a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Előzetes az első hajléktalanokról szóló operáról

lead logo fszek szabo ervinFebruár 19-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményében különleges bemutatót tartanak.

Col Legno (magyar zeneszerző) Az egyetlen hajléktalan című opera ötletgazdája, zeneszerzője, egyben főszervezője is annak az előzetes programnak, amelyre a február 19-én a Zenei Gyűjteményben kerül majd sor. Az opera szövegkönyve a tavaly elhunyt Csábi István hajléktalan író műve alapján készült, de más otthontalan művészek szerzeményei is bekerültek a librettóba. A történet nagy vonalakban a következő: egy vidéki kisvárosba egy hajléktalan érkezik, akit a polgármester befogad. Maga sem számít rá, hogy tettének következményeképpen fedél nélküliek sora kezd el áramlani a városkába. Az opera végkifejlete rejtve marad a május 29-ei bemutatóig, amelyre a tervek szerint a Duna Palotában kerül majd sor.

col legno antal matyas
Col Legno és Antal Mátyás (fotó: Kovács László, forrás: FSZEK)

Col Legno mesél majd az opera keletkezésének körülményeiről, illetve zenei ízelítőt mutat be a Nemzeti Énekkar négy tagja és az Ybl Vonósötös közreműködésével. A rendezvényen a zeneszerzőn kívül részt vesz még Antal Mátyás (az operaelőadás karmestere, a Nemzeti Énekkar karigazgatója), a leendő zenekart, vagyis a Duna Szimfonikusokat pedig Szklenár Ferenc művészeti vezető képviseli majd. A hajléktalanellátás és a hajléktalan művészek képviseletében Füsti Molnár Sándorral (AHA Hajléktalan Színpad vezetője) és Csépányi Gabriellával (Diótörés Alapítvány) is találkozhat a hallgatóság.

További információk találhatók az opera Facebook oldalán, valamint zenéjébe is belehallgathat minden érdeklődő a Youtube-on. A rendezvényen videofelvétel készül.

A belépés ingyenes!

Forrás: FSZEK

• Publikálva: 2015.02.06. 17:17 • Címke: könyvtár, hír