlékezetes alakítást.

Csíksomlyói passió a Nemzetiben

Csíksomlyói passió címmel mutat be előadást pénteken a Nemzeti Színház pénteken 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Mindent eljátszott, csak épp operát nem énekelt

Március 6-án nyolcvan éves Király Levente Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a vidéki színművészek közül az első, aki a nemzet színésze lett.

Szent Ferenc a Nemzetiben

Michel de Ghelderode Az Úr komédiásai – Képek Assisi Szent Ferenc életéből című darabját tűzi műsorra a Nemzeti Színház: a látványra, táncra, zenére és látomásos képekre épülő összművészeti produkciót Bakos-Kiss Gábor főszereplésével Bozsik Yvette rendezésében mutatják be.

Haumannék és a Fösvény

A Haumann-család színésztagjaival mutatja be Moliere A fösvény című darabját pénteken a Magyar Színház. A főszerepet Haumann Péter játssza.  A Lengyel Ferenc rendezésében látható darabban a Harpagont alakító Haumann Péter partnereként a főhős gyermekeit - Cleante és Elise szerepét - Haumann Máté és Haumann Petra játssza.

Eperjes, Schiller és az emberiség felelőssége

Eperjes Károly rendezésében mutatják be Friedrich Schiller Ármány és szerelem című drámáját február 17-én a Békéscsabai Jókai Színházban. Eperjes Károly az MTI-nek elmondta, akkor vesz elő egy darabot, ha úgy érzi, annak jelen pillanatban is érvényes mondanivalója van. A klasszikus darabok általában mindig érvényesek, de ez, „ebben a furcsa jelen pillanatunkban, a migráció, a világ megbolondulása idején″ különös erőt nyer – fogalmazott.

Humorhegyek a Tháliában

Megújul a Thália Színház Humorfesztiválja, valamint új rendszerben várja a közönséget a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje, amelynek előadásai az évad során a színház műsorába építve láthatók ezentúl.

József és testvérei öt órában

Ötórás, háromrészes előadást készített Thomas Mann József és testvérei című regényéből az Örkény Színház, Ascher Tamás és Gáspár Ildikó közös rendezését szombaton mutatják be.

Színház a korán nyugovóra térőknek

Drive Time Színház elnevezéssel kínál hétköznap kora estére, a csúcsforgalom idejére, munkaidő után, 17 óra 30 perctől stúdióelőadásokat a József Attila Színház.

Színház összes cikke »

​Palacsintasütővel harcolt az ördög ellen

kemeny_henrik_leadCsak abban bízhatunk, hogy akadnak követői, és hogy előadásait a modern technika segítségével a gyermekeik, unokáik elé tárják azok, akik még látták a Népligetben, egyik trabantos vidéki fellépésén, vagy éppen a Zsebtévében. 90 éve született Kemény Henrik, a vásári bábozás nagymestere, a palacsintasütős Vitéz László és Süsü, minden idők legnépszerűbb magyar sárkányának mozgatója.

A galíciai Korngut Salamon (1857-1930) csizmadia egy szép napon fogta magát és elkészült csizmáit a hátára vetve Magyarország felé vette az irányt. 1897. január 26-i dátummal várpalotai lakosként pedig már belügyminisztériumi engedélyt kapott arra, hogy a főváros kivételével „dal, testgyakorlat és bűvészeti előadásokat rendezhessen” országszerte. Végül a család Budapestet is „bevette” az időközben Amerikát is megjárt fiával, Henrikkel (1888-1944) előbb a hűvösvölgyi Nagyréten, majd 1927-ben a Népligetben hozott létre bábszínházat. (Henrik a Metro-Goldwyn-Mayer vállalatnál dolgozott New Yorkban, de 1912-ben hazajött, Columbia Magyar Mechanikai Színháza azonban becsődölt, a háború pedig a maradék vagyontól is megszabadította őket, de nem adták fel.) A családfő faragta és festette a bábokat, a felesége, Kriflik Mária varrta a ruháikat és szedte a belépődíjat, a kis Henrik (1925-2011) pedig már hat évesen fellépett apjával, igaz, egy évvel fiatalabb öccsével leginkább csak kézreadta a bábokat. A Keményre magyarosító apa 1944-ben munkaszolgálatosként tűnt el a fronton, a húszéves Henrik pedig a háború után sem adta fel a népligeti bábszínházat. Megőrizte nagyapja és apja Vitéz Lászlóját, ami a magyarországi vásáros bábjátszás alapfigurája lett.

kemeny_henrik
80 évet töltött a paraván mögött

Maga a műfaj a 18.-19. században német és olasz mutatványosok révén jutott el hozzánk, a bábosok mellett csepűrágók, vásári komédiások, bűvészek, szemfényvesztők és kíntornások járták a búcsúkat, vásárokat és nagyobb népünnepélyeket. 1820 körül a Városligetben, tíz év múlva a Városmajorban telepedtek le, hoztak létre vurstlit. A Népligetben, a Planetárium helyén állt a Koller cirkusz és a japán húzogatós szerencsejáték bódéja mellett Keményék bábszínháza is, amit végül a vurstlival együtt 1953-ban felszámoltak. Henrik ekkor már az Állami Bábszínház alkalmazásában dolgozott bábtechnikusként, de apja és nagyapja bábjait azért megmentette.

kemeny_henrik
Kemény Henrik a MaNDA adatbázisában

Később ezeket is felhasználta, amikor a fővárosi munkája mellett egy Trabanttal és a szétszedhető színpadával járni kezdte az országot. Végül 80 évet volt színpadon, vagyis a paraván mögött és Vitéz János életben tartása mellett olyan figurák fűződnek nevéhez, mint a zsebtévés Hakapeszi Maki, Furfangos Frigyes, vagy Böbe baba a Futrinka utcából. Ő mozgatta Süsüt, a szerethető sárkányt is. Munkásságáért 1985-ben a Munka érdemrend arany fokozatát, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2005-ben pedig a Kossuth-díjat ítélték oda neki.

kemeny_henrik
Kemény Henrik és Vitéz László emléktáblája a Kolibri Színház falán

Most pedig, születésének 90. évfordulóján a Vigadóban rendeztek kiállítást neki, ahol a családi dokumentumok, fényképek mellett az általa alkotott 137 báb java is ki van állítva. Itt van a műhelyének berendezése, a sok Vitéz László és hat palacsintasütő – köztük kettő erősen igénybevett állapotban. Itt van a vörös és fekete fejű ördögök mellett a Ferenc Józsefre hajazó uraság, a palástos pap, a foltos munkás és a cintányéros szerecsen bábja, de itt van Donald kacsa és Miki egér mellett Popey is, akik csak átszöktek valahogy a lezárt határokon. Csak Kemény Henrik keze és hangja hiányzik (Szervusztok pajtikák!), de az nagyon. Legalább is minekünk, negyveneseknek.

kemeny_henrik

„Szervusztok pajtikák!” – Kemény Henrik emlékkiállítás a Vigadóban

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.01.29. 10:54 • Címke: színház, évforduló